18 °C Budapest

Szélmalomharc a kátyúk ellen

Pénzcentrum
2011. január 18. 10:32

A tél - mint minden évben - idén is sokat rontott a hazai úthálózat minőségén. A változékony és meglehetősen csapadékos időjárás miatt gombamód szaporodnak az úthibák - adta hírül a Népszabadság. Rossz hír az autósoknak, hogy 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton és a települések belterületén nem lehet megelőzni az új kátyúk kialakulását, a szakemberek csak a kialakult úthibák kijavítására képesek.

Az országos közúthálózatot kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. tavaly 7,5 milliárd forintot költött kátyúzásra. A munkák során mintegy százezer tonna javítóanyagot használtak fel. Idén várhatóan 4 milliárd forint megy el ilyen célokra, amihez 54 ezer tonna aszfaltra lesz szükség. A számok alapján tehát az látszik, hogy a szakemberek a kátyúk számának csökkenésére számítanak a közutakon.

A főváros útjain is javában zajlik a kátyúzás, itt azonban az elmúlt évek folyamatos útfelújításainak köszönhetően sokat javult a helyzet. 2009 decemberében még 1951 kátyúról tudtak a a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt-nél, tavaly viszont már csak 521-ről. Az ezer kilométeres budapesti úthálózat javítására 2010 utolsó hónapjában 40 millió forintot költöttek, idén egész évben ilyen célokra 700 millió forintot szánnak ilyen célokra.

Az útjavító brigádoknak tehát egy jó darabig még biztos bőven lesz munkája, így az autósoknak számítaniuk kell arra, hogy gépjárművük megsérül az úthibák következtében. Ilyenkor az első lépés, hogy kiderítsük, ki az adott útszakasz üzemeltetője. A Magyar Közút útjain elszenvedett kárt az illetékes megyei igazgatóságon jelenthetjük be személyesen vagy e-mailen. A kátyúkár bejelentő lap a társaság honlapjáról letölthető.

Bonyolultabb az ügyintézés, ha önkormányzati kezelésű úton történik a baj. Ekkor ugyanis személyesen lehet panasszal élni a helyhatóságok ügyfélszolgálatán. A fővárosban ráadásul minderre 5 munkanapja van az autósnak. A kárbejelentéshez minden esetben a személyes okmányokra, a gépkocsi papírjaira van szükség, de sokat segít, ha megadjuk az esetleges tanúk adatait, mellékeljük a kárt igazoló fényképeket, illetve az esetleges hatósági intézkedés jegyzőkönyveit. A döntő azonban kárt okozó kátyú pontos helyének meghatározása, mert ha az út kezelője leellenőrzi az autós által elmondottakat és azok nem fedik a valóságot a kártérítési kérelmet elutasítják.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30