25 °C Budapest

Ne hagyd feltörni, ellopni a kocsid! Így védekezhetsz

2010. július 23. 05:22

Sok család idén is autóval indul üdülni. A legjobb nyaralást is elronthatja, ha az autót ellopják, feltörik, onnan fontos iratokat, készpénzt, csomagokat visznek el. Az ORFK szakértőinek tanácsait követve mi is lecsökkenthetjük az ilyen káresetek számát, és nem csak a nyári szezonban.


Gépjármű feltörések megelőzése

A gépjárműlopások, illetve a gépjárművekből történő lopások évről-évre az összes bűncselekmények igen nagy százalékát teszik ki. Napjainkra a lopott gépjárművek sorsát vizsgálva megállapítható, hogy azok nagy részét külföldön értékesítik, vagy hazánkban alkatrészpótlásra használják fel.

TAKTIKAI TANÁCSOK

Ajtók és ablakok

Zárd be az ajtókat, ablakokat és a napfénytetőt, amikor kiszállsz az autóból.

Kulcsok és indításgátlók

Vedd magadhoz minden alkalommal az indítókulcsot, ha csak rövid időre is elhagyod az autót. Ha nincs indításgátlód, gondolkodj el a beépítésén.

Értéktárgyak és más személyes tárgyak

Egy tárgy ablakbetöréssel történő ellopásához 5 másodperc is elegendő lehet, ilyen esetekben azonban a riasztó sem nyújt kellő védelmet. A baj elkerülése érdekében, ezért autódban soha ne hagyj semmit látható helyen, fontos, hogy a forgalmi engedélyt és a gépjármű törzskönyvet soha ne tartsd a gépkocsiban.

Bevásárlás

Bevásárlóközpontban, ha bevásároltál és bepakoltál az autóba, már ne menj vissza, hiszen ha valaki kifigyelt, fel is törheti a járművet. Esti bevásárláskor igyekezz a parkolóban a bejárathoz közel, kivilágított területen leállni.

Antennák

Vedd le vagy told vissza autód antennáját amikor parkolsz, ezzel megelőzheted rongálását!

Biztonság vezetés közben

Az ablakokat és ajtókat zárd le akkor is, ha gépjárműveddel szervizúton, vagy parkolásra készülve lassan haladsz. Általában ugyanis ezt az időt használják ki az elkövetők a bűncselekmény elkövetésére az ajtók kinyitásával, vagy ablakokon történő benyúlással.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Biztonság, parkolás

Mindig zárd a garázs ajtaját. Ha nem tudsz garázsban parkolni, mindig jól megvilágított, belátható helyen parkolj, ugyanis a gépjárművek többsége kivilágítatlan, rosszul belátható parkolókból "tűnik el". Próbálj olyan parkolót keresni, ahol a bejutás és a kihajtás ellenőrzött.

 


A VÉDELEM LEHETŐSÉGEI

Köztudott, hogy a gépjárművek kifosztásának, ellopásának megakadályozására tökéletes módszer nincs. Csupán egyfajta védelmi rendszer nem képes olyan fokú biztonságot nyújtani, amelyre kizárólagosan támaszkodhatunk. Először a mechanikai védelem feltételeit kell megteremtenünk, ugyanis az elektronikus autó-őrző riasztóberendezések nem képesek meggátolni a feltörést, vagy a kifosztás. Csak jelezni tudják a nem kívánatos tett elkövetését. A korszerű mechanikai eszközök közé tartoznak a különféle kormány-, pedál- és sebváltózárak, valamint fóliák, melyek alkalmazásával nagyfokú biztonságot érhetünk el. A kiépített mechanikai biztosítás után szükséges a gépkocsi elektronikai védelmi rendszerét megvalósítani.

Így tartsd távol a betörőket, ha nyaralni mész Kattints!

Legnehezebben az elektronikus indításgátlóval (immobilizerrel) felszerelt autók lophatók el. Az immobilizer a gépkocsi eltulajdonítás megakadályozásának egyik leghatékonyabb módszere.

A XXI. század legmodernebb technikai vívmányait a műholdas navigációs rendszerek testesítik meg. Lényegük a helymeghatározás, illetve a digitális térképek alapján való gond nélküli utazás A pontból B pontba. A járműbe szerelt berendezés egy antenna segítségével kommunikál a műholdakkal, azok szélességi- és hosszúsági fokok alapján betájolják autónk pontos helyzetét. A CD-n vagy DVD-n tárolt digitális térképpel meghatározzák autónk pontos helyzetét, illetve követni tudják aktuális pozícióját. Az elkövető dolgát még az is megnehezíti, ha házilag készítünk megelőzést szolgáló egyéb technikai trükköket, pl.: rejtett kapcsoló.

A lopási szándék megelőzésére szolgál a gépkocsi ablaküvegeinek szélébe (mechanikai eljárással) begravírozott, kicsinyített méretű rendszám és alvázszám, mely bizonyító erejű azonosító jelzésként szolgál. Fontos, hogy a védelemben felhasznált eszközök Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által bevizsgáltak legyenek!

ÚJ GÉPKOCSI VÁSÁRLÁSA

A gépjárművásárlás az egyik legnagyobb beruházás az emberek életében. Mindig olyan modellhez ragaszkodj, amelyben minél több megfelelő biztonsági rendszer található. Ezek lehetnek: indításgátló, ajtókat záró biztonsági zár, központi zár, látható gépjárműazonosítási-szám, kivehető panel, előlap és/vagy a biztonsági kóddal ellátott autó-hifi, ablaküvegbe gravírozott rendszám, alvázszám, zárható tanksapka, MABISZ által minősített ugrókódos autóriasztó és/vagy műholdas navigációs rendszer, rablásgátló, biztonsági kerékcsavarok, felni-csavarok, biztonsági fóliás üvegezés.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 19. 12:50
A reggeli műsor házigazdája szerződésszegés miatt kerül le egy időre a képernyőről.
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?