23 °C Budapest

Reagált az MKB Bank az elátkozott lakóparkban élők kilakoltatására

2011. február 10. 11:02

Mint arról a Pénzcentrum.hu korábban beszámolt, az elátkozott szombathelyi lakóparkban lakást vásárlók otthonait annak ellenére elárverezhetik, hogy a vevők kifizették a teljes vételárat. A kilakoltatás réme több mint egytucatnyi családot fenyeget a Napfény lakóparkban.

A vevők nem vettek fel lakáshitelt, a kilakoltatási moratórium által védett százezer magyarral adóssal ellentétben nincsenek elmaradásaik sem a bankokkal, sem a közműcégekkel szemben. A teljes vételárat rendezték, február 15-én mégis kipenderíti őket az otthonaikból az építkezést finanszírozó bank. Az építtető Napfény Lakópark Kft-ből több tízmillió forint eltűnt, így a cég adósa maradt a beruházást 660 millió forinttal finanszírozó banknak. A vállalkozás csődöt jelentett, a vezetőinek a saját nevükön nincs vagyona, ezért a bank ezért a lakókon próbálja érvényesíteni a jelzálogot.

"Az ingatlan-adásvételi szerződésben megadott számlaszámra, az építtető cégnek fizettük ki a 18,9 milliós vételárat. Megkaptuk a lakhatási engedélyt, beköltöztünk az új házba, és vártuk a jelzálog levételét - mondta a Blikknek Lakatosné Pintér Katalin, aki családjával egy panelházból költözött ide, amikor megszületett a harmadik gyerekük. "Ehelyett egy levelet kaptunk a banktól, amelyben a lakás árát, 18,9 millió forintot követeltek. Hetekbe tellett, mire rájöttünk: nem hiba történt, tényleg követelik ezt az összeget."

Lakatosék végül hosszas huzavona után 3 millió forintért "megvásárolták a nyugalmukat" a banktól (ezért is mertek névvel nyilatkozni, a többiek félnek). Sok családnak viszont erre már nincs pénze, pláne, hogy a jelzálog miatt a többi bank nem ad nekik hitelt. Az önkormányzat megígérte, hogy a kilakoltatottak egy évre szükséglakást kapnak, de ez egyáltalán nem vigasztalja a zömében fiatal családokat, akik minden pénzüket beleölték álmaik házába.

A lakók hiába tettek feljelentést, úgy tűnik, az ügynek nem lesz felelőse: "Nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése, és az eljárás lefolytatásától sem volt várható eredmény. Az ügyet ezért megszüntettük" - közölte a lappal Leibinger Eszter, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ügyben érintett MKB Bank azt a választ adta: azoktól a lakóktól követelik a pénzt, akik közvetlenül a vállalkozó számlájára utalták a vételárat, nem pedig a bank szerint a szerződésekben amúgy szereplő, a pénzintézet által elkülönítetten kezelt bankszámlára. Márpedig addig nem vehetik le a jelzálogot az érintett ingatlanokról, amíg a vételár erre a bizonyos számlára meg nem érkezik - közölték.

 

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?