Szélmalomharc a kátyúk ellen

Pénzcentrum
2011. január 18. 10:32

A tél - mint minden évben - idén is sokat rontott a hazai úthálózat minőségén. A változékony és meglehetősen csapadékos időjárás miatt gombamód szaporodnak az úthibák - adta hírül a Népszabadság. Rossz hír az autósoknak, hogy 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton és a települések belterületén nem lehet megelőzni az új kátyúk kialakulását, a szakemberek csak a kialakult úthibák kijavítására képesek.

Az országos közúthálózatot kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. tavaly 7,5 milliárd forintot költött kátyúzásra. A munkák során mintegy százezer tonna javítóanyagot használtak fel. Idén várhatóan 4 milliárd forint megy el ilyen célokra, amihez 54 ezer tonna aszfaltra lesz szükség. A számok alapján tehát az látszik, hogy a szakemberek a kátyúk számának csökkenésére számítanak a közutakon.

A főváros útjain is javában zajlik a kátyúzás, itt azonban az elmúlt évek folyamatos útfelújításainak köszönhetően sokat javult a helyzet. 2009 decemberében még 1951 kátyúról tudtak a a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt-nél, tavaly viszont már csak 521-ről. Az ezer kilométeres budapesti úthálózat javítására 2010 utolsó hónapjában 40 millió forintot költöttek, idén egész évben ilyen célokra 700 millió forintot szánnak ilyen célokra.

Az útjavító brigádoknak tehát egy jó darabig még biztos bőven lesz munkája, így az autósoknak számítaniuk kell arra, hogy gépjárművük megsérül az úthibák következtében. Ilyenkor az első lépés, hogy kiderítsük, ki az adott útszakasz üzemeltetője. A Magyar Közút útjain elszenvedett kárt az illetékes megyei igazgatóságon jelenthetjük be személyesen vagy e-mailen. A kátyúkár bejelentő lap a társaság honlapjáról letölthető.

Bonyolultabb az ügyintézés, ha önkormányzati kezelésű úton történik a baj. Ekkor ugyanis személyesen lehet panasszal élni a helyhatóságok ügyfélszolgálatán. A fővárosban ráadásul minderre 5 munkanapja van az autósnak. A kárbejelentéshez minden esetben a személyes okmányokra, a gépkocsi papírjaira van szükség, de sokat segít, ha megadjuk az esetleges tanúk adatait, mellékeljük a kárt igazoló fényképeket, illetve az esetleges hatósági intézkedés jegyzőkönyveit. A döntő azonban kárt okozó kátyú pontos helyének meghatározása, mert ha az út kezelője leellenőrzi az autós által elmondottakat és azok nem fedik a valóságot a kártérítési kérelmet elutasítják.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?