23 °C Budapest

Mikor térít a biztosító kátyúkárra? - a szakértő válaszol

2011. február 8. 16:32

A téli időjárási viszonyok jelentősen megviselik a magyarországi utakat. Évente több ezer kátyú keletkezik, ezek jelentős része a csapadékos időjárás és a fagy miatt ezekben a hónapokban jön létre. A legnagyobb körültekintés mellett is előfordul, hogy egy jármű megsérül az úthibák, gödrök miatt. Ilyenkor az út fenntartója felel a kárért, viszont azok, akik Casco biztosítással rendelkeznek, akkor is számíthatnak kártérítésre, ha a fenntartóval nem sikerül rendezni a problémát.

A fagypont körüli hőingadozás és a csapadék miatt állandó probléma a kátyúk megjelenése az ország útjain. Az utak fenntartói télen is javítják a kátyúkat, ilyenkor hideg aszfalttal burkolják a gödröket. Nehézséget okoz ugyanakkor, hogy mínusz öt fok alatt, illetve vizes úton nem tudnak aszfaltozni, ezért tavaszra sok úton szinte egymást érik a kátyúk.


Kaszab Attila

"Különösen sötétben és esőben sérülnek gyakran a járművek, hiszen egy-egy pocsolya akár mély kátyút is rejthet. Ha megtörtént a kár, mindenképpen érdemes bejelenteni az út fenntartójánál. Amennyiben a károsult saját Casco biztosításának terhére szeretné rendezni a kárt, például mert nem bizonyítható egyértelműen a káresemény oka, akkor a saját biztosítója felé jelentheti be az eseményt." - mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

"Az úthibákból keletkezett károk között előfordul az abroncs szakadása, a felni deformálódása vagy akár a lengéscsillapító, futómű sérülése. A hozzánk bejelentett esetek között legtöbbször a könnyűfém felnik törése szerepel, de nagyon gyakori a gumiabroncs szakadása is. Ha az abroncs nem javítható, akkor persze egy teljes párt kell cserélni. Ha pedig a futómű is sérült, a számla könnyen meghaladhatja a százezer forintot, sőt előfordult már, hogy drágább autóknál félmillió forint javítási költséget fizettünk ki kátyú miatt. Természetes, hogy az autótulajdonosok meg kívánják téríteni a kárt, de az utak fenntartójával folytatott ügyintézés sokszor hosszadalmas és nem mindig vezet eredményre. Segít, ha a kátyú okozta káreseményről pontos dokumentációt készít a károsult, hiszen a későbbiekben neki kell bebizonyítania, hogy a kár ott és úgy következett be, ahogy azt bejelenti. Ezért minden esetben érdemes fotót készíteni a sérült járműről és a kátyúról közelről és távolabbról is, hogy látható legyen a gödör elhelyezkedése az úton. Ma már a mobiltelefonokkal könnyebb megfelelő fotókat készíteni, de ha éjszaka történt a káresemény, akkor ez nagyon nehéz. Ha az út fenntartójánál nem sikerül a kárigényt érvényesíteni, csak azok számíthatnak a káruk megtérítésére, akik Casco biztosítással rendelkeznek." - tette hozzá a szakértő.

Egyes biztosítások mellé kiegészítő elemeket is lehet választani, amelyek például megtérítik a különleges keréktárcsák pótlását. A K&H Biztosítónál szerződéskötésre és a kárbejelentésre is van lehetőség a www.khdirektbiztosíto.hu internetes honlapon keresztül, amellyel idő és költség takarítható meg.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 19. 15:02
Először számol be egyszerre több platformon is élőben egy kiemelt eseményről a Sport TV.
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?