11 °C Budapest

Vadásztól a könyvvizsgálóig: felelősségük biztosított

Pénzcentrum
2010. március 29. 10:32

Magyarországon mintegy félszáz olyan tevékenységkör létezik, amelyek gyakorlását a jogszabályok csak szakmai felelősségbiztosítás megkötése mellett engedélyezik. Ezek között többségében veszélyes üzemi, szélesebb értelemben vett pénzügyi, illetve gyógyító szolgáltatásokat találunk. E piacnak, illetve annak legnagyobb részét képező egészségügyi szolgáltatói területnek a sajátosságait járja körül az UNION Biztosító alábbi összeállítása.

Állatorvostól a vadászig, könyvvizsgálótól a végrehajtóig

A szakmai felelősségbiztosítás az adott tevékenységet végző személy vagy cég által szakmai műhibából okozott véletlen károk megtérítésére vonatkozik. Egyszerű logikával sok szakma esetében nem lehet kikövetkeztetni, mely területek esetében szükséges ilyen jellegű biztosítás megkötése. Lőtér vagy nukleáris létesítmény üzemeltetője, vadász, illetve autóverseny szervezője esetében nem csupán a dologi, hanem a személyi sérüléses kár bekövetkezésének is átlag feletti az esélye. Ugyanakkor kérdéses, hogy ha a felvonók és mozgólépcsők ellenőrzését végzőkre külön is kitér a biztosítási törvény erre vonatkozó passzusa, az építőipari kivitelezők köre vajon miért maradt ki ebből a körből.


Elsősorban anyagi jellegű károkat okozhat, ha hibásan teljesít egy utazási vállalkozó, vámügynök vagy éppen biztosítási alkusz, akik szintén nem mentesülnek a szakmai felelősségbiztosítás kötésének kötelezettsége alól. E biztosítások tarifája fajlagosan magasabb, hiszen a kár sokszor csak évek múlva derül ki, az eljárás során pedig sokszor szakértők hada segít megállapítani a felelősséget. A piaci szereplők ugyanakkor anyagi megfontolásból sokszor a lehető legkisebb biztosítási összeget választják, bármekkora kockázattal is jár ez.

"A tevékenységek széles köre ellenére a piac mérete ma nem túl nagy: különböző becslések alapján 3-5 milliárd forintra tehető az éves szinten keletkező díjbevétel - ad áttekintést Maják Viktor, az UNION Biztosító marketing- és kommunikációs igazgatója. - Összehasonlításképpen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás tavalyi díjbevétele több mint 125 milliárd forint volt. A terület fejlődési lehetőségei azonban ígéretesek: egyrészt egyre több olyan szakmában is kezdenek népszerűvé válni e biztosítások, ahol azokat nem írja elő jogszabály, másrészt a gazdasági válságot követően várhatóan a piaci szereplők többsége megengedheti majd magának, hogy jól felfogott érdekében a továbbiakban inkább magasabb biztosítási összeget válasszon."

Egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosítása


Az biztosan állítható, hogy a szakmai biztosításokat igénybe vevők legnagyobb része ma már az egészségügyi szolgáltatást végzők közül kerül ki. Ez nem csoda: ezen a területen közel ezer intézményi szolgáltató, mintegy 40 ezer orvos és 100 ezer további egészségügyi szakdolgozó tevékenykedik. 


A nagy számok ismeretében nem tűnik soknak éves szinten a mintegy 500 ismertté vált műhiba, amellyel azonban egyre gyakrabban a sajtó hasábjain is találkozhatunk. A műhibaperek száma évről évre növekedő tendenciát mutat, amelyben elsősorban nem az elkövetett hibák számának növekedése, inkább a páciensek öntudatosabb jogérvényesítése érhető tetten. A bírósági gyakorlat is változóban van: ma már nem csak olyan egyértelmű esetekben ítélnek meg kártérítéseket, mint idegen test (törlőkendő, olló, stb.) bennmaradása vagy kórházi eredetű fertőzések, hanem például nem szükségszerűen elvégzett császármetszés vagy éppen nem megfelelő előzetes tájékoztatás is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Eközben egyre növekszik a kártérítések összege is. Súlyosabb egészségkárosodás esetén az egyszeri és járadékos formában meghatározott kártérítések összege a perköltségekkel együtt ma már könnyen meghaladhatja az 50 millió forintot is, és ez az összeg az európai uniós gyakorlathoz közelítve egyre nő.

Növekvő kínálat

A ma még meglehetősen koncentrált szakmai felelősségbiztosítási piacon (amelyen két piaci szereplő részesedése hozzávetőlegesen 80 százalék), a szereplők többsége csak alaptermékeket forgalmaz, emiatt sok területen egyáltalán nem alakult ki verseny. A tendencia azonban az, hogy a hazai biztosítási piac egyre több szereplője jelenik meg nevesített szolgáltatói felelősségbiztosításokkal - az ismertebb szakmákon túl például fordítók, gépjárműmosók, takarítók, kéményseprők számára kínált konstrukciókkal.

Az egyik ilyen, a szakmai felelősségbiztosítási területen szintén egyre növekvő szereplő az UNION Biztosító ezúttal orvosok, szakápolók, rendelők és kórházak mellett gyógyszerészek, szociális tevékenységet folytató szakemberek, sőt, természetgyógyászok számára kínálja új felelősségbiztosítási szolgáltatását.

"Az UNION Biztosító az egészségügy területén már eddig is komoly hazai és nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezett - tájékoztatott Maják Viktor, az UNION Biztosító marketing- és kommunikációs igazgatója. - másfél éve például elsőként vezettünk be olyan önkéntes, szolgáltatásalapú egészségbiztosítási termékeket, amelyek a fennálló egészségügyi rendszerhez kiegészítőként kapcsolódva az egészségüggyel összefüggésben felmerült ellenérzések nagy részére képesek megoldást nyújtani. Bízunk benne, hogy az egészségügyi szolgáltatókat célzó szakmai felelősségbiztosításunk is új színt visz majd erre a piacra, lehetővé téve az egészségügyi szolgáltatók számára, hogy nagyobb kínálatból választhassák ki a számukra legmegfelelőbb feltételeket kínáló biztosítási konstrukciót."

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem