19 °C Budapest

Csak minden tizedik embernek van balesetbiztosítása

2010. július 29. 10:02

Az UNION Biztosító felmérése szerint az emberek jelentős hányada a közúti közlekedést tartja a legveszélyesebbnek és az általános sérülésektől, valamint az otthoni balesetektől kevésbé tart. Ezzel szemben a statisztikák szerint otthoni balesetben dupla annyian veszítik életüket, mint közúton. Több mint 50 ezer személyi sérülés történik évente hazánkban és minden 15. eset halállal végződik. Míg 2008-ban 996-an haltak meg közúton, otthoni környezetben bekövetkezett balesetben 2005-en vesztették életüket. Az emberekben kialakult megítélés valószínűleg a közúti sérülések nagyobb médiavisszhangjának köszönhető, ugyanakkor a számok tanulsága szerint nem árt tudatosítani - baleset bárkivel, bármikor történhet.

Napjaink biztosítási kultúrájára az jellemző, hogy az emberek főleg olyan biztosításokkal rendelkeznek, melyek megkötését törvény írja elő, vagy banki hitelek felvételéhez kötik. Magyarország több tekintetben is elmarad az európai átlagtól - az élet, az egészség és a baleset biztosítások tekintetében szinte az utolsók között kullogunk.

Míg például az Egyesült Királyságban az emberek 60-70%-a rendelkezik balesetbiztosítással, addig Magyarországon ez a szám alig több mint 10%.

"Manapság főleg az köt balesetbiztosítást, akit egyszer már ért baleset. Ugyanakkor a sérülések gyakorisága miatt mindenki számára célszerű lenne." - mondja Bóna Katalin az UNION Biztosító életbiztosítási üzletág-igazgatója. "Ráadásul egy általános balesetbiztosítás kötése nem is igényel olyan mértékű anyagi ráfordítást, mint például egy életbiztosítás. Egy négyfős család biztosítása már akár havi 2000 forintból megoldható lenne - ennek ellenére mégis csak az emberek tizede él vele."- folytatja a szakember.

A baleset fogalma mindenhol mást jelenthet

Nagy a választék a balesetbiztosítási piacon, a biztosítások pedig ma már nagyon könnyen, weben keresztül vagy személyesen is megköthetők. A biztosítók többnyire kockázatelbírálást sem végeznek. A rendelkezésre álló konstrukciók azonban részleteikben nagyon eltérőek lehetnek. A biztosítás kiválasztása során mindenképpen érdemes körültekintően tájékozódni, hiszen a kínált termékek között nem feltétlenül az árban, sokkal inkább a fedezett balesetek fajtájában és a biztosítási összegekben található jelentős különbség.

Míg korábban univerzális volt a baleset fogalma (a sérült akaratától függetlenül bekövetkező hirtelen, egyszeri külső hatás), addig ma már a megfogalmazás sokkal árnyaltabb és biztosítónként is eltérő lehet. Van, ahol balesetnek csak a "hagyományos" értelemben vett sérülések számítanak, míg mások bizonyos rovarcsípéseket, mérgezéseket és a fertőzőbetegségek egyes fajtáit is annak tekintik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ugyanakkor a balesetbiztosítások esetében nem a legrosszabbra kell feltétlenül gondolni, hiszen egy maradandó sérülés miatt kialakult csökkent munkaképesség vagy egy törés miatt elszenvedett kényszerpihenő egyaránt nehézséget okozhat a családi költségvetésben.

Ennek ellenére az UNION Biztosító kutatása szerint a megkérdezettek 71%-a azt tartja fontosnak, hogy a biztosítás inkább több biztosítási eseményre nyújtson kisebb összegű fedezetet, mint kevesebb káresemény után fizessen nagyobb összegű térítést.

Bóna Katalin szerint viszont ahhoz, hogy a biztosítás valódi védelmet nyújtson két fő biztosítási fedezetére: halál és rokkantság esetén, legalább 10-15 millió forintos térítésre lenne szükség - szemben a kevesebb havidíj miatt választott 1,5 millió forintos összeggel. Mivel Magyarországon az átlagos éves nettó kereset 1,6 millió forint, a biztosítás akkor tölti be igazán funkcióját, ha egy kereső családtag halála esetén a biztosítási összeg legalább 5-6 évnyi kieső keresetet fedez. Rokkantság esetén ennek az összegnek még magasabbnak kellene lennie, hiszen ez az állapot még nagyobb terhet ró a családra.

A megfelelő fedezet kiválasztása igenis fontos - "Az európai átlaghoz viszonyítva Magyarországon még viszonylag kevés a tudatos biztosításvásárló. Akikkel még nem történt baj, azok az árat tartják a legfontosabb tényezőnek döntéshelyzetben. Ezzel szemben, akiket már ért baleset, sokkal tudatosabban viselkednek. A káresemények részletes vizsgálata mellett a fedezeti összegeket is figyelemmel kísérik, és sok esetben azok emelése mellett döntenek" - mutatja be a jellemző tendenciát az UNION Biztosító szakembere.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44