7 °C Budapest

Eltűnhetnek Magyarországról egyes biztosítók

Pénzcentrum
2010. július 27. 16:40

Európában egyedülálló és példátlan mértékű teherrel sújtja a hazai biztosítókat a pénzintézeti különadó, a döntés következtében egyes biztosítók eltűnhetnek a piacról - vélik a Magyar Biztosítók Szövetségénél.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) tagbiztosítói működésére jelentős kockázatot jelent a kormány által kivetett pénzintézeti különadó, amely a szektor jövedelmezőségét figyelmen kívül hagyva határozza meg a befizetési kötelezettséget - tartalmazza a szervezet sajtóközleménye. A biztosítók kétharmada veszteséges lehet 2010-ben, több cég eredménye a "különadó" miatt fordul mínuszba - vélik. A korrigált díjbevétel alapján kivetett adó túlzott mértékű, amelyet a társaságok egy része újabb költségcsökkentési intézkedésekkel sem lesz képes kigazdálkodni.

"Az extra adó egyaránt negatív hatással lesz a fogyasztókra és a reálgazdaságra. Gyengíti és károsítja a biztosítási üzletágnak az állampolgárok, a vállalatok és az egész gazdaság életében betöltött stabilizáló szerepét" - áll a CEA, a brüsszeli központú európai biztosítási szövetség állásfoglalásában.

A törvény szövegébe az utolsó pillanatban bekerült módosítás - amely a korrigált díjbevétel 6,2 százalékában határozza meg a hozzájárulás mértékét - tovább súlyosbította a biztosítókat sújtó terheket. Ennek következtében a biztosítók által befizetendő adó további csaknem 2,5 milliárd forinttal, közel 38 milliárd forintra emelkedett. A biztosítók tavaly, "különadó" nélkül 45 milliárd forintot fizettek be az államkasszába adó és különböző járulékok formájában, így a most bevezetett különadó 85 százalékkal növeli meg a biztosítási szektor befizetéseit. A szektort különösen súlyosan érinti az extra adófizetési kötelezettség, mivel az idei vihar- és árvízkárok enyhítésére eddig már csaknem 30 milliárd forintot fizettek ki.

A MABISZ-nál ráadsául úgy látják, az adó visszamenőleges hatálya sérti a jogbiztonságot és az arányos közteherviselés elvét, mivel az adó a törvény hatálybalépése előtt keletkező eredményt érinti. Az extra adó nem veszi figyelembe a társaságok működésében 2009-ben, illetve 2010-ben bekövetkezett változásokat (portfólió-átruházás, a tevékenység megszüntetése vagy bővítése, jelentős állományvesztés stb.).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A biztosítási szektor jelenleg közel 30 ezer embert foglalkoztat, az új szabályozás miatt várhatóan beinduló "fiókosodási hullám" következtében viszont számolni kell a szektorban foglalkoztatottak létszámának jelentős csökkenésével. Másik kedvezőtlen következmény lehet, hogy a magyarországi tevékenységgel kapcsolatos döntéseket előbb-utóbb nem Magyarországon hozzák majd meg.

A biztosítók ismét hangsúlyozzák, hogy tisztában voltak és vannak azzal, hogy az ország jelenlegi nehéz helyzete indokolja egyes szektorok fokozott tehervállalását. Ezért az első perctől kezdve kooperációra törekedtek a kormányzattal, és felülemelkedve a piac szereplőinek eltérő helyzetéből származó különböző érdekeiken, vállalták az extra terhet. Ugyanakkor már a tárgyalások kezdetén leszögezték és számításokkal is alátámasztották, hogy a szektor "maradandó egészségkárosodás" nélkül 20 milliárd forintos plusz adót képes elviselni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm