27 °C Budapest

Vadásztól a könyvvizsgálóig: felelősségük biztosított

Pénzcentrum
2010. március 29. 10:32

Magyarországon mintegy félszáz olyan tevékenységkör létezik, amelyek gyakorlását a jogszabályok csak szakmai felelősségbiztosítás megkötése mellett engedélyezik. Ezek között többségében veszélyes üzemi, szélesebb értelemben vett pénzügyi, illetve gyógyító szolgáltatásokat találunk. E piacnak, illetve annak legnagyobb részét képező egészségügyi szolgáltatói területnek a sajátosságait járja körül az UNION Biztosító alábbi összeállítása.

Állatorvostól a vadászig, könyvvizsgálótól a végrehajtóig

A szakmai felelősségbiztosítás az adott tevékenységet végző személy vagy cég által szakmai műhibából okozott véletlen károk megtérítésére vonatkozik. Egyszerű logikával sok szakma esetében nem lehet kikövetkeztetni, mely területek esetében szükséges ilyen jellegű biztosítás megkötése. Lőtér vagy nukleáris létesítmény üzemeltetője, vadász, illetve autóverseny szervezője esetében nem csupán a dologi, hanem a személyi sérüléses kár bekövetkezésének is átlag feletti az esélye. Ugyanakkor kérdéses, hogy ha a felvonók és mozgólépcsők ellenőrzését végzőkre külön is kitér a biztosítási törvény erre vonatkozó passzusa, az építőipari kivitelezők köre vajon miért maradt ki ebből a körből.


Elsősorban anyagi jellegű károkat okozhat, ha hibásan teljesít egy utazási vállalkozó, vámügynök vagy éppen biztosítási alkusz, akik szintén nem mentesülnek a szakmai felelősségbiztosítás kötésének kötelezettsége alól. E biztosítások tarifája fajlagosan magasabb, hiszen a kár sokszor csak évek múlva derül ki, az eljárás során pedig sokszor szakértők hada segít megállapítani a felelősséget. A piaci szereplők ugyanakkor anyagi megfontolásból sokszor a lehető legkisebb biztosítási összeget választják, bármekkora kockázattal is jár ez.

"A tevékenységek széles köre ellenére a piac mérete ma nem túl nagy: különböző becslések alapján 3-5 milliárd forintra tehető az éves szinten keletkező díjbevétel - ad áttekintést Maják Viktor, az UNION Biztosító marketing- és kommunikációs igazgatója. - Összehasonlításképpen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás tavalyi díjbevétele több mint 125 milliárd forint volt. A terület fejlődési lehetőségei azonban ígéretesek: egyrészt egyre több olyan szakmában is kezdenek népszerűvé válni e biztosítások, ahol azokat nem írja elő jogszabály, másrészt a gazdasági válságot követően várhatóan a piaci szereplők többsége megengedheti majd magának, hogy jól felfogott érdekében a továbbiakban inkább magasabb biztosítási összeget válasszon."

Egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosítása


Az biztosan állítható, hogy a szakmai biztosításokat igénybe vevők legnagyobb része ma már az egészségügyi szolgáltatást végzők közül kerül ki. Ez nem csoda: ezen a területen közel ezer intézményi szolgáltató, mintegy 40 ezer orvos és 100 ezer további egészségügyi szakdolgozó tevékenykedik. 


A nagy számok ismeretében nem tűnik soknak éves szinten a mintegy 500 ismertté vált műhiba, amellyel azonban egyre gyakrabban a sajtó hasábjain is találkozhatunk. A műhibaperek száma évről évre növekedő tendenciát mutat, amelyben elsősorban nem az elkövetett hibák számának növekedése, inkább a páciensek öntudatosabb jogérvényesítése érhető tetten. A bírósági gyakorlat is változóban van: ma már nem csak olyan egyértelmű esetekben ítélnek meg kártérítéseket, mint idegen test (törlőkendő, olló, stb.) bennmaradása vagy kórházi eredetű fertőzések, hanem például nem szükségszerűen elvégzett császármetszés vagy éppen nem megfelelő előzetes tájékoztatás is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Eközben egyre növekszik a kártérítések összege is. Súlyosabb egészségkárosodás esetén az egyszeri és járadékos formában meghatározott kártérítések összege a perköltségekkel együtt ma már könnyen meghaladhatja az 50 millió forintot is, és ez az összeg az európai uniós gyakorlathoz közelítve egyre nő.

Növekvő kínálat

A ma még meglehetősen koncentrált szakmai felelősségbiztosítási piacon (amelyen két piaci szereplő részesedése hozzávetőlegesen 80 százalék), a szereplők többsége csak alaptermékeket forgalmaz, emiatt sok területen egyáltalán nem alakult ki verseny. A tendencia azonban az, hogy a hazai biztosítási piac egyre több szereplője jelenik meg nevesített szolgáltatói felelősségbiztosításokkal - az ismertebb szakmákon túl például fordítók, gépjárműmosók, takarítók, kéményseprők számára kínált konstrukciókkal.

Az egyik ilyen, a szakmai felelősségbiztosítási területen szintén egyre növekvő szereplő az UNION Biztosító ezúttal orvosok, szakápolók, rendelők és kórházak mellett gyógyszerészek, szociális tevékenységet folytató szakemberek, sőt, természetgyógyászok számára kínálja új felelősségbiztosítási szolgáltatását.

"Az UNION Biztosító az egészségügy területén már eddig is komoly hazai és nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezett - tájékoztatott Maják Viktor, az UNION Biztosító marketing- és kommunikációs igazgatója. - másfél éve például elsőként vezettünk be olyan önkéntes, szolgáltatásalapú egészségbiztosítási termékeket, amelyek a fennálló egészségügyi rendszerhez kiegészítőként kapcsolódva az egészségüggyel összefüggésben felmerült ellenérzések nagy részére képesek megoldást nyújtani. Bízunk benne, hogy az egészségügyi szolgáltatókat célzó szakmai felelősségbiztosításunk is új színt visz majd erre a piacra, lehetővé téve az egészségügyi szolgáltatók számára, hogy nagyobb kínálatból választhassák ki a számukra legmegfelelőbb feltételeket kínáló biztosítási konstrukciót."

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 11:39
A műsorvezető-szerkesztő a Media1-nek azt mondta, hogy a műsorban is tettek arra való utalást, hogy...
Holdblog  |  2022. május 27. 11:29
Hold After Hours podcast. Miközben Zsiday Viktorral moonwalkolunk, egyben demisztifikáljuk Kínát, az...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?