20 °C Budapest

Panelben laksz? Porold le a megsárgult papírokat, ha nem akarsz milliókat bukni

2011. február 20. 18:17

A panellakásokra kötött biztosítások többsége, de minden tíz évvel ezelőtti szerződés is annyira elavult, hogy egy esetleges lakástűz után gyakran az elégett értékek legfeljebb 10%-át fizeti ki a biztosító. De korszerűtlenek az 5 évnél régebbi ingatlanbiztosítások is, mert ugyanazért a díjért ma már sokkal több szolgáltatást lehet kapni. A nagy értékű, százmilliós ingatlanok tulajdonosai viszont nemtörődömségből milliókat bukhatnak egy kár alkalmával, mert elhanyagolt biztosítási csomagjuk elavult - derült egy független biztosítási alkusz szerződésfigyelő akciójából.

Biztosítás szempontjából azok a lakások és házak vannak a legrosszabb helyzetben, amelyekre tíz évnél régebben készült a szerződés, s azóta sem frissítették - ismertette egy szerződés átvizsgálási akció eredményét Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz kommunikációs vezetője. A cég a közelmúltban akciót hirdetett, ingyen és soron kívül átnézi bárki lakásbiztosítását, hogy kielemezzék, a szerződésében foglaltak megfelelnek-e az ingatlan és az ingóság mai értékének.

Az akció során kiderült, hogy például a panellakások biztosított értéke jellemzően még mindig az évtizeddel ezelőtti 2-3 millió forinton vannak, miközben ma már legalább az ötszörösét érik. Ez azt jelenti, hogy egy nagy lakástűz esetén az ingatlan valós értékének csak a töredékét fizetheti a biztosító. Egészen egyszerűen: az ingatlanpiacon évekkel ezelőtt bekövetkezett panelboommal a biztosításban nem tartottak lépést az ügyfelek.

Nem jobb a helyzet azonban a több tízmilliós, vagy akár a százmilliós értékű ingatlanok körében sem, mert az elmúlt években a tulajdonosok egy része egyszerűen figyelmen kívül hagyta a biztosító értesítését: elavul a szerződése, korszerűbbre kellene váltani, mert a biztosítási kategóriák közül időközben kikerültek olyanok, amelyeket tíz évvel ezelőtt még használtak a szolgáltatók. Így fordulhat elő, hogy - a biztosítók hibáján kívül - a legértékesebb házakban is védtelenül maradtak bizonyos területek, kockázatok, s ez már csak egy esetleges kárbejelentéskor derül ki. Egy ilyen nemtörődömség milliókba kerülhet az ügyfélnek.

De elavultak már az öt évnél régebbi szerződések is, miközben a biztosított és a valós érték nagyjából megegyezik, de legalábbis nincs nagy eltérés. Ezekkel az a baj, hogy korszerűtlenek az akkor kialakított "csomagok", ma ugyanazért a díjért sokkal több és jobb szolgáltatást ad bármelyik biztosító. A CLB ingyenes, soron kívüli szerződésfigyelő akciója még két hétig tart, Németh szerint érdemes igénybe venni, mert a régi biztosítás árán sokkal jobb szerződést lehet kötni, s ezzel, adott esetben több millió forintot nyerni. De igaz ez fordítva is: egy elavult, a szolgáltatási csomaghoz képest drága biztosítással viszont sokat lehet veszíteni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?