7 °C Budapest

Ne hagyd feltörni, ellopni a kocsid! Így védekezhetsz

2010. július 23. 05:22

Sok család idén is autóval indul üdülni. A legjobb nyaralást is elronthatja, ha az autót ellopják, feltörik, onnan fontos iratokat, készpénzt, csomagokat visznek el. Az ORFK szakértőinek tanácsait követve mi is lecsökkenthetjük az ilyen káresetek számát, és nem csak a nyári szezonban.


Gépjármű feltörések megelőzése

A gépjárműlopások, illetve a gépjárművekből történő lopások évről-évre az összes bűncselekmények igen nagy százalékát teszik ki. Napjainkra a lopott gépjárművek sorsát vizsgálva megállapítható, hogy azok nagy részét külföldön értékesítik, vagy hazánkban alkatrészpótlásra használják fel.

TAKTIKAI TANÁCSOK

Ajtók és ablakok

Zárd be az ajtókat, ablakokat és a napfénytetőt, amikor kiszállsz az autóból.

Kulcsok és indításgátlók

Vedd magadhoz minden alkalommal az indítókulcsot, ha csak rövid időre is elhagyod az autót. Ha nincs indításgátlód, gondolkodj el a beépítésén.

Értéktárgyak és más személyes tárgyak

Egy tárgy ablakbetöréssel történő ellopásához 5 másodperc is elegendő lehet, ilyen esetekben azonban a riasztó sem nyújt kellő védelmet. A baj elkerülése érdekében, ezért autódban soha ne hagyj semmit látható helyen, fontos, hogy a forgalmi engedélyt és a gépjármű törzskönyvet soha ne tartsd a gépkocsiban.

Bevásárlás

Bevásárlóközpontban, ha bevásároltál és bepakoltál az autóba, már ne menj vissza, hiszen ha valaki kifigyelt, fel is törheti a járművet. Esti bevásárláskor igyekezz a parkolóban a bejárathoz közel, kivilágított területen leállni.

Antennák

Vedd le vagy told vissza autód antennáját amikor parkolsz, ezzel megelőzheted rongálását!

Biztonság vezetés közben

Az ablakokat és ajtókat zárd le akkor is, ha gépjárműveddel szervizúton, vagy parkolásra készülve lassan haladsz. Általában ugyanis ezt az időt használják ki az elkövetők a bűncselekmény elkövetésére az ajtók kinyitásával, vagy ablakokon történő benyúlással.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Biztonság, parkolás

Mindig zárd a garázs ajtaját. Ha nem tudsz garázsban parkolni, mindig jól megvilágított, belátható helyen parkolj, ugyanis a gépjárművek többsége kivilágítatlan, rosszul belátható parkolókból "tűnik el". Próbálj olyan parkolót keresni, ahol a bejutás és a kihajtás ellenőrzött.

 


A VÉDELEM LEHETŐSÉGEI

Köztudott, hogy a gépjárművek kifosztásának, ellopásának megakadályozására tökéletes módszer nincs. Csupán egyfajta védelmi rendszer nem képes olyan fokú biztonságot nyújtani, amelyre kizárólagosan támaszkodhatunk. Először a mechanikai védelem feltételeit kell megteremtenünk, ugyanis az elektronikus autó-őrző riasztóberendezések nem képesek meggátolni a feltörést, vagy a kifosztás. Csak jelezni tudják a nem kívánatos tett elkövetését. A korszerű mechanikai eszközök közé tartoznak a különféle kormány-, pedál- és sebváltózárak, valamint fóliák, melyek alkalmazásával nagyfokú biztonságot érhetünk el. A kiépített mechanikai biztosítás után szükséges a gépkocsi elektronikai védelmi rendszerét megvalósítani.

Így tartsd távol a betörőket, ha nyaralni mész Kattints!

Legnehezebben az elektronikus indításgátlóval (immobilizerrel) felszerelt autók lophatók el. Az immobilizer a gépkocsi eltulajdonítás megakadályozásának egyik leghatékonyabb módszere.

A XXI. század legmodernebb technikai vívmányait a műholdas navigációs rendszerek testesítik meg. Lényegük a helymeghatározás, illetve a digitális térképek alapján való gond nélküli utazás A pontból B pontba. A járműbe szerelt berendezés egy antenna segítségével kommunikál a műholdakkal, azok szélességi- és hosszúsági fokok alapján betájolják autónk pontos helyzetét. A CD-n vagy DVD-n tárolt digitális térképpel meghatározzák autónk pontos helyzetét, illetve követni tudják aktuális pozícióját. Az elkövető dolgát még az is megnehezíti, ha házilag készítünk megelőzést szolgáló egyéb technikai trükköket, pl.: rejtett kapcsoló.

A lopási szándék megelőzésére szolgál a gépkocsi ablaküvegeinek szélébe (mechanikai eljárással) begravírozott, kicsinyített méretű rendszám és alvázszám, mely bizonyító erejű azonosító jelzésként szolgál. Fontos, hogy a védelemben felhasznált eszközök Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által bevizsgáltak legyenek!

ÚJ GÉPKOCSI VÁSÁRLÁSA

A gépjárművásárlás az egyik legnagyobb beruházás az emberek életében. Mindig olyan modellhez ragaszkodj, amelyben minél több megfelelő biztonsági rendszer található. Ezek lehetnek: indításgátló, ajtókat záró biztonsági zár, központi zár, látható gépjárműazonosítási-szám, kivehető panel, előlap és/vagy a biztonsági kóddal ellátott autó-hifi, ablaküvegbe gravírozott rendszám, alvázszám, zárható tanksapka, MABISZ által minősített ugrókódos autóriasztó és/vagy műholdas navigációs rendszer, rablásgátló, biztonsági kerékcsavarok, felni-csavarok, biztonsági fóliás üvegezés.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem