32 °C Budapest

Íme Magyarország kártérképe: jégkár, betörés, vihar, csőtörés

2010. április 21. 15:02

Hazánkban a meteorológiai, valamint a csőtörésből és beázásból származó vízkárok teszik ki a lakásbiztosításokkal kapcsolatos káresetek túlnyomó részét, mintegy 87%-át. A nyár közeledtével egyre szélsőségesebbé váló időjárás leginkább az északi, a keleti és a középső országrészeket sújtja, a legkevesebb viharkárt az ország déli területeiről jelentik - derül ki az AEGONdirekt.hu legfrissebb statisztikáiból.

A direktbiztosítási szolgáltató tapasztalatai szerint az összes kárbejelentés mintegy 5%-át teszik ki a kriminalisztikai károk. Ezek száma Budapesten, Pest, Somogy, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legmagasabb.

Az AEGON Biztosítónál 2009-ben több mint 45 ezer vihar, felhőszakadás, jégverés, vagy villámcsapás által okozott kárt jelentettek be, ezek a lakásbiztosítások körébe tartozó káresetek mintegy 43%-át tették ki. A vihar és a jégverés által okozott károk a leggyakoribbak: a tavalyi évben közel 23 ezer vihar, és több mint 10 ezer jégverés okozta kár rendezése történt meg.

"Az elmúlt években szignifikáns változás nem tapasztalható a meteorológiai károk számában, jellemzővé vált ugyanakkor a viharok intenzitásának növekedése, lokális területi koncentrációja. Összességében elmondható, hogy a nyári hónapokban megemelkedik a meteorológiai károk száma: tavaly júniusban és júliusban 12300, illetve 11000 meteorológiai jellegű kárbejelentést fogadott a biztosító" - mondja Marosvölgyi Péter, az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója.

"A legtöbb meteorológiai kárbejelentés általában a középső, az északi és a keleti országrészekből, vagyis Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Békés megyéből érkezik. A legkevesebb viharkár az ország délnyugati területein tapasztalható" - teszi hozzá.

A szakember szerint azonban, némi odafigyeléssel és néhány apró óvintézkedéssel a vihar okozta károk nagy része megelőzhető lenne: "A vihar közeledtével mindig zárjuk be a nyílászárókat, hogy megelőzzük az üvegkárt, illetve az esetleges beázást. A kertben vagy erkélyen tartott kerti szerszámokat tegyük zárt, fedett helyre, az épület ereszcsatornáját pedig időnként tisztítsuk meg a belehullott falevelektől, gallyaktól, egyéb szennyeződésektől annak érdekében, hogy az esővíz akadálytalanul tudjon a tetőről lefolyni. Az elektromos készülékeket minden esetben áramtalanítsuk, hogy a villámcsapás ne tehessen kárt bennük. Jégeső közeledtével, a gépjárművünkkel álljunk be fedett helyre, hogy megóvjuk a sérülésektől" - tanácsolja Marosvölgyi Péter.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A betörésből származó károk a közhiedelemmel ellentétben jóval kisebb számban fordulnak elő, a kárbejelentések mindössze 5%-át teszik ki, 2009-ben a biztosítóhoz 5300 ilyen típusú bejelentés érkezett.

"A betöréses, illetve lopáskárok tekintetében általában kismértékű növekedés tapasztalható január elején, illetve a nyári hónapokban, amikor a családok hosszabb-rövidebb időre elutaznak otthonról. Az ilyen típusú kárbejelentések száma a statisztikák szerint Budapesten, illetve Pest, Somogy, és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legmagasabb, Nógrád, Tolna, Békés és Vas megyében pedig a legalacsonyabb" - fejti ki az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója, Marosvölgyi Péter.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?