Kutyások, figyelem! Júliustól fontos változás!

2010. március 22. 10:32

Július 1-től jogszabály teszi kötelezővé a kutyák mikrochipes megjelölését a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló, februárban elfogadott Kormány-rendelet értelmében hazánkban.

A rendelet szerint júliustól "Ebet forgalmazni, illetve tulajdonjogát forgalmazásnak nem minősülő más módon átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochip) történő megjelölése után lehet." A jogszabályi változás várhatóan új lendületet ad a hazánkban ez idáig háttérbe szorult, ám külföldön nagy népszerűségnek örvendő kisállat-biztosítás elterjedésének.

A chip egy rizsszemnyi méretű, szövetbarát üvegből készült, elektronikus állatazonosító eszköz, amelyet egy tűszúrással ültetnek be a kutya bőre alá, rendszerint a nyak bal oldalába. A beavatkozás gyors és nem jár nagyobb fájdalommal, mint egy közönséges oltás. A chipben nincs semmilyen mozgó eszköz, vagy elem, ami meghibásodhatna, vagy lemerülhetne, csupán egy kis szénszál, amibe egy 15 jegyű számot kódoltak. Ezt az állat gazdájának adataival együtt rögzítik egy nyilvános adatbázisban.

A mikrochip nagymértékben megkönnyíti az állatok azonosítását. Egy ilyen azonosítóval rendelkező elveszett kutya a megtalálást követően rövid időn belül visszajuttatható a gazdájához. Az Európai Unióban a kutyák határátlépéséhez az állatútlevél mellett kötelező a mikrochip megléte is. Számos uniós országban a mikrochipek segítségével vezetnek pontos nyilvántartást az országban élő kutyák számáról és a megjelölés feltétele az állatok biztosíthatóságának is.

Többek között a pontosan vezetett nyilvántartásnak is köszönhető, hogy Nyugat-Európában számos biztosítótársaság szakosodott a kedvtelésből tartott kutyák betegség- és balesetbiztosítására. Ezzel szemben hazánkban a biztosítással rendelkező kutyák száma elenyésző, pedig ez komolyan enyhítheti a fertőzések, balesetek vagy szervi megbetegedések kezelése után kiállított állatorvosi számlák terheit.

"A mikrochip lehetővé teszi a kutyák élete során végrehajtott állatorvosi kezelések pontosabb statisztikai nyilvántartását is. A biztosítóknak éppen ilyen adatokra van szükségük ahhoz, hogy egyre alkalmasabb termékeket tudjanak kínálni a hobbiállat-tartók számára." - mondja Marosvölgyi Péter, a kisállat-biztosításokkal is foglalkozó AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A nyilvántartási nehézségek miatt a hazai biztosítók közül ez idáig csak egy-két szolgáltató kínálatában elérhető a kisállat-biztosítás. A biztosítás megkötéséhez az AEGONdirekt.hu még nem követeli meg az állat mikrochipes megjelölését, ám a kárkifizetésnek ez már feltétele. A chipet tehát érdemes minél előbb beültetni a kutyába - illetve ez elvégezhető még káresemény utáni 72. óráig - különben a biztosító nem fizet.

Mikrochipet csak az állatorvos ültethet be a kutyák bőre alá. A beavatkozás ára rendelőnként változik, így érdemes alaposan körülnézni a díjakat illetően. A chipbeültetést általában 3000- 6000 forint körüli összegért végzik el, ami persze sokkal olcsóbb, mint egy elveszett kutyát keresni, vagy a sérült, balesetes kutyát kezeltetni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?