26 °C Budapest

Mi lett veled, baleset-biztosítási piac?

Pénzcentrum
2010. március 30. 08:47

A válság a baleset-biztosítási piacot is visszavetette: tavaly csökkent a szerződések száma és az ebből származó díjbevétel is. Ennek oka az is, hogy az ügyfelek általában valamely egyéb biztosítás kiegészítő módozataként kötnek baleset-biztosítást, holott az önálló biztosítással akár jobban is járhatnának - írja a Népszabadság.

A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) adatai szerint a 2008-as zsugorodást követően tavaly tovább csökkent a biztosítók által kezelt szerződések száma, illetve az ebből származó díjbevétel.

Javulásra aligha lehet számítani, hiszen a gazdasági krízis miatt szinte mindenki igyekszik csökkenteni kiadásait, akár a mellőzhetőnek gondolt biztosításaik felmondásával is.

Baleset-biztosítással a leggyakrabban kiegészítő biztosításként találkozhatunk: a legismertebbek talán az utasbiztosítások, amikor az utazás idejére egy csomagban kötünk baleset-, egészség-, poggyász- és útlemondásbiztosítást, emellett azonban gyakoriak az élet- és lakásbiztosítás, sőt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) vagy a casco mellé kötött baleset-biztosítások is.

Nem árt azzal is tisztában lenni, hogy a például kgfb-hez, cascóhoz vagy a lakásbiztosításhoz kapcsolódó baleset-biztosítások általában alacsony összeget térítenek, és többnyire csak halál vagy súlyos rokkantság esetén fizetnek, illetve legfeljebb kisebb összegű műtétek finanszírozását biztosítják.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az utasbiztosítás jellemzően a külföldön bekövetkező balesetek során nyújt segítséget, ám ritkán nyújt fedezetet például egy elhúzódó kórházi kezelés költségeire, a megváltozott egészségi helyzettel felmerülő pluszköltségek térítésére. Ezentúl a napra lebontott díja is jóval magasabb, mint egy baleset-biztosításnak.

Az önálló baleset-biztosítások általában rugalmasabbak: speciális kockázatokat fednek le a baleseti halál esetén túl, így például égés, csonttörés, kórházi ápolás, műtét, közlekedési baleset esetén. Ezeken túl fedezhetik például a biztosított kórházi ápolása alatt kieső jövedelmet, a műtéti térítés összege az ügyfél igénye szerint tetszőlegesen felhasználható, így például speciális terápiára, gyógykezelésre is.

NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?