23 °C Budapest

Félted az állásod? Az előrelátás segíthet!

Pénzcentrum
2010. július 21. 10:02

A válság hatása sajnos továbbra is érezhető a magyar munkaerőpiacon, több mint 644 ezer álláskeresőt tartottak nyilván március végén, ami 90 ezer fővel haladta meg a tavalyit. A munkanélküliségi ellátás az elmúlt időszakban jelentősen átalakult, a munkanélkülieket megillető átmeneti segítség összege és időtartama nem elegendő ahhoz, hogy egy család átvészelje akár csak az egyik kereső kiesését. Ezért nem véletlen, hogy egyre többen keresik a piaci alapon működő megoldást, a Biztosítás.hu-n elérhető munkanélküliség biztosítást, amely a kedvező díj mellett szabad felhasználhatóságával is megnyerte az ügyfelek tetszését.

Az Biztositás.hu friss összesítése szerint a Magyarországon elsőként piacra dobott, az első valódi szabad felhasználású munkanélküliség biztosítás díjait az elmúlt bő egy évben mintegy 200 ezren kalkulálták ki, amely a munkaerő piaci körülmények, a folyamatos leépítések, és létszámcsökkentések alapján érthető. Közülük eddig már több, mint 10 ezren kezdeményezték a biztosítás megkötését, amelyet François Maresquier, az April csoport magyarországi vezetője a megváltozott gazdasági körülmények miatt kialakult igények mellett azzal magyaráz, hogy ez valóban szabad felhasználású termék, amelynek havi kártérítését az ügyfelek kötetlenül, saját prioritásaik szerint valóban arra költhetnek, amire akarnak, például nem feltétlenül a hitelrészleteik törlesztésére fordítandó.

Munkanélküliség mellett táppénzre, rokkantságra is adómentes fedezetet nyújt

A munkanélküliségre, táppénzre, baleseti halálra és rokkantságra fedezetet nyújtó terméket legtöbben a 31-40 éves korosztályból választják: a kötések csaknem fele érkezik a fiatal családos korosztálytól, míg a fiatalabbak (22-30 évesek), illetve a 41-50 évesek nagyjából azonos arányban (22-23 százalék) kötnek munkanélküliség biztosítást az interneten - derül ki a Biztosítás.hu statisztikáiból. "Ez a termék leginkább a kockázati életbiztosításokhoz hasonlítható - magyarázza a korosztályos megoszlást François Maresquier - leginkább ebben a korosztályban jelenik meg a családalapítással egy időben egy jelentősebb felelősségérzet a gyermekek iránt, amellyel együtt jár az öngondoskodás e formájának előtérbe kerülése is."

Az ügyfelek több, mint fele a Biztosítás.hu összesítése alapján a többféle lehetőség közül a 60 és 100 ezer forint közötti havi kártérítést nyújtó csomagot választja, melynek átlagdíja havi 2750 forint. Emellett a magasabb jövedelműek a 140 és a 170 ezer forint közti csomagokat választják (23 százalék), ily módon havonta átlagosan 3600 forintot költenek a munkanélküliség biztosításra. Ezek alapján látható, hogy egy átlagos jövedelmű ügyfél havonta mintegy 3000 forintért biztosíthatja be magát munkahelyének elvesztése esetére. 


"Fontos tudni, hogy a jövedelempótlás e formája nem jövedelemnek, hanem kártérítés-nek számít, így minden esetben nettó összegekről beszélünk, hiszen a havi juttatás adómentes minden ügyfél számára" - hangsúlyozza François Maresquier. A legmagasabb csomagot - 230-250 ezer forint - az ügyfelek mindössze 5%-a választja, hiszen ennek feltétele 600 ezer forint feletti bruttó jövedelem, amelyhez havi 6250 forintos átlagdíj párosul.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megkötött szerződések csaknem fele (43 százalék) felsőfokú végzettséggel rendelkező ügyfelekhez kötődik, ez összecseng az Állami Foglalkoztatási Szolgálat statisztikájával, mely szerint a felsőfokú végzettségű álláskeresők száma 47,2%-kal emelkedett a tavalyi évhez képest. A megkötött szerződések további 41 százalékában szakközépiskolai, vagy gimnáziumi végzettségű az ügyfél, a szakmunkásképző bizonyítvánnyal rendelkező biztosítást kötők aránya 16 százalék.

Az April vezetője felhívta a figyelmet többek között arra is, hogy a biztosítás szolgáltatásának egyik fontos feltétele, hogy a munkavállaló a rendes munkáltatói felmondását követően bejelentkezzen a munkaügyi központba, és érvényes határozattal rendelkezzen arról, hogy munkanélküli ellátásra jogosult. Amennyiben a regisztráció megtörténik, akkor a biztosítási feltételeknek megfelelően a biztosítási kártérítés a 61. naptól jár 9 hónapon keresztül (amennyiben a munkavállaló nem tud előbb elhelyezkedni).

Érdemes átgondolni az állam által biztosított jelenlegi munkanélküliségi ellátás lehetőségeit, melynek maximális összege az első 3 hónapban az átlagbér 60 százaléka (legfeljebb 88.200 Ft). Ezt követően pedig legfeljebb 44.100 forintra rúghat a munkavállaló munkában töltött idejével arányos időtartamra, de maximum további 6 hónapra. Az állami segítség összege és időtartama önmagában nem elegendő ahhoz, hogy egy család átvészelje akár csak az egyik kereső kiesését, nagy segítséget jelent a segélyen felüli kártérítés. A jelenlegi adatok alapján a biztosítást megkötő ügyfelek közül több százan veszítették el az állásukat vagy kerültek 30 napnál hosszabb táppénzre, így sok család jogosan igénybe tudta venni az öngondoskodás e formáját.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44