Mi várható a biztosítási piacon? - a K&H előrejelzése 2011-re

2011. január 11. 15:02

A gyakori természeti katasztrófák és a szektorra kivetett különadó miatt 2010 nehéz év volt a biztosítási szektor számára. A kilátások 2011-re csak alig jobbak, ezért a biztosítási szakma csak óvatosan reménykedhet a piac növekedésében. A nem-életbiztosítások terén a megnövekedett kockázatérzékenység miatt több szerződés születhet, és az is szinte bizonyos, hogy a szektor az árverseny miatt a költségeket is tovább fogja csökkenteni. Az életbiztosítások iránti keresletet az egykulcsos szja bevezetése kedvezően érintheti - áll a K&H Biztosító 2011-es piaci előrejelzésében.

A nehézségek és a 2010-ben teljesített rekord kárkifizetések ellenére a K&H Biztosító stabil hátterének köszönhetően megőrizte vezető szerepét. Különösen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampányban elért sikere jelentős, hiszen majd kétszer annyi átszerződő választotta a biztosítót, mint ahány alkalommal a pénzintézet a legkedvezőbb ajánlatot adta.

Nem-életbiztosítás

"Különösen kemény évet zártunk, hiszen rekord mennyiségű kárbejelentést kaptunk, a kifizetéseink összege is csúcsokat döntött. 2010-hez kötődik a különadó bevezetése, ami az egész szakma számára jelentős terhet jelentett. Ennek ellenére sikereket is értünk el, fejlesztettük a közvetlen értékesítési csatornáinkat és intenzív kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampányt zártunk, méghozzá nagyon szép eredménnyel. Összességében 2011 is kihívásokkal teli év lesz a szektor számára, hasonlóan 2010-hez. A piac a korábbi stagnálásból, kismértékű csökkenésből egyértelmű zsugorodásba ment át, különösen a nem-élet területen erőteljes az árverseny. 2011-ben megmarad a különadó, ami önmagában jelentősen rontja a jövedelmezőséget. Továbbá a nem-élet szektor jövedelmezősége függ az idei természeti katasztrófák számától és erejétől is." - mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

A biztosítótársaságok számára vezető nem-életbiztosítási termékek értékesítése jelentősen függ az ingatlanpiac és gépkocsi kereskedelem helyzetétől, a hitelfelvételi lehetőségektől. Nem vehető biztosra, hogy az ingatlanpiac 2011-ben végre magára talál, ezért a lakásbiztosításoknál csak lassú növekedés várható a tavalyi évhez képest. Mindez tovább élesedő versenyt eredményez a biztosítók körében. A csökkenő biztosítási díjakkal szemben hatnak a lakásbiztosítások területén tapasztalt nagyszámú és nagy értékű káresetek. Ha idén folytatódnak a természeti csapások, tovább romolhat a biztosítók eredményessége.

Tavaly a kárbejelentések száma közel háromszorosa a 2009-ben regisztrált károknak. Évek óta nem fordult elő ennyi tömeges kár, 2010-ben hat alkalommal is tömeges károkat kellett regisztrálni és rendezni.

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

"A 2011-es kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló kampány több mint másfél millió embert mozgatott meg. Az ügyfelek akár 30-40%-os díjcsökkentést is elérhettek a csökkenő kárköltségek, a teljesítmény, mint díjképző elem bevezetése és a kiélezett árverseny miatt. Majd kétszer annyi új szerződő választott minket, mint ahány alkalommal a legjobb díjat ajánlottuk az érdeklődőknek, s ez a társaságunk stabilitásának, szolgáltatási színvonalának köszönhető. A kampányban jó pozíciót szereztünk és a biztosítási tarifánk várhatóan az évközi kötések esetén is versenyképes marad. A lecsökkent kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjaknak fontos hatása lehet a piacra. A jelenlegi bevételek ugyan még 2011-ben is fedezik a várható kárösszegeket, de egyre nagyobb a nyomás a költséghatékonyság javítására" - mondta Kaszab Attila.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az üzletág nyereségessége a költséghatékonyságon túl erősen függ a személyi sérülések alakulásától is, amelyek az utóbbi években pozitívan befolyásolták a díjakat. 2011 őszén még hasonló kampány várható, mint a korábbi években, mert az autótulajdonosok többségének továbbra is a naptári év fordulóján jár le a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződése. A kárrendezés színvonalában nem várható minőségbeli visszaesés, hiszen egyetlen biztosítónak sem érdeke jó hírnevének aláásása, és a felügyeleti szervek is szigorúan lépnek fel ezen a téren.

Életbiztosítás

Az életbiztosítási piacon 2010-es évben a rendszeres díjas termékek területén tovább folytatódott a díjbevételek csökkenése, az új értékesítések nem tudtak lépést tartani a lejáró és a törölt biztosításokkal. A teljes életbiztosítási piac díjbevétele viszont jobban alakult, mint 2009-ben, ennek oka az egyszeri díjas szegmens növekedésében keresendő.

"Nem tudhatjuk biztosan, hogy 2011-ben lesz-e olyan piaci szereplő, aki a rövidtávú piaci részesedés érdekében jelentős ráfordításokat áldoz az egyszeri díjas termékcsoportra. Így ennek a termékcsoportnak a bevételeire nehéz prognózist készíteni. A rendszeres díjas termékek értékesítésében bővülést várunk, hiszen a családok jelentős részénél megnő a nettó havi jövedelem az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével. A többlet jövedelem egy része a megtakarítások piacát, így többek között az életbiztosításokat bővítheti. Ez pár százalékos növekedést hozhat a rendszeres díjas szegmens díjbevételében, ami fontos, hiszen jelezheti a 2 évnyi díjbevétel csökkenés végét és egyúttal a trendfordulót. Ezért várhatóan néhány új és izgalmas megtakarítási lehetőség jelenik majd meg ebben a szektorban" - mondta el Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítási üzletágának vezetője.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25