17 °C Budapest

Nyugdíjcsapda! A félmilliós minimálbéresek drámája

2010. október 5. 05:22

János 1964-ben született, 1986 óta dolgozik folyamatosan, jelenleg bruttó havi 200 000 Ft a keresete. János 1998 óta magánnyugdíjpénztári tag. Gabriella 1970-ben született, és 1992 óta dolgozik vállalkozóként, 2010-ben a tényleges havi jövedelme nettó 500 000 Ft. Gabriella 1998 óta magánnyugdíjpénztári tag. Minden évben csak a minimálbér után fizet adót és járulékot. Vajon melyikőjük kap majd magasabb nyugdíjat? Pénzcentrum-útmutató a nyugdíjszámításhoz.

Hazánkban az öregségi nyugdíjhoz jelenleg 62 éves életkor betöltése szükséges (egységesen férfiak és nők esetében), valamint legalább 20 év szolgálati idő. A nyugdíjkorhatár 2012-től fokozatosan 65 évre emelkedik.

Előrehozott öregségi nyugdíjhoz szükséges a férfiak esetében a 60., a nők esetében az 57. életév betöltése, valamint legalább 38 év szolgálati idő.

Rokkantsági nyugdíjra az jogosult, akinek egészségkárosodása (amit egy orvosi bizottság állapít meg) legalább 80%-os, vagy 50-79% közötti mértékű, rehabilitáció nélkül nem foglalkoztatható, és nem rehabilitálható. 2008-tól új ellátásként megjelent a rehabilitációs járadék. Ezt azok kaphatják, akik 50-79% közötti egészségkárosodást szenvedtek, rehabilitáció nélkül nem foglalkoztathatók, de rehabilitálhatók.

Az állami nyugdíj kezdeti összegét befolyásoló legfontosabb tényezők: a megszerzett szolgálati idő és az átlagos kereset.

Mi is az a szolgálati idő?
Szolgálati idő minden, az első munkába állástól a nyugdíjba vonulásig ledolgozott idő, amikor a bruttó bérből nyugdíjjárulék került megfizetésre.

Nem számít az az időszak, amikor szünetel a járulékfizetés. Növelik a szolgálati idő hosszát a törvényben külön nevesített időszakok, például az 1997 előtt a felsőoktatásban eltöltött idő, a katonaság vagy a munkába állás előtti gyermekszülés.

A szolgálati idő mértéke jelentősen
befolyásolja a várható nyugdíj összegét: minél több a szolgálati idő, annál nagyobb nyugdíjra számíthatunk.


Az induló (az első havi) nyugdíj kiszámításának menete a következő:

1. Keresetpálya meghatározása: a múltban befizetett járulékokból kiszámítják a keresetpályát, azaz a munkába állástól, de legkorábban 1988-tól a nyugdíjba vonulásig tartó időszak minden évére vonatkozó bruttó keresetet (a bruttó keresetnek csak a járulékplafon alatti részét veszik figyelembe.)

a. A 2013. január 1. előtt nyugdíjba vonulók esetében az előző lépésben meghatározott éves keresetekből először levonják az adott évben érvényes, bruttó keresetet terhelő járulékokat (egyéni nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási járulék, illetve munkavállalói járulék), majd ezt az összeget a számított SZJA-val csökkentik.

b. A 2012. december 31. után nyugdíjba vonulók esetében nem változtatnak a bruttó kereseteken.

2.A következő lépésben egységes értékre hozzák a különböző években elért keresetünket (ezt nevezzük valorizációnak.)

a. 2012. december 31. után a nyugdíjba vonulást megelőző harmadik év előtti évek keresetét a nyugdíjazást megelőző második év szintjére váltják át. A nyugdíjba vonulás előtti harmadik, második és első évi kereset változatlan marad.

b. 2013. január 1. előtt a nyugdíjazást megelőző valamennyi év keresetét a nyugdíjazást megelőző év szintjére váltják át.

3.Kiszámítják a valorizált keresetből az aktív időszak átlagos keresetét.

Mi az a valorizáció?
A valorizáció egyfajta speciális jelenérték számítás. Míg a hagyományos jelenérték számítás során jellemzően egy jövőbeli összeg mai értékére vagyunk
kíváncsiak, és ennek megállapítására általában az inflációt használjuk fel, addig a valorizáció esetén múltbeli keresetek mai értékét szeretnénk megtudni,
és ehhez az átlagkereset növekedési ütemét használjuk.


