23 °C Budapest

Fenyegető nyugdíjhiány: idén is lehetőség nyílik a megtakarításra

2011. február 24. 12:02

Miközben az életbiztosítási termékek iránt ismét egyre nagyobb kereslet mutatkozik a piacon, az új eladások tekintetében az eredeti terveknek megfelelően alakult az Aviva Életbiztosító számára is a 2010-es év. Az idei év a hosszú távú öngondoskodásra alkalmas termékeknek fog kedvezni, amelyek között kiemelt szerepe lesz a befektetési egységekhez kötött biztosításoknak - véli Bartók János, a társaság elnök-vezérigazgatója.

Az öngondoskodás iránti igény a válság kitörését követően érezhetően megnövekedett a magyar lakosság körében. Az a korábban tapasztalt tendencia, hogy az emberek tisztában voltak az állami nyugdíj várhatóan alacsony értékével, de mégsem tettek azért, hogy előtakarékossággal javítsanak majdani életszínvonalukon, megfordulni látszik - derül ki a biztosító által minden évben elvégzett lakossági kutatásból.


Bartók János

"Az idén a kedvezőbb családi adózási környezet többlet pénzt hagy a háztartásokban, amelyeknek - várakozásaink szerint - jelentős része hosszú távú megtakarításokká fog konvertálódni. Éppen ezért a biztosító is bővíti termékportfólióját egy olyan nyugdíj célú megtakarítást elősegítő termékkel, amely alkalmas arra, hogy hosszú távon maximalizálja a hozamot, és a nyugdíjas korra biztonságba helyezze az addig felhalmozódott pénzt" - hangsúlyozza Bartók János, a társaság elnök-vezérigazgatója.

Idén az életbiztosítási piac további erősödésére lehet számítani, hiszen a gazdasági helyzet és a kormány intézkedései ráirányították a lakosság figyelmét a hosszú távú öngondoskodás szükségességére. "Idén elsősorban ismét a befektetéshez kötött biztosításoknak szavaznak majd bizalmat az ügyfelek, hiszen hosszú távon jelenleg ez az egyik legideálisabb megtakarítási megoldás, amely ráadásul biztosítási elemet is tartalmaz. Mindemellett számítok arra is, hogy a kockázati életbiztosítások piaca is legalább szinten marad 2011-ben" - teszi hozzá az elnök-vezérigazgató.

Az életbiztosító által az elmúlt évben végzett európai szintű felmérés először szembesítette az uniós kormányokat azzal a ténnyel, hogy az európai polgároknak évente 1900 milliárd euró plusz megtakarításra lenne szükségük ahhoz, hogy nyugdíjas éveikben is normál életszínvonalon tudjanak tovább élni. Ez a szám az EU tavalyi GDP-jének 19%-át teszi ki, ami megegyezik azzal a gazdasági mentőcsomaggal, amit az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF meghatározott 2010 májusában a pénzügyi válság kezelésére.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"A nyugdíjhiány egész Európában óriási probléma, és az egyes nemzetek, valamint azok polgárai ezt csak összehangolt intézkedések sorozatával tudják enyhíteni" - hangsúlyozza Bartók János.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?