Ügyfélbarát akar lenni a PSZÁF

Pénzcentrum
2010. október 5. 12:35

Proaktív, ügyfélbarát és tájékoztató jellegű felügyeletet kíván kialakítani a PSZÁF a fogyasztói bizalom helyreállítása érdekében. Ehhez kéri az intézmény a szektor együttműködését - mondta Siklósi Máté, a PSZÁF fogyasztóvédelmi igazgatója a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) mai konferenciáján.

2010.09.08 11:50
Bekeményít a PSZÁF, jön a Pénzügyi Békéltető Testület

Tisztességes szolgáltatással és ügyfélszerzéssel lehet elnyerni a fogyasztók bizalmát, enélkül a párna alatti pénz és az uzsorakölcsön válhat gyakorlattá - mondta Siklósi Máté. A megtévesztés és az agresszív magatartás tilalmát a vonatkozó jogszabály is tartalmazza. A panaszok és kérelmek alapján a PSZÁF-nál is látják, hogy a fogyasztók nagyon sok esetben nincsenek tisztában a vásárolt termék tulajdonságaival. Fontos a termékek összehasonlíthatósága is, a Magatartási Kódex is tartalmaz ezzel kapcsolatos előírást - emlékeztetett Siklósi.

A biztosításokkal kapcsolatos problémák és panaszok elsősorban a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási és unit-linked termékekkel kapcsolatosak, ezek nagyon gyakran a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat körébe tartoznak. A PSZÁF által javasolt megoldások között kiemelt helyet foglal el a pénzügyi békéltető testület létrehozása, melyet szándékaik szerint mind a piaci szereplők, mind az ügyfelek elfogadnak.

Vannak olyan jogsértések, amelyek nem feltétlenül vonnak maguk után azonnali szankciókat, ilyen esetekben az intézményekkel történő egyeztetés eredményt hozhat - mondta Siklósi Máté. A szankciók alkalmazása abban az esetben merül fel, ha folytatólagos a jogszabálysértés, vagy nem eredményes az egyeztetés. A felügyeleti intézkedések mellett a közérdekű igényérvényesítésre is lehetőség lesz a jelenleginél nagyobb körben. A PSZÁF ezen túl a próbavásárlásoknak is nagyobb szerepet szán a jövőben.

Korábbi cikkeink a MABISZ konferenciájáról:

2010.10.05 12:14
2012 végéig beépül a magyar jogrendbe az új szolvencia-szabályozás

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2010.10.05 11:45
Leszámol a PSZÁF a fejnehéz jutalékrendszerrel

2010.10.05 11:15
Nagy a homály a jövő évi adórendszer körül

2010.10.05 10:12
Adókoncepciót nyújtottak be a biztosítók a kormánynak

2010.10.05 09:45
Szorosabbá válhat a kormány és a biztosítók kapcsolata

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?