12 °C Budapest

Ki fogja eltartani a nyugdíjasokat?

Pénzcentrum
2010. szeptember 20. 05:22

Majd, ha nyugdíjas leszek, ráérek - viccelődünk gyakorta, ha nem tudunk időt szakítani valamire. Azt reméljük, ha egyszer végre nyugdíjba megyünk, megszűnik a pénz utáni rohangálás, az állam eltart majd minket. Nekünk csak élveznünk kell a gondtalan öregkort. Csakhogy erre egyre kevesebb az esély. Ha mi magunk nem gondoskodunk saját magunkról, aligha lesznek nyugodtak a nyugdíjas évek.

Nagyszüleinknek egyszerű dolga volt. A munkájukért kapott fizetésükből az állam egy bizonyos összeget levont, azt összegyűjtötte, majd nyugdíjba vonulásuk után a nyugdíjbiztosítási rendszeren keresztül havi részletekben visszaadta nekik a pénzüket nyugdíj formájában. Ez persze azért nem volt ilyen egyszerű. A valóságban az állam a munkát végző emberek befizetéseiből fizette ki a nyugdíjakat. A rendszert emiatt nevezik felosztó kirovónak. A módszer egészen addig jól is működött, amíg több dolgoztak, mint ahányan nyugdíjat kaptak.


Valamikor a nyolcvanas évek elején fontos változások indultak el. Azóta egyre kevesebb gyerek születik, miközben a nyugdíjasok száma egyre magasabb. Az okok rendkívül összetettek. A gyermekvállalási hajlandóságot például a rendszerváltás után bizonytalanná váló jövő, az anyagi problémák, a karrierépítés hátráltatja. Az idősek száma pedig egyebek mellett a javuló népegészségügyi helyzet, a második világháború után született rendkívül népes korosztály öregedése miatt nő. A folyamatok az alábbi ábrán élesen kirajzolódnak.


1869-ben a magyar népesség korfája piramis alakú volt, azaz a munkaképes lakosság létszáma nagyobb volt, mint az eltartott korosztályoké, az időseké és a kisgyermekeké. 2008-ban a korfa már urna alakú, azaz lassan több lesz az eltartott, mint a dolgozó. Az elöregedés azonban csak az egyik baj. Nagy gondot jelent az is, hogy egyre kevesebben vagyunk. Évente körülbelül 30 ezerrel többen hunynak el, mint ahányan születnek. Ha ez így megy tovább, könnyen megeshet, hogy 2050-re csak 8 millió ember él majd Magyarországon. Ez pedig azért baj, mert kisgyermekeket és nyugdíjasokat eltartó aktívan dolgozó emberek száma folyamatosan csökken. Így az ő befizetéseikből kevesebb pénz jön össze, mint amennyire a nyugdíjak kifizetéséhez az államnak szüksége lenne. Magyarán: a jövő nyugdíjasai egyre kevesebb állami nyugdíjra számíthatnak, ami akár a megélhetésüket is veszélyeztetheti.

A magyar nyugdíjrendszer alappillére, a felosztó-kirovó rendszer tehát megrendült, ezért még két pillérrel, a magánnyugdíjpénztárakkal valamint az önkéntes nyugdíjpénztárakkal megtámogatták. A két új pillércélja, hogy a ma még aktívan dolgozók saját maguk gondoskodhassanak nyugodt öregkorukról. A magán- és az önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett pénzt ugyanis hozzáértő szakember fialtatják, majd azt nyugdíjba vonulás után egy összegben adómentesen vagy havonta nyugdíjkiegészítés formájában felvehetjük.

Ha az alábbi kérdésre helyesen válaszolsz és regisztrálsz játékunkra, nyerhetsz egy hűtőmágnest vagy a 4db LG Blu-ray lejátszó egyikét, illetve fődíjként egy LG márkájú LH5020 FULL HD LCD televíziót!

A pillérek, amelyből felépül a magyar nyugdíjrendszer a következők:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a) állami nyugdíjrendszer, öngondoskodás
b) állami nyugdíjrendszer, magánnyugdíjpénztár, önkéntes nyugdíjpénztár
c) állami nyugdíjrendszer, önkéntes magánnyugdíjpénztár

Kattints ide, regisztrálj és nyerj! Sok szerencsét!

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm