17 °C Budapest

Autós utazás: fokozottan ügyelj a biztonságra!

2010. augusztus 24. 13:02

Lassan itt a nyár vége, de a magyarok több mint a fele augusztusban, 15 százalékuk pedig szeptemberben utazik nyaralni. Sokan autóval vágnak neki az útnak, ilyenkor az utazók mellett a gépjárművek biztonságáról is ajánlott előrelátóan gondoskodni - tanácsolja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az AEGONdirekt.hu.

"Ha autóval indulunk el, érdemes az utasbiztosítások mellé kiegészítő autósbiztosítást is kötni. Ezek, a mentési, illetve továbbutazási költségekre nyújtanak fedezetet. A biztosító ezen felül az utasok haza- vagy továbbutazására, szállás- és telefonköltségére illetve a bérautó igényére is vállalja a kockázatot"- mondta el Marosvölgyi Péter, az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója.

Az autóval nyaralni indulók számára fontos, hogy ne csak a saját, hanem az autójuk, illetve utasaik biztonságára is fokozottan ügyeljenek. "Mielőtt elindulunk, feltétlenül ellenőrizzük, hogy a csomagtartóba van-e a tartalék izzókészlet, pótkerék, keresztkulcs, emelő, az összes utas részére láthatósági mellény, elakadásjelző háromszög, vontatókötél, indítókábel és elsősegély-csomag"- tanácsolja Marosvölgyi.

Emellett még az út előtt érdemes tájékozódni, az utazás alatt érintett országokban érvényben lévő sebességhatárokról, illetve az autópályadíjakról (milyen módon lehet megvásárolni a matricát vagy jegyet, hol, hány napig érvényesek, mennyibe kerülnek). Ha fizető kapukat érintünk, hasznos előre kikészíteni a díjakat, az országnak megfelelő pénznemben.

Bár a casco szerződések általában Magyarországon kívül a földrajzi Európa területén történt károkra is érvényesek, a javításra speciális szabályok vonatkoznak. "A biztosító nem minden esetben téríti meg a külföldi javítás költségeit, jellemző, hogy a tulajdonosok az autó hazaszállítását kérik, és csak az itthoni javíttatás költségét fedezi a casco. Ez azonban logikus, hiszen a javítás néha olyan hosszú időbe telik, hogy a tulajdonos a jármű hazaszállítására kényszerül, mivel letelik az üdülése"- mondja a biztosítási szakember.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az autós biztosítással rendelkező ügyfelek 2-5 százaléka jelent menetképtelenség miatti kárt, ennek körülbelül az egyharmada közlekedési baleset, a többi esetben az autótulajdonosok meghibásodás miatt kérnek a segítséget. Az átlagos kárösszeg 200-250 ezer forintra rúg, mivel az esetek nagy része a helyszínen nem javítható, ezért hazaszállítás szükséges. A balesetek leggyakoribb okai; a nem megfelelő sebesség használata, aminek következtében az autó lesodródik az útról, vagy előzés közben összeütközik a szembejövő járművel. A hosszú utaknál jellemző a vezető fáradtsága és figyelmetlensége, az ebből adódó balesetek száma is igen magas.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Baleset és kár azonban nem csak a saját gépkocsinkkal történhet. A nyaralás alatt sokan választanak egyéb közlekedési lehetőséget. A kismotoros balesetek gyakoriak ebben az időszakban, főleg az olyan üdülőhelyeken, ahol ezek a legkedveltebb közlekedési eszközök. Sok turista még akkor is ezt az utazási lehetőséget választja, ha nincs motoros gyakorlata. Ezek a balesetek a sérüléseken kívül komoly anyagi vonzattal is járhatnak. A nyári ambuláns orvosi ellátások ára 30-85 ezer forint között mozog, a kórházi ellátások átlagos költsége Európában a napi 500 ezer forintot is elérheti. A mentőszállítások jellemző ára 100-500 ezer forint között van, míg a mentőhelikopteres szállítás akár 2 millió forintra rúghat, ez a Földközi-tenger körüli országokban a 6 millió forintot is elérheti.

A nyugodt nyaralás azonban bárki számára könnyen elérhető. Nem szabad elfelejtetünk, hogy a baleset vagy betegség miatt felmerülő, akár több százezer forintos kezelési költséget az utasnak kell kifizetnie, hacsak nem rendelkezik megfelelő utasbiztosítással. Mivel az interneten, akár pár perccel az indulás előtt megvásárolható biztosítások már napi 300 forintért elérhetők és több milliós fedezetet nyújtanak, ezek nélkül felelőtlenség elindulni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?