A fiatalokra sokkal veszélyesebb az új influenza

2009. október 9. 15:02

Egy, az új infuenzával komolyan megbetegedett esetleg el is hunyt pácienseket felmért vizsgálat alapján kiderült: a fiatalabb generációkat jobban veszélyezteti az új vírustörzs, mint a szezonális influenza.

A felmérést 272 páciens adatai alapján végezték, akik elég betegek voltak ahhoz, hogy kórházbe kelljen őket szállítani. A betegek 40 százaléka panaszkodott hasmenésről és hányingerről, ami a szezonális megbetegedésekre nem jellemző. Kiderült az is, hogy az időben beadott megfelelő ellenanyag életet menthet.

A 272 beteg közül 25 százalék szorult intenzív kezelésre és hét százalékuk hunyt el. A meglepő azonban az volt, hogy a betegek 45 százaléka 18 év alatti gyermek, illetve fiatal volt és csak 5 százalékuk volt 65 év felett. Ami még fontosabb: 73 százalékuk szenvedett valami más, kóros betegségben is, mint amilyen az asztma, a cukorbetegség vagy szívbetegség.

A vizsgálat adatait május 1 és június 9 között vették fel az Egyesült Államokban, azt megelőzően, hogy az Egészségügyi Világszervezet világméretű járvánnyá nyilvánította volna a H1N1-vírust.

A vizsgálat eredményei szerint minden betegnek lázról és köhögésről panaszkodott, a gyermekek 42 százaléka szenvedett hányástól és hasmenéstől. A 65 évnél idősebbek mindegyike valamilyen más betegségben is szenvedett. (Az idősek részarányának alacsony volta miatt többen felvetették már, hogy az 1952 előtt születettek valamiféle immunitással rendelkeznek a vírussal szemben.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A betegek 29 százaléka volt kövér, 26 százaléka pedig extrém kövér, vagyis a testtömegindexük meghaladta a 40-es értéket. Ez utóbbi arány kiugróan magas, tekintve, hogy az Egyesült Államok lakosságának mindössze 5 százaléka ennyire elhízott. Vagyis a kutatás azt sugallja, hogy a túlsúlyos emberek nem olyan ellenállóak a betegséggel szemben, mint normál testsúlyú társaik.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 19:19
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem