18 °C Budapest

Reagált az MKB Bank az elátkozott lakóparkban élők kilakoltatására

2011. február 10. 11:02

Mint arról a Pénzcentrum.hu korábban beszámolt, az elátkozott szombathelyi lakóparkban lakást vásárlók otthonait annak ellenére elárverezhetik, hogy a vevők kifizették a teljes vételárat. A kilakoltatás réme több mint egytucatnyi családot fenyeget a Napfény lakóparkban.

A vevők nem vettek fel lakáshitelt, a kilakoltatási moratórium által védett százezer magyarral adóssal ellentétben nincsenek elmaradásaik sem a bankokkal, sem a közműcégekkel szemben. A teljes vételárat rendezték, február 15-én mégis kipenderíti őket az otthonaikból az építkezést finanszírozó bank. Az építtető Napfény Lakópark Kft-ből több tízmillió forint eltűnt, így a cég adósa maradt a beruházást 660 millió forinttal finanszírozó banknak. A vállalkozás csődöt jelentett, a vezetőinek a saját nevükön nincs vagyona, ezért a bank ezért a lakókon próbálja érvényesíteni a jelzálogot.

"Az ingatlan-adásvételi szerződésben megadott számlaszámra, az építtető cégnek fizettük ki a 18,9 milliós vételárat. Megkaptuk a lakhatási engedélyt, beköltöztünk az új házba, és vártuk a jelzálog levételét - mondta a Blikknek Lakatosné Pintér Katalin, aki családjával egy panelházból költözött ide, amikor megszületett a harmadik gyerekük. "Ehelyett egy levelet kaptunk a banktól, amelyben a lakás árát, 18,9 millió forintot követeltek. Hetekbe tellett, mire rájöttünk: nem hiba történt, tényleg követelik ezt az összeget."

Lakatosék végül hosszas huzavona után 3 millió forintért "megvásárolták a nyugalmukat" a banktól (ezért is mertek névvel nyilatkozni, a többiek félnek). Sok családnak viszont erre már nincs pénze, pláne, hogy a jelzálog miatt a többi bank nem ad nekik hitelt. Az önkormányzat megígérte, hogy a kilakoltatottak egy évre szükséglakást kapnak, de ez egyáltalán nem vigasztalja a zömében fiatal családokat, akik minden pénzüket beleölték álmaik házába.

A lakók hiába tettek feljelentést, úgy tűnik, az ügynek nem lesz felelőse: "Nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése, és az eljárás lefolytatásától sem volt várható eredmény. Az ügyet ezért megszüntettük" - közölte a lappal Leibinger Eszter, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az ügyben érintett MKB Bank azt a választ adta: azoktól a lakóktól követelik a pénzt, akik közvetlenül a vállalkozó számlájára utalták a vételárat, nem pedig a bank szerint a szerződésekben amúgy szereplő, a pénzintézet által elkülönítetten kezelt bankszámlára. Márpedig addig nem vehetik le a jelzálogot az érintett ingatlanokról, amíg a vételár erre a bizonyos számlára meg nem érkezik - közölték.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?