15 °C Budapest

Ki fogja eltartani a nyugdíjasokat?

Pénzcentrum
2010. szeptember 20. 05:22

Majd, ha nyugdíjas leszek, ráérek - viccelődünk gyakorta, ha nem tudunk időt szakítani valamire. Azt reméljük, ha egyszer végre nyugdíjba megyünk, megszűnik a pénz utáni rohangálás, az állam eltart majd minket. Nekünk csak élveznünk kell a gondtalan öregkort. Csakhogy erre egyre kevesebb az esély. Ha mi magunk nem gondoskodunk saját magunkról, aligha lesznek nyugodtak a nyugdíjas évek.

Nagyszüleinknek egyszerű dolga volt. A munkájukért kapott fizetésükből az állam egy bizonyos összeget levont, azt összegyűjtötte, majd nyugdíjba vonulásuk után a nyugdíjbiztosítási rendszeren keresztül havi részletekben visszaadta nekik a pénzüket nyugdíj formájában. Ez persze azért nem volt ilyen egyszerű. A valóságban az állam a munkát végző emberek befizetéseiből fizette ki a nyugdíjakat. A rendszert emiatt nevezik felosztó kirovónak. A módszer egészen addig jól is működött, amíg több dolgoztak, mint ahányan nyugdíjat kaptak.


Valamikor a nyolcvanas évek elején fontos változások indultak el. Azóta egyre kevesebb gyerek születik, miközben a nyugdíjasok száma egyre magasabb. Az okok rendkívül összetettek. A gyermekvállalási hajlandóságot például a rendszerváltás után bizonytalanná váló jövő, az anyagi problémák, a karrierépítés hátráltatja. Az idősek száma pedig egyebek mellett a javuló népegészségügyi helyzet, a második világháború után született rendkívül népes korosztály öregedése miatt nő. A folyamatok az alábbi ábrán élesen kirajzolódnak.


1869-ben a magyar népesség korfája piramis alakú volt, azaz a munkaképes lakosság létszáma nagyobb volt, mint az eltartott korosztályoké, az időseké és a kisgyermekeké. 2008-ban a korfa már urna alakú, azaz lassan több lesz az eltartott, mint a dolgozó. Az elöregedés azonban csak az egyik baj. Nagy gondot jelent az is, hogy egyre kevesebben vagyunk. Évente körülbelül 30 ezerrel többen hunynak el, mint ahányan születnek. Ha ez így megy tovább, könnyen megeshet, hogy 2050-re csak 8 millió ember él majd Magyarországon. Ez pedig azért baj, mert kisgyermekeket és nyugdíjasokat eltartó aktívan dolgozó emberek száma folyamatosan csökken. Így az ő befizetéseikből kevesebb pénz jön össze, mint amennyire a nyugdíjak kifizetéséhez az államnak szüksége lenne. Magyarán: a jövő nyugdíjasai egyre kevesebb állami nyugdíjra számíthatnak, ami akár a megélhetésüket is veszélyeztetheti.

A magyar nyugdíjrendszer alappillére, a felosztó-kirovó rendszer tehát megrendült, ezért még két pillérrel, a magánnyugdíjpénztárakkal valamint az önkéntes nyugdíjpénztárakkal megtámogatták. A két új pillércélja, hogy a ma még aktívan dolgozók saját maguk gondoskodhassanak nyugodt öregkorukról. A magán- és az önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett pénzt ugyanis hozzáértő szakember fialtatják, majd azt nyugdíjba vonulás után egy összegben adómentesen vagy havonta nyugdíjkiegészítés formájában felvehetjük.

Ha az alábbi kérdésre helyesen válaszolsz és regisztrálsz játékunkra, nyerhetsz egy hűtőmágnest vagy a 4db LG Blu-ray lejátszó egyikét, illetve fődíjként egy LG márkájú LH5020 FULL HD LCD televíziót!

A pillérek, amelyből felépül a magyar nyugdíjrendszer a következők:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

a) állami nyugdíjrendszer, öngondoskodás
b) állami nyugdíjrendszer, magánnyugdíjpénztár, önkéntes nyugdíjpénztár
c) állami nyugdíjrendszer, önkéntes magánnyugdíjpénztár

Kattints ide, regisztrálj és nyerj! Sok szerencsét!

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?