20 °C Budapest

Utasbiztosítás ingyen? Gyakorlatilag létezik

2009. május 5. 05:55

Az EU a gyakorlatban megvalósította az ingyenes utasbiztosítást. Igaz, nem ér fel egy komplett biztosítási csomaggal, de az Európai Egészségbiztosítási Kártyát mindenképp érdemes kiváltani!

Az EU hangzatos elvei között szereplő, az uniós polgárok által a másik tagállamban igénybe vehető egészségügyi ellátás az európai egység fontos eleme. Ennek az elvnek a jegyében hozták létre az egész unióra, sőt még azon túl is kiterjedő egészségügyi jogosultságot, vagyis az Európai Egészségbiztosítási Kártyát.

Ha átmenetileg turistaként tartózkodunk valamely EGT- tagállamban (az Unió 27 országában, vagy Izlandon, Liechtensteinben vagy Norvégiában), orvosilag szükséges ellátást kaphatunk, gyakorlatilag ugyanolyan feltételekkel, mint az adott ország állampolgárai.

Itthoni egészségbiztosításunk alapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár mindazokat az ellátásokat kifizeti, amelyeket az EU- tagállam állampolgárainak is a biztosítójuk fizet. Ezeket tehát külföldön térítésmentesen kapjuk, de azon ellátásokért, amelyekért a tagországok állampolgárai is maguk fizetnek, természetesen a magyar állampolgároknak sem díjmentesek.

Hogy juthatok hozzá?

Az ellátások igénybevételéhez kiutazás előtt kell kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, melyet a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár lakóhely szerint illetékes kirendeltségénél, vagy postai úton lehet megtenni.

A kártya ingyenesen igényelhető személyesen vagy meghatalmazott útján. Az igénylés feltétele, hogy az igénylő Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult és állandó lakcímmel rendelkezik hazánkban, vagy az EGT más tagállamában. A kártya nyelve magyar, de az EGT térségben egységes kártyáról van szó, így annak adatai külföldiek számára is értelmezhetők.

 

Fotó: oep.hu


Az igényléshez szükség van személyazonosságot igazoló okmányokra (személyi igazolvány, lakcímkártya) és TAJ számot igazoló okmányra, nagykorú személy esetén a jogosultságot bizonyító okmányokra (munkáltatói igazolás, nyugdíjas vagy diák igazolvány, csekk, stb.). Kiskorúak esetében születési anyakönyvi kivonat is szükséges lehet.

A kártya kiváltása térítésmentes, azonban fontos megjegyezni, hogy érvényességi ideje általában 1 év.

Milyen szolgáltatásokat vehetek igénybe?

Hivatalosan az Európai Egészségbiztosítási Kártyával rendelkező turisták a tervezett tartózkodásukra való tekintettel orvosilag szükségessé váló szolgáltatásokban részesülhetnek az adott tagállami biztosítottaknak megfelelő feltételekkel. Ez a gyakorlatban baleseti, sürgősségi, illetve "klasszikus" háziorvosi ellátást jelent.

Úgynevezett tervezett gyógyításra a kártya nem alkalmas, vagyis nem mehetünk el vele egy másik országba pusztán valamilyen kezelésre.

Az általános utasbiztosításokkal szembeni legnagyobb különbség, hogy szolgáltatásokat csak az egészségbiztosítás illetékes szerveivel szerződésben lévő szolgáltatótól lehet az egyenlő elbánás elvének megfelelően - tb-támogatással - igénybe venni. A szerződés nélküli magánszolgáltató által nyújtott ellátás költségeit a beteg saját maga fizeti. Ez utóbbi esetben az Európai Egészségbiztosítási Kártyával sajnos utólag sincsen lehetőség a költségek megtéríttetésére.

Helyettesítheti a biztosítást?

A kártya nagyjából megfelel az utasbiztosításnak, azzal a különbséggel, hogy nem terjed ki a magánpraxisokra, illetve bizonyos tagállamokban a társadalombiztosítás körébe tartozó egészségügyi szolgáltatások köre szűkebb lehet, mint Magyarországon. Ráadásul a hazaszállítást csak kivételes esetben fedezi.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07