35 °C Budapest

Melyik biztosító mennyivel emeli a fizetendő díjat? Itt a lista!

Pénzcentrum
2010. április 29. 08:32

A biztosítók évről évre a szerződésekben jelzett módon jogosultak arra, hogy a lakásbiztosítási szerződésekben (is) lekövessék a pénzromlás, illetve a piaci árak mozgásának irányát és ehhez indexálják a biztosítások díját. Az értékkövetés alapja a legtöbb társaságnál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által kiadott építőipari és fogyasztói árindex, melytől ugyanakkor a biztosítók maximum ±5 százalékponttal eltérhetnek - írja a Napi Gazdaság.

Ennek az eltérésnek köszönhetően nincs két biztosító, amely egyforma mértékű díjemelést érvényesítene a szerződésekben a biztosítási évfordulókor.

Magyar lakásbiztosítási piac: az éves indexálás nem büntetés

Horváth Andrea, az Allianz vezérigazgató-helyettese arra hívja fel a figyelmet, hogy a biztosítási összegek indexálásának célja pont az értékkövetés, azaz hogy a kár esetén fizetett kártérítés az évek múlása során is fedezze a helyreállítás költségeit. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az indexálás csak az árszínvonal-változásokhoz igazítja a biztosítási összegek mértékét, tehát ha az ingatlant korszerűsítik vagy bővítik, és ezzel értéke megváltozik, akkor az ügyfélnek kell kezdeményeznie a módosítást.


Természetesen az indexálás során nemcsak a biztosítási díj, hanem a biztosítási összegek is növekednek - hívta fel a figyelmet Maják Viktor, az Union Biztosító marketing- és kommunikációs igazgatója.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy az indexált díjat az ügyfélnek az indexlevél kézhezvételét követően nem muszáj elfogadnia, így ha a szerződés lejárta előtti 30. napig írásban értesíti biztosítóját, kérheti a biztosításának eredeti összegekre való visszaállítását. Ez ugyanakkor alulbiztosítottsághoz vezethet, hiszen így a biztosítási összeg alacsonyabb lesz annál az értéknél, amelyből az ügyfél a károsodott vagyontárgyat újra pótolni tudja.

A biztosítói tapasztalatok szerint ugyanakkor a lakásbiztosítások terén nincs nagy ágálás az indexálással szemben. Csurgó Ottó, a Groupama Garancia nem életbiztosítási vezérigazgató-helyettese szerint ügyfeleik 98%-a a biztosítási összegek inflációt követő fenntartásához szükséges indexálással egyetért. Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem életbiztosítási üzletágvezetője szerint ugyanakkor a válság itt is megtette a hatását: az automatikus indexálást visszautasítók száma az elmúlt két évben érezhetően növekedett. Ezen ügyfelek többsége a meglévő biztosítási összegek szinten tartását kérik, ritkább esetekben azok további csökkentését.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?