-2 °C Budapest

Hamis gyógyszerek: azonnal lépni kell!

Pénzcentrum
2009. október 6. 13:02

A "Legyen a betegek biztonsága az elsődleges" című konferencián elhangzottak szerint 384 százalékkal növekedett a lefoglalt hamis gyógyszerek száma az Európai Unió területén, így mára a gyógyszerek számítanak a harmadik legtöbbször csempészett árucikktípusnak -írja a hamisitasellen.hu.


A 2007-es vámhatósági adatok szerint India számít a hamis gyógyszerek elsődleges exportőrének. A hamis gyógyszerek veszélyeit az is bizonyítja, hogy a Távol-Keletről származó gyógyszerek egy részében cementet és téglaport találtak, míg a színezésük nyomtatópatron-tintával volt megoldva.

Az Európa Tanács Dr. Jonathan Harpert bízta meg, hogy készítsen jelentést a hamisgyógyszer-kereskedelemről. Harper véleménye szerint valószínűsíthető, hogy az Egyesült Királyságban már halálos áldozatai is vannak a hamisgyógyszer-fogyasztásnak.

A konferencián megszólalók szerint a hamisítási trend is változik. Eddig a hamisítók elsősorban olyan életmód gyógyszerekre összpontosítottak, mint a Viagra vagy a hajhullás elleni szerek, ám az utóbbi időben kezdenek profilt bővíteni és a rák- és szívgyógyszerek is a célkeresztjükbe kerültek.

Jorgo Chatzimarkakis, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) frakció német képviselője szerint azonnal gyakorlati lépésekre van szükség, még a jogalkotási folyamat megkezdése előtt. Marisa Matoa, portugál parlmamenti képviselő úgy látja: a jelenlegi szabályozásban hiányosságok vannak, amelyek következménye, hogy a hamis gyógyszerek elsődleges terjesztési terepének számító internetes értékesítéssel szemben nincs hatékony eszköze az Uniónak.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm