3 °C Budapest

A fiatalokra sokkal veszélyesebb az új influenza

2009. október 9. 15:02

Egy, az új infuenzával komolyan megbetegedett esetleg el is hunyt pácienseket felmért vizsgálat alapján kiderült: a fiatalabb generációkat jobban veszélyezteti az új vírustörzs, mint a szezonális influenza.

A felmérést 272 páciens adatai alapján végezték, akik elég betegek voltak ahhoz, hogy kórházbe kelljen őket szállítani. A betegek 40 százaléka panaszkodott hasmenésről és hányingerről, ami a szezonális megbetegedésekre nem jellemző. Kiderült az is, hogy az időben beadott megfelelő ellenanyag életet menthet.

A 272 beteg közül 25 százalék szorult intenzív kezelésre és hét százalékuk hunyt el. A meglepő azonban az volt, hogy a betegek 45 százaléka 18 év alatti gyermek, illetve fiatal volt és csak 5 százalékuk volt 65 év felett. Ami még fontosabb: 73 százalékuk szenvedett valami más, kóros betegségben is, mint amilyen az asztma, a cukorbetegség vagy szívbetegség.

A vizsgálat adatait május 1 és június 9 között vették fel az Egyesült Államokban, azt megelőzően, hogy az Egészségügyi Világszervezet világméretű járvánnyá nyilvánította volna a H1N1-vírust.

A vizsgálat eredményei szerint minden betegnek lázról és köhögésről panaszkodott, a gyermekek 42 százaléka szenvedett hányástól és hasmenéstől. A 65 évnél idősebbek mindegyike valamilyen más betegségben is szenvedett. (Az idősek részarányának alacsony volta miatt többen felvetették már, hogy az 1952 előtt születettek valamiféle immunitással rendelkeznek a vírussal szemben.)

A betegek 29 százaléka volt kövér, 26 százaléka pedig extrém kövér, vagyis a testtömegindexük meghaladta a 40-es értéket. Ez utóbbi arány kiugróan magas, tekintve, hogy az Egyesült Államok lakosságának mindössze 5 százaléka ennyire elhízott. Vagyis a kutatás azt sugallja, hogy a túlsúlyos emberek nem olyan ellenállóak a betegséggel szemben, mint normál testsúlyú társaik.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?