7 °C Budapest

Utasbiztosítás ingyen? Gyakorlatilag létezik

2009. május 5. 05:55

Az EU a gyakorlatban megvalósította az ingyenes utasbiztosítást. Igaz, nem ér fel egy komplett biztosítási csomaggal, de az Európai Egészségbiztosítási Kártyát mindenképp érdemes kiváltani!

Az EU hangzatos elvei között szereplő, az uniós polgárok által a másik tagállamban igénybe vehető egészségügyi ellátás az európai egység fontos eleme. Ennek az elvnek a jegyében hozták létre az egész unióra, sőt még azon túl is kiterjedő egészségügyi jogosultságot, vagyis az Európai Egészségbiztosítási Kártyát.

Ha átmenetileg turistaként tartózkodunk valamely EGT- tagállamban (az Unió 27 országában, vagy Izlandon, Liechtensteinben vagy Norvégiában), orvosilag szükséges ellátást kaphatunk, gyakorlatilag ugyanolyan feltételekkel, mint az adott ország állampolgárai.

Itthoni egészségbiztosításunk alapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár mindazokat az ellátásokat kifizeti, amelyeket az EU- tagállam állampolgárainak is a biztosítójuk fizet. Ezeket tehát külföldön térítésmentesen kapjuk, de azon ellátásokért, amelyekért a tagországok állampolgárai is maguk fizetnek, természetesen a magyar állampolgároknak sem díjmentesek.

Hogy juthatok hozzá?

Az ellátások igénybevételéhez kiutazás előtt kell kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, melyet a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár lakóhely szerint illetékes kirendeltségénél, vagy postai úton lehet megtenni.

A kártya ingyenesen igényelhető személyesen vagy meghatalmazott útján. Az igénylés feltétele, hogy az igénylő Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult és állandó lakcímmel rendelkezik hazánkban, vagy az EGT más tagállamában. A kártya nyelve magyar, de az EGT térségben egységes kártyáról van szó, így annak adatai külföldiek számára is értelmezhetők.

 

Fotó: oep.hu


Az igényléshez szükség van személyazonosságot igazoló okmányokra (személyi igazolvány, lakcímkártya) és TAJ számot igazoló okmányra, nagykorú személy esetén a jogosultságot bizonyító okmányokra (munkáltatói igazolás, nyugdíjas vagy diák igazolvány, csekk, stb.). Kiskorúak esetében születési anyakönyvi kivonat is szükséges lehet.

A kártya kiváltása térítésmentes, azonban fontos megjegyezni, hogy érvényességi ideje általában 1 év.

Milyen szolgáltatásokat vehetek igénybe?

Hivatalosan az Európai Egészségbiztosítási Kártyával rendelkező turisták a tervezett tartózkodásukra való tekintettel orvosilag szükségessé váló szolgáltatásokban részesülhetnek az adott tagállami biztosítottaknak megfelelő feltételekkel. Ez a gyakorlatban baleseti, sürgősségi, illetve "klasszikus" háziorvosi ellátást jelent.

Úgynevezett tervezett gyógyításra a kártya nem alkalmas, vagyis nem mehetünk el vele egy másik országba pusztán valamilyen kezelésre.

Az általános utasbiztosításokkal szembeni legnagyobb különbség, hogy szolgáltatásokat csak az egészségbiztosítás illetékes szerveivel szerződésben lévő szolgáltatótól lehet az egyenlő elbánás elvének megfelelően - tb-támogatással - igénybe venni. A szerződés nélküli magánszolgáltató által nyújtott ellátás költségeit a beteg saját maga fizeti. Ez utóbbi esetben az Európai Egészségbiztosítási Kártyával sajnos utólag sincsen lehetőség a költségek megtéríttetésére.

Helyettesítheti a biztosítást?

A kártya nagyjából megfelel az utasbiztosításnak, azzal a különbséggel, hogy nem terjed ki a magánpraxisokra, illetve bizonyos tagállamokban a társadalombiztosítás körébe tartozó egészségügyi szolgáltatások köre szűkebb lehet, mint Magyarországon. Ráadásul a hazaszállítást csak kivételes esetben fedezi.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Holdblog  |  2022. november 30. 05:05
Ebben az epizódban Baráti Ákossal, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédjével