Íme Magyarország kártérképe: jégkár, betörés, vihar, csőtörés

2010. április 21. 15:02

Hazánkban a meteorológiai, valamint a csőtörésből és beázásból származó vízkárok teszik ki a lakásbiztosításokkal kapcsolatos káresetek túlnyomó részét, mintegy 87%-át. A nyár közeledtével egyre szélsőségesebbé váló időjárás leginkább az északi, a keleti és a középső országrészeket sújtja, a legkevesebb viharkárt az ország déli területeiről jelentik - derül ki az AEGONdirekt.hu legfrissebb statisztikáiból.

A direktbiztosítási szolgáltató tapasztalatai szerint az összes kárbejelentés mintegy 5%-át teszik ki a kriminalisztikai károk. Ezek száma Budapesten, Pest, Somogy, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legmagasabb.

Az AEGON Biztosítónál 2009-ben több mint 45 ezer vihar, felhőszakadás, jégverés, vagy villámcsapás által okozott kárt jelentettek be, ezek a lakásbiztosítások körébe tartozó káresetek mintegy 43%-át tették ki. A vihar és a jégverés által okozott károk a leggyakoribbak: a tavalyi évben közel 23 ezer vihar, és több mint 10 ezer jégverés okozta kár rendezése történt meg.

"Az elmúlt években szignifikáns változás nem tapasztalható a meteorológiai károk számában, jellemzővé vált ugyanakkor a viharok intenzitásának növekedése, lokális területi koncentrációja. Összességében elmondható, hogy a nyári hónapokban megemelkedik a meteorológiai károk száma: tavaly júniusban és júliusban 12300, illetve 11000 meteorológiai jellegű kárbejelentést fogadott a biztosító" - mondja Marosvölgyi Péter, az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója.

"A legtöbb meteorológiai kárbejelentés általában a középső, az északi és a keleti országrészekből, vagyis Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Békés megyéből érkezik. A legkevesebb viharkár az ország délnyugati területein tapasztalható" - teszi hozzá.

A szakember szerint azonban, némi odafigyeléssel és néhány apró óvintézkedéssel a vihar okozta károk nagy része megelőzhető lenne: "A vihar közeledtével mindig zárjuk be a nyílászárókat, hogy megelőzzük az üvegkárt, illetve az esetleges beázást. A kertben vagy erkélyen tartott kerti szerszámokat tegyük zárt, fedett helyre, az épület ereszcsatornáját pedig időnként tisztítsuk meg a belehullott falevelektől, gallyaktól, egyéb szennyeződésektől annak érdekében, hogy az esővíz akadálytalanul tudjon a tetőről lefolyni. Az elektromos készülékeket minden esetben áramtalanítsuk, hogy a villámcsapás ne tehessen kárt bennük. Jégeső közeledtével, a gépjárművünkkel álljunk be fedett helyre, hogy megóvjuk a sérülésektől" - tanácsolja Marosvölgyi Péter.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A betörésből származó károk a közhiedelemmel ellentétben jóval kisebb számban fordulnak elő, a kárbejelentések mindössze 5%-át teszik ki, 2009-ben a biztosítóhoz 5300 ilyen típusú bejelentés érkezett.

"A betöréses, illetve lopáskárok tekintetében általában kismértékű növekedés tapasztalható január elején, illetve a nyári hónapokban, amikor a családok hosszabb-rövidebb időre elutaznak otthonról. Az ilyen típusú kárbejelentések száma a statisztikák szerint Budapesten, illetve Pest, Somogy, és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legmagasabb, Nógrád, Tolna, Békés és Vas megyében pedig a legalacsonyabb" - fejti ki az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója, Marosvölgyi Péter.

PC BLOGGER & PODCASTER
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
MEDIA1  |  2022. július 1. 17:10
Havas néhány hete még arról beszélt, hogy csak nyári szabadságra küldték a műsorát az N1TV-től. Most...
Kiszámoló  |  2022. július 1. 10:49
Írtam a Raiffeisen Gold 2-ről néhány hete, mint jó számlacsomagról, ha 400 ezer forint felett kerese...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?