Veszélyes baktérium az áruházi csirkehúsban

2009. október 12. 13:02

Megdöbbentő tanulmány látott napvilágot a közelmúltban: a hipermarketekben kapható csirkehúsok 65 százaléka komoly egészségügyi kockázatot jelent.

A brit Food Standards Agency élelmiszerellenőrző hatóság 2007-2008-ban végzett felmérése szerint a szigetország hipermarketjeiben kapható csirkehúsok 65 százalékában kimutatható az úgynevezett campylobacter-baktérium, 6 százalékukban pedig a salmonella. A csirkehús így Nagy-Britanniában évente mintegy 55 ezer ember megbetegedéséért felelős.

A campylobacteriosis fertőzés leggyakoribb formája a gyomor-bélhurut; a betegség hasmenéssel, hasi fájdalommal és görcsökkel jár, utóbbiak súlyosak is lehetnek. Szélsőséges esetben halált is okozhatnak, Nagy-Britanniában 2007-ben 80 haláleset történt ezzel összefüggésben.

A baktérium nem kellően átsütött húsokból (is) bejuthat az emberi szervezetbe, de úgy is elkaphatjuk a fertőzést, ha a nyers hús más élelmiszerrel érintkezik. A fertőzés ugyanakkor kivédhető a kések és vágódeszka megfelelő fertőtlenítésével.

A baktériumokat a legnagyobb üzletláncokban -Morrisons, Asda, Tesco, Sainsbury'- is kimutatták. Gyomorforgató Tesco-hűtő: megdöbbentő képek

 

Forrás: internationalsupermarketnews.com/food.gov.uk/wikipédia

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?