Hatóság ellenőrzi, mit eszünk

Pénzcentrum
2012. március 22. 15:33

Új hatóság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrzi március 15-től a magyar élelmiszereket a termőföldtől az asztalig - jelentette be sajtótájékoztatón Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Az új szervezet célja, hogy ellenőrizze a Magyarországon forgalomban lévő, illetve forgalomba kerülő élelmiszereket, és felügyelje a feldolgozókat, illetve a forgalmazókat. A hatóságot a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) és a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) összevonásával hozták létre.

A miniszter hangsúlyozta: az élelmiszerbiztonság megőrzése, a lakosság minőségi és ellenőrzött élelmiszerekkel való ellátása kiemelt kormányzati cél, nemzetbiztonsági érdek. Kiemelt helyen szerepelnek az új hatóság feladatai között a fajtakísérletek az alapanyagok megfelelő minőségének biztosítása érdekében.

Kardeván Endre, az élelmiszerlánc-felügyeletért és az agrárigazgatásért felelős államtitkár, országos főállatorvos hangsúlyozta: az új szervezet létrehozása nem jár létszámnövekedéssel. Megmaradnak a különböző szakterületi igazgatóságok, és azok tevékenységét az újonnan létrejött hatóság szakmailag felügyeli, ténylegesen munkájukat továbbra is a megyei kormányhivatalok kötelékében látják el. Jelezte ugyanakkor azt is, hogy új központi ellenőrző csoport is létrejön, amelynek munkatársai országos hatáskörrel vizsgálódhatnak majd.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal idei költségvetése mintegy 10 milliárd forint körüli összeg, amelynek a hivatali feladatok ellátásán túl az ellenőrzési tevékenységet is finanszírozza - mondta el az MTI kérdésére Oravecz Márton. A MÉBIH elnöke, országos főállatorvos-helyettes hangsúlyozta: az általa irányított szervezet valóban a termőföldtől az asztalig kívánja ellenőrizni az élelmiszerbiztonságot. Várják a lakossági észrevételeket is, erre a célra a hivatal egy új zöldszám indítását tervezi a közeljövőben. A szervezet elsődleges feladata a megelőzés, és csak szabálytalanságok esetén kíván a szankcióval élni.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19