Panelben laksz? Porold le a megsárgult papírokat, ha nem akarsz milliókat bukni

2011. február 20. 18:17

A panellakásokra kötött biztosítások többsége, de minden tíz évvel ezelőtti szerződés is annyira elavult, hogy egy esetleges lakástűz után gyakran az elégett értékek legfeljebb 10%-át fizeti ki a biztosító. De korszerűtlenek az 5 évnél régebbi ingatlanbiztosítások is, mert ugyanazért a díjért ma már sokkal több szolgáltatást lehet kapni. A nagy értékű, százmilliós ingatlanok tulajdonosai viszont nemtörődömségből milliókat bukhatnak egy kár alkalmával, mert elhanyagolt biztosítási csomagjuk elavult - derült egy független biztosítási alkusz szerződésfigyelő akciójából.

Biztosítás szempontjából azok a lakások és házak vannak a legrosszabb helyzetben, amelyekre tíz évnél régebben készült a szerződés, s azóta sem frissítették - ismertette egy szerződés átvizsgálási akció eredményét Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz kommunikációs vezetője. A cég a közelmúltban akciót hirdetett, ingyen és soron kívül átnézi bárki lakásbiztosítását, hogy kielemezzék, a szerződésében foglaltak megfelelnek-e az ingatlan és az ingóság mai értékének.

Az akció során kiderült, hogy például a panellakások biztosított értéke jellemzően még mindig az évtizeddel ezelőtti 2-3 millió forinton vannak, miközben ma már legalább az ötszörösét érik. Ez azt jelenti, hogy egy nagy lakástűz esetén az ingatlan valós értékének csak a töredékét fizetheti a biztosító. Egészen egyszerűen: az ingatlanpiacon évekkel ezelőtt bekövetkezett panelboommal a biztosításban nem tartottak lépést az ügyfelek.

Nem jobb a helyzet azonban a több tízmilliós, vagy akár a százmilliós értékű ingatlanok körében sem, mert az elmúlt években a tulajdonosok egy része egyszerűen figyelmen kívül hagyta a biztosító értesítését: elavul a szerződése, korszerűbbre kellene váltani, mert a biztosítási kategóriák közül időközben kikerültek olyanok, amelyeket tíz évvel ezelőtt még használtak a szolgáltatók. Így fordulhat elő, hogy - a biztosítók hibáján kívül - a legértékesebb házakban is védtelenül maradtak bizonyos területek, kockázatok, s ez már csak egy esetleges kárbejelentéskor derül ki. Egy ilyen nemtörődömség milliókba kerülhet az ügyfélnek.

De elavultak már az öt évnél régebbi szerződések is, miközben a biztosított és a valós érték nagyjából megegyezik, de legalábbis nincs nagy eltérés. Ezekkel az a baj, hogy korszerűtlenek az akkor kialakított "csomagok", ma ugyanazért a díjért sokkal több és jobb szolgáltatást ad bármelyik biztosító. A CLB ingyenes, soron kívüli szerződésfigyelő akciója még két hétig tart, Németh szerint érdemes igénybe venni, mert a régi biztosítás árán sokkal jobb szerződést lehet kötni, s ezzel, adott esetben több millió forintot nyerni. De igaz ez fordítva is: egy elavult, a szolgáltatási csomaghoz képest drága biztosítással viszont sokat lehet veszíteni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20