11 °C Budapest

Agyrém: 70 éves nyugdíjkorhatár Magyarországon?

2010. október 3. 07:02

A magánnyugdíjpénztárakat támadja a Népesedési Kerekasztal. A szervezet szerint a nyugdíjpénztárak kifejezetten a gyerekvállalás ellen ható tényezők, ezért fontos volna, hogy az egységes társadalombiztosítás álljon helyre. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete azt javasolja, hogy az állampolgári jogon biztosított nyugdíj kezdő életkori határa 70 év legyen. A portfolio.hu elemzője szerint egy ilyen emelésnek nincsenek meg a feltételei Magyarországon.

A Népesedési Kerekasztal szerint a magánnyugdíjpénztárak bevezetése a gyerekvállalás ellen ható tényező, ezért fontos volna, hogy helyre álljon az egységes társadalombiztosítás Magyarországon - mondta Kopp Mária, a kerekasztal szervezője egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Kopp Mária szerint a társadalombiztosításnak komoly megelőző lépéseket kellene tennie a népesedési helyzet javítása érdekében, hiszen a nyugdíj- és az egészségügyi ellátás omlik össze, ha nem lesz az a generáció, aki a járulékokat fizetni tudja. A kerekasztal ezért egy javaslatcsomaggal állt elő.


Kopp Mária


Eszerint egyrészt azt szeretnék elérni, hogy a tb támogassa a meddőség megelőzést és az ezzel kapcsolatos kutatásokat. Mint mondta, a magyar párok 19,6 százaléka tekinthető meddőnek. A ma elérhető beavatkozások egészségbiztosítási támogatása igen korlátozott, sokkal több ilyen központ támogatására volna szükség, hiszen a kívánt, tervezett gyerekek közel ötödéről van szó. Szerintük a meddő házaspárok ellátásának színvonalát újabb, modern technológiával rendelkező, komplex szemléletű meddőségi központok Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozási körébe való bevonásával lehetne emelni.

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon nagyon súlyos kor szerinti diszkrimináció érvényesül a nyugdíjazással, a 65 éves korhatárral kapcsolatban. A nyugdíjrendszer egyensúlya szempontjából kívánatos volna, hogy aki 65 éves kora után is munkaviszonyban szeretne maradni, az megtehesse.

A kerekasztal szerint a magánnyugdíjpénztárak bevezetése súlyos problémákat jelent, kifejezetten a gyerekvállalás ellen ható tényező, ezért fontos volna, hogy az egységes társadalombiztosítás álljon helyre. A társaság az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárak elterjedését szorgalmazza.

 


Úgy látják, hogy míg az önkéntes kölcsönös pénztárak nem vesznek ki pénzt az egységes társadalombiztosítás rendszeréből, hanem az egyéni öngondoskodás alapját képezik, a magánnyugdíjpénztárak az egységes rendszerből viszik át a befizetéseket gyakran kockázatos pénzintézeti kezelésbe, miközben az államnak garanciát kell vállalnia a nyugdíjak kifizetéséért. Az egyéni számlákon nyilvántartott összegek tehát nem valóságos tőkefedezetet jelentenek, hanem állami adósságot.

Morvayné Bajai Zsuzsanna, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének munkatársa szerint a tb arra lenne való, hogy "porlassza" kockázatainkat minden jövedelemhiányos időszakra vonatkozóan. Aktív életünk során megtermeljük mindazt, amit egész életünkben elfogyasztunk, csak ennek az eloszlása nem megfelelő manapság - mondta.

Szerinte a lehető legjobb beruházás a gyerek, mert kis tőkebefektetéssel igen jelentős későbbi bevételekre lehet szert tenni, illetve jelentős kiadásoktól lehet mentesülni. Ez a szemléletet azonban nem elterjedt, mert a politikai gondolkodás nagyon rövidtávú, mivel négyéves ciklusok váltják egymást.

Jó hír a nyugdíjasoknak! Vastagabb lesz a novemberi boríték - Kattints!

A NOE szerint elvárható, hogy az aki nem nevel fel maga után egy munkaképes felnőttet, oly módon fizesse a járulékait, hogy abból meg lehessen finanszírozni annak a helyette máshol nevelődő gyereknek a költségeit, aki majd később eltartja öreg korában.

Megjegyezte: a nyugdíjrendszer összeomlása azért várható, mert kevesen fizetnek járulékot és nem akkora jövedelem után, mint amennyi valójában van, illetőleg kevés gyerek születik. Nyilvánvaló, hogy a gyerekek születése, járulék- és adófizetővé való felnevelése feltétlenül érdeke a tb-nek és az államnak. Akkor lehet arra számítani, hogy mindenki maximális mértékben befizet a kötelező tb-be, nem hallgat el jövedelmet, ha egyértelműen hosszú távra kiszámítható, fix feltételeket garantál az állam - mondta.

