13 °C Budapest

A fiatalokra sokkal veszélyesebb az új influenza

2009. október 9. 15:02

Egy, az új infuenzával komolyan megbetegedett esetleg el is hunyt pácienseket felmért vizsgálat alapján kiderült: a fiatalabb generációkat jobban veszélyezteti az új vírustörzs, mint a szezonális influenza.

A felmérést 272 páciens adatai alapján végezték, akik elég betegek voltak ahhoz, hogy kórházbe kelljen őket szállítani. A betegek 40 százaléka panaszkodott hasmenésről és hányingerről, ami a szezonális megbetegedésekre nem jellemző. Kiderült az is, hogy az időben beadott megfelelő ellenanyag életet menthet.

A 272 beteg közül 25 százalék szorult intenzív kezelésre és hét százalékuk hunyt el. A meglepő azonban az volt, hogy a betegek 45 százaléka 18 év alatti gyermek, illetve fiatal volt és csak 5 százalékuk volt 65 év felett. Ami még fontosabb: 73 százalékuk szenvedett valami más, kóros betegségben is, mint amilyen az asztma, a cukorbetegség vagy szívbetegség.

A vizsgálat adatait május 1 és június 9 között vették fel az Egyesült Államokban, azt megelőzően, hogy az Egészségügyi Világszervezet világméretű járvánnyá nyilvánította volna a H1N1-vírust.

A vizsgálat eredményei szerint minden betegnek lázról és köhögésről panaszkodott, a gyermekek 42 százaléka szenvedett hányástól és hasmenéstől. A 65 évnél idősebbek mindegyike valamilyen más betegségben is szenvedett. (Az idősek részarányának alacsony volta miatt többen felvetették már, hogy az 1952 előtt születettek valamiféle immunitással rendelkeznek a vírussal szemben.)

A betegek 29 százaléka volt kövér, 26 százaléka pedig extrém kövér, vagyis a testtömegindexük meghaladta a 40-es értéket. Ez utóbbi arány kiugróan magas, tekintve, hogy az Egyesült Államok lakosságának mindössze 5 százaléka ennyire elhízott. Vagyis a kutatás azt sugallja, hogy a túlsúlyos emberek nem olyan ellenállóak a betegséggel szemben, mint normál testsúlyú társaik.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina
38. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A siketek világnapja
Szeptember 26.
Tengerészeti világnap
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Szeptember 26.
A fehér kendő napja
Szeptember 26.
A szív világnapja
Szeptember 26.
A Szentírás vasárnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29