24 °C Budapest

Keresztbe tesznek az osztrákok a magyar munkavállalóknak?

MTI
2011. március 31. 16:58

Bér- és szociális dömping elleni törvényt fogadott el az osztrák parlament csütörtökön, a májusi munkaerő-piaci nyitás bércsökkentő hatásának megakadályozása érdekében.

A törvény értelmében a korábbinál szigorúbban ellenőrzik és büntetik, ha a munkaadó nem fizeti meg a munkavállalóinak az Ausztriában kötelező minimálbéreket vagy nem jelenti be őket a társadalombiztosítási szerveknél.

Ausztria - Németországgal együtt - május elsején hét év átmeneti időszak után a még meglévő korlátozásokat is feloldja nyolc, 2004-ben csatlakozott uniós tagállam, köztük Magyarország munkavállalóival szemben. Az úgynevezett bérdömping ellenes törvényt az osztrák kormány kezdeményezte a bérszínvonal csökkenése, az illegális foglalkoztatás elterjedésének megakadályozása érdekében.

A törvény értelmében a hatóságok szigorúbban ellenőrzik a - szakmánként változó - ausztriai minimálbérek megfizetését. Az ellenőrzést eddig csak munkavállalói panasz alapján végezték, a jövőben hivatalból is vizsgálódnak a hatóságok. Törvénysértés esetén a bérkülönbözet megfizetésén túl a jövőben a törvény alapján ezertől ötvenezer euróig terjedő bírság megfizetésére is kötelezhető a munkaadó. Súlyos esetben, illetve az ellenőrzés akadályozása esetén akár be is tiltható a cég ausztriai működése. A kiküldött munkavállalók ausztriai munkavégzése esetén a munkavégzés helyszínén kell tartani a német nyelvű bér- és járulékfizetési jegyzéket.

Az ellenőrzésben a pénzügyminisztérium illegális foglalkoztatás elleni osztálya mellett a bécsi területi egészségbiztosítási pénztár is részt vesz, megerősített létszámmal. A kormány arra számít, hogy a több ellenőr és a szigorúbb bírságok megelőzik a munkaerő-piaci torzulásokat.

Az ellenzéki pártok közül a Zöldek támogatták a törvényjavaslatot, a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a hozzá hasonló irányvonalat képviselő Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) ellenben nem tartja elégségesnek a munkaerő-piacot védő intézkedéseket, ezért nem szavazták meg a törvényt. Az FPÖ és a BZÖ a többszörös bérkülönbség és az Ausztriával szomszédos új tagállamok magas munkanélküliségi mutatója miatt a munkavállalók "rohamától" tartanak. Rudolf Hundstorfer munka- és szociális ügyi miniszter félelemkeltéssel vádolta a két pártot és hangsúlyozta, hogy az osztrák foglalkoztatási adatok minden korábbinál jobbak. Az osztrák és a magyar hivatalos becslések szerint nagy tömegű beáramlására nem lehet számítani, mindössze 15-20 ezer új munkavállaló érkezhet Ausztriába a nyolc tagállamból.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Claudia Finster, a bécsi munkaügyi hivatal (AMS) vezetője egy március elején adott interjúban úgy vélekedett, hogy az illegális foglalkoztatás visszaszorulása várható a májusban életbe lépő jogszabályi változásoktól. Finster szerint a becsült 15-20 ezres létszám egy része az eddig "feketén" dolgozók foglalkoztatásának legalizálásából adódik majd. Az új uniós tagállamok munkavállalói májustól Ausztrián belül is könnyebben válthatnak majd munkahelyet - mondta a kirendeltségvezető.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?