Mégsem emelik a nyugdíjkorhatárt? A népakarat közbeszólhat
A parlament előtt van az a népi kezdeményezés, amely alapján az Országgyűlésnek napirendre kell vennie és újra kell tárgyalnia a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre történő emelésének ügyét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A népi kezdeményezést a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma indította. Javaslatuk így szól: "Alulírottak egyetértünk azzal, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése tárgyalja újra a nyugdíjkorhatár 62 évről 65 évre történő emelését".

Emlékezetes, a parlament 2009 májusában az akkori kormány javaslatára döntött a nyugdíjkorhatár fokozatos, 62-ről 65 évre való felemeléséről.


Morvayné szerint segítené a gyermekek megszületé¬sét az is, ha azon munkáltatóknak, akik sokgyerekeseket alkalmaznak, az ilyen dolgozójuk után nem kellene járulékot fizetniük. A szervezet javaslatai közt szerepel az is, hogy amennyiben az állam költségvetésből, adókból, azaz állampolgári jogon biztosít nyugdíjat, akkor ennek kezdő életkori határa 70 év legyen.

A NOE szerint a magánnyugdíjpénztárak vagyonát át kellene tenni a nagy tb-be. Ellenzik, hogy az állami tb-t a magánnyugdíjpénztárak egyéni megtakarításkezelő modelljéhez hasonló rendszerré alakítsák át, kiiktatva abból a népesedés szempontjait. Hangsúlyozzák, hogy a tb-ben a legfontosabb a szolidaritás elvének érvényesítése. Szerintük elvszerű az lenne, ha a tb az egész emberi élet jövedelemhiányos időszakaira, életeseményeinek kockázatára járulékfedezetet biztosítana.

Jelen helyzetben nem állja meg a helyét az a kijelentés, miszerint összeomlás fenyegeti a nyugdíjrendszerünket, hiszen a statisztikák azt mutatják, hogy az elmúlt években lezajlott paraméteres reformokkal (korhatáremelés, nyugdíjemelés változtatás, 13. havi nyugdíj eltörlése, korhatár előtti nyugdíjazás szigorítása) még évtizedekig működőképes a rendszer, a hiány pedig az évszázad közepére is kontrollált szinten marad.

Az elmúlt hetekben-hónapokban többször is felvetődött pletyka szintjén a magánnyugdíjpénztárak államosítása, azonban ennek csak akkor szabadna felvetődnie, ha a szakadék szélén állna az ország. Nagy hiba lenne a mostani helyzetben visszalépni az 1997-ben megkezdett reformfolyamatban, hiszen az biztos, hogy az államosítás előnyeit meghaladják annak hátrányai - nyilatkozta lapunknak Szabics Zsolt, a portfolio.hu elemzője.

A szakértő szerint a Népesedési Kerekasztal vélhetően azért hozza fel ellenösztönzőként a kötelező magánpillért a gyermekvállalás esetében, hiszen nincsen beleépítve olyan ösztönző, ami a gyermekes családokat előnyösebb helyzetbe hozná, az egyszemélyes családokkal szemben.

Nemzetközi tapasztalatok alapján kimondható, hogy a rendszer nem is erre lett kitalálva, ezt nem hozhatjuk fel ellene érvként, mivel a fő cél az volt, hogy a munkavállalók saját maguknak tegyenek félre a nyugdíjas éveikre, és ne teljes egészében mások nyugdíját kelljen finanszírozniuk. Történtek próbálkozások, hogy az állami pillérben tegyen engedményeket a családosok számára, azonban ez még korántsem nevezhető általánosnak. Azt is látni kell, hogy ha a családosoknak adunk kedvezményeket, akkor a nem gyermekes családoktól kell a különbözetet beszedni.

Nyugdíjasok, járadékosok megoszlása születési év és ellátási csoportok szerint, 2010. január (Forrás: KSH)


Az elemző úgy véli, a NOE azon javaslata is támadható, ami a 70 éves nyugdíjkorhatárra irányul. Jelenleg ugyanis nincsenek meg azok az oktatási-, foglalkoztatási- és demográfiai feltételek, amik ezt a felvetést alátámasztanák. Figyelembe kell azt is vennünk, hogy nem mindenható eszköz a korhatáremelés, hiszen ezzel összhangban nem nő automatikusan a korcentrum, a munkaerőpiacnak készen kell állnia arra, hogy az idősebbeket is foglalkoztassa. Ez viszont nálunk egyelőre nem megoldott.

Csak ennyi lesz a nyugdíjam? Nagyot nézhet, aki nincs rendesen bejelentve

Nyugdíjbomba! Oltják az égő kanócot, de mindig marad parázs

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem