Melyik biztosító mennyivel emeli a fizetendő díjat? Itt a lista!

Pénzcentrum
2010. április 29. 08:32

A biztosítók évről évre a szerződésekben jelzett módon jogosultak arra, hogy a lakásbiztosítási szerződésekben (is) lekövessék a pénzromlás, illetve a piaci árak mozgásának irányát és ehhez indexálják a biztosítások díját. Az értékkövetés alapja a legtöbb társaságnál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által kiadott építőipari és fogyasztói árindex, melytől ugyanakkor a biztosítók maximum ±5 százalékponttal eltérhetnek - írja a Napi Gazdaság.

Ennek az eltérésnek köszönhetően nincs két biztosító, amely egyforma mértékű díjemelést érvényesítene a szerződésekben a biztosítási évfordulókor.

Magyar lakásbiztosítási piac: az éves indexálás nem büntetés

Horváth Andrea, az Allianz vezérigazgató-helyettese arra hívja fel a figyelmet, hogy a biztosítási összegek indexálásának célja pont az értékkövetés, azaz hogy a kár esetén fizetett kártérítés az évek múlása során is fedezze a helyreállítás költségeit. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az indexálás csak az árszínvonal-változásokhoz igazítja a biztosítási összegek mértékét, tehát ha az ingatlant korszerűsítik vagy bővítik, és ezzel értéke megváltozik, akkor az ügyfélnek kell kezdeményeznie a módosítást.


Természetesen az indexálás során nemcsak a biztosítási díj, hanem a biztosítási összegek is növekednek - hívta fel a figyelmet Maják Viktor, az Union Biztosító marketing- és kommunikációs igazgatója.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy az indexált díjat az ügyfélnek az indexlevél kézhezvételét követően nem muszáj elfogadnia, így ha a szerződés lejárta előtti 30. napig írásban értesíti biztosítóját, kérheti a biztosításának eredeti összegekre való visszaállítását. Ez ugyanakkor alulbiztosítottsághoz vezethet, hiszen így a biztosítási összeg alacsonyabb lesz annál az értéknél, amelyből az ügyfél a károsodott vagyontárgyat újra pótolni tudja.

A biztosítói tapasztalatok szerint ugyanakkor a lakásbiztosítások terén nincs nagy ágálás az indexálással szemben. Csurgó Ottó, a Groupama Garancia nem életbiztosítási vezérigazgató-helyettese szerint ügyfeleik 98%-a a biztosítási összegek inflációt követő fenntartásához szükséges indexálással egyetért. Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem életbiztosítási üzletágvezetője szerint ugyanakkor a válság itt is megtette a hatását: az automatikus indexálást visszautasítók száma az elmúlt két évben érezhetően növekedett. Ezen ügyfelek többsége a meglévő biztosítási összegek szinten tartását kérik, ritkább esetekben azok további csökkentését.

PC BLOGGER & PODCASTER
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
MEDIA1  |  2022. július 1. 17:10
Havas néhány hete még arról beszélt, hogy csak nyári szabadságra küldték a műsorát az N1TV-től. Most...
Kiszámoló  |  2022. július 1. 10:49
Írtam a Raiffeisen Gold 2-ről néhány hete, mint jó számlacsomagról, ha 400 ezer forint felett kerese...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?