4.A fentiek alapján számított valorizált átlagbért besorolják egy táblázatba, és a következők szerint ellátják egy legfeljebb 1-es értékű szorzószámmal, ez a degresszió.

a. 2013. január 1. előtt a valorizált átlagkeresetet az előre meghatározott táblázat
szerint csökkentik.

b. 2012. december 31. után nincs degreszszió, a valorizált átlagkereset nem változik.

5.A jogszabályban meghatározott nyugdíjszorzóval az átlagkeresetet meg kell szorozni. Ezzel a szorzószámmal csökkentett érték adja az első havi, azaz az induló nyugdíj összegét. A szorzószám nagysága függ a megszerzett szolgálati idő mértékétől, valamint attól is, hogy magánnyugdíjpénztári tagok vagyunk-e vagy sem. (A pénztártagok azonos feltételek mellett kb. 75%-át kapják annak a TB-nyugdíjnak, amit a nem pénztártagok kapnak.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az előzőekben leírt módon megállapított állami nyugdíj összege minden évben indexálódik, azaz emelkedik.

 

A nyugdíjszámítás menete (Forrás: Aegon Nyugdíjpénztár)

Példák a nyugdíjszámításra

János 1964-ben született, 1986 óta dolgozik folyamatosan, jelenleg bruttó havi 200 000 Ft a keresete. János 1998 óta magánnyugdíjpénztári tag.

2029-ben éri el a jelenlegi nyugdíjkorhatárt, a 65 éves kort. A nyugdíjba vonuláskor az utolsó havi nettó keresete 252 919 Ft. Az első havi nettó nyugdíja várhatóan 208 010 Ft (178 074 Ft a TB-től, és 29 936 Ft a magánnyugdíjpénztártól), azaz az első nyugdíja az utolsó havi nettó fizetésének 82%-a lesz.

Mi a helyzet 13. havival?
2009. július 1-jétől megszűnt a 13. havi nyugdíj. A 13. havi nyugdíj helyett nyugdíjprémiumot vezettek be, amelynek az összege csak akkor éri el a 13. havi nyugdíjnak megfelelő összeget - de legfeljebb 80 ezer
forintot - ha a gazdasági növekedés eléri a 7,5 százalékot.


Gabriella 1970-ben született, és 1992 óta dolgozik vállalkozóként. Minden évben csak a minimálbér után fizet adót és járulékot. 2010-ben a tényleges havi jövedelme nettó 500 000 Ft. Gabriella 1998 óta magánnyugdíjpénztári tag. 2032-ben, nyugdíjba vonulásakor (amennyiben továbbra is csak a minimálbér után fizet járulékot) a TB-től várható nettó nyugdíja 84 542 Ft, a magánnyugdíjpénztárból pedig várhatóan havonta 15 644 Ft-ra számíthat. Ha vállalkozásának eredményessége a jövőben is fennmarad, akkor a tényleges jövedelméhez képest a nyugdíja közel 90%-kal lesz alacsonyabb.

(A példában meghatározott keresetek becslésen alapulnak, a számítás a jelenleg érvényben levő jogszabályi feltételek szerint történt. Cikkünkhöz az AEGON Nyugdíj Kalkulátorát használtuk. Az összegek jelenértéken szerepelnek.)

Időben kezdj spórolni!

A magánnyugdíjpénztári tagok egyéni számlájáról - akárcsak az állami nyugdíj esetén - a nyugdíjkorhatár elérésekor, illetve a nyugdíjjogosultság megállapítása után fizethető nyugdíjszolgáltatás. Magánnyugdíjpénztárba kötelező belépniük a pályakezdőknek (35. életévüket még be nem töltött első járulékköteles jogviszonyt létesítők), magánnyugdíjpénztári taggá válhatnak továbbá saját döntésük alapján azok a 30 év alatti személyek, akik korábban már munkába álltak, de nem választottak magánnyugdíjpénztárat, és ezáltal kizárólag az állami rendszerben maradtak; illetve azon 35. életévüket betöltött személyek, akik első járulékköteles jogviszonyt létesítenek.

 


NYERJ egy TV-t!!!

Ha az alábbi kérdésre helyesen válaszolsz és regisztrálsz játékunkra, nyerhetsz egy hűtőmágnest vagy a 4db LG Blu-ray lejátszó egyikét, illetve fődíjként egy LG márkájú LH5020 FULL HD LCD televíziót!

Van-e jelenleg 13. havi nyugdíj?

a) nincs, 2009 júliusától megszűnt a 13. havi nyugdíj
b) van, de 13. havi nyugdíj utoljára 2010-ben jár
c) van, 13. havi nyugdíjra vonatkozó szabályok nem változtak, továbbra is jár


Kattints IDE, regisztrálj és nyerj! Sok szerencsét!


HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem