16 °C Budapest

Félted az állásod? Az előrelátás segíthet!

Pénzcentrum
2010. július 21. 10:02

A válság hatása sajnos továbbra is érezhető a magyar munkaerőpiacon, több mint 644 ezer álláskeresőt tartottak nyilván március végén, ami 90 ezer fővel haladta meg a tavalyit. A munkanélküliségi ellátás az elmúlt időszakban jelentősen átalakult, a munkanélkülieket megillető átmeneti segítség összege és időtartama nem elegendő ahhoz, hogy egy család átvészelje akár csak az egyik kereső kiesését. Ezért nem véletlen, hogy egyre többen keresik a piaci alapon működő megoldást, a Biztosítás.hu-n elérhető munkanélküliség biztosítást, amely a kedvező díj mellett szabad felhasználhatóságával is megnyerte az ügyfelek tetszését.

Az Biztositás.hu friss összesítése szerint a Magyarországon elsőként piacra dobott, az első valódi szabad felhasználású munkanélküliség biztosítás díjait az elmúlt bő egy évben mintegy 200 ezren kalkulálták ki, amely a munkaerő piaci körülmények, a folyamatos leépítések, és létszámcsökkentések alapján érthető. Közülük eddig már több, mint 10 ezren kezdeményezték a biztosítás megkötését, amelyet François Maresquier, az April csoport magyarországi vezetője a megváltozott gazdasági körülmények miatt kialakult igények mellett azzal magyaráz, hogy ez valóban szabad felhasználású termék, amelynek havi kártérítését az ügyfelek kötetlenül, saját prioritásaik szerint valóban arra költhetnek, amire akarnak, például nem feltétlenül a hitelrészleteik törlesztésére fordítandó.

Munkanélküliség mellett táppénzre, rokkantságra is adómentes fedezetet nyújt

A munkanélküliségre, táppénzre, baleseti halálra és rokkantságra fedezetet nyújtó terméket legtöbben a 31-40 éves korosztályból választják: a kötések csaknem fele érkezik a fiatal családos korosztálytól, míg a fiatalabbak (22-30 évesek), illetve a 41-50 évesek nagyjából azonos arányban (22-23 százalék) kötnek munkanélküliség biztosítást az interneten - derül ki a Biztosítás.hu statisztikáiból. "Ez a termék leginkább a kockázati életbiztosításokhoz hasonlítható - magyarázza a korosztályos megoszlást François Maresquier - leginkább ebben a korosztályban jelenik meg a családalapítással egy időben egy jelentősebb felelősségérzet a gyermekek iránt, amellyel együtt jár az öngondoskodás e formájának előtérbe kerülése is."

Az ügyfelek több, mint fele a Biztosítás.hu összesítése alapján a többféle lehetőség közül a 60 és 100 ezer forint közötti havi kártérítést nyújtó csomagot választja, melynek átlagdíja havi 2750 forint. Emellett a magasabb jövedelműek a 140 és a 170 ezer forint közti csomagokat választják (23 százalék), ily módon havonta átlagosan 3600 forintot költenek a munkanélküliség biztosításra. Ezek alapján látható, hogy egy átlagos jövedelmű ügyfél havonta mintegy 3000 forintért biztosíthatja be magát munkahelyének elvesztése esetére. 


"Fontos tudni, hogy a jövedelempótlás e formája nem jövedelemnek, hanem kártérítés-nek számít, így minden esetben nettó összegekről beszélünk, hiszen a havi juttatás adómentes minden ügyfél számára" - hangsúlyozza François Maresquier. A legmagasabb csomagot - 230-250 ezer forint - az ügyfelek mindössze 5%-a választja, hiszen ennek feltétele 600 ezer forint feletti bruttó jövedelem, amelyhez havi 6250 forintos átlagdíj párosul.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A megkötött szerződések csaknem fele (43 százalék) felsőfokú végzettséggel rendelkező ügyfelekhez kötődik, ez összecseng az Állami Foglalkoztatási Szolgálat statisztikájával, mely szerint a felsőfokú végzettségű álláskeresők száma 47,2%-kal emelkedett a tavalyi évhez képest. A megkötött szerződések további 41 százalékában szakközépiskolai, vagy gimnáziumi végzettségű az ügyfél, a szakmunkásképző bizonyítvánnyal rendelkező biztosítást kötők aránya 16 százalék.

Az April vezetője felhívta a figyelmet többek között arra is, hogy a biztosítás szolgáltatásának egyik fontos feltétele, hogy a munkavállaló a rendes munkáltatói felmondását követően bejelentkezzen a munkaügyi központba, és érvényes határozattal rendelkezzen arról, hogy munkanélküli ellátásra jogosult. Amennyiben a regisztráció megtörténik, akkor a biztosítási feltételeknek megfelelően a biztosítási kártérítés a 61. naptól jár 9 hónapon keresztül (amennyiben a munkavállaló nem tud előbb elhelyezkedni).

Érdemes átgondolni az állam által biztosított jelenlegi munkanélküliségi ellátás lehetőségeit, melynek maximális összege az első 3 hónapban az átlagbér 60 százaléka (legfeljebb 88.200 Ft). Ezt követően pedig legfeljebb 44.100 forintra rúghat a munkavállaló munkában töltött idejével arányos időtartamra, de maximum további 6 hónapra. Az állami segítség összege és időtartama önmagában nem elegendő ahhoz, hogy egy család átvészelje akár csak az egyik kereső kiesését, nagy segítséget jelent a segélyen felüli kártérítés. A jelenlegi adatok alapján a biztosítást megkötő ügyfelek közül több százan veszítették el az állásukat vagy kerültek 30 napnál hosszabb táppénzre, így sok család jogosan igénybe tudta venni az öngondoskodás e formáját.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 08:35
Négy epizód készül az olimpiai, Európa-bajnoki és világbajnoki címet is megszerző profi magyar boksz...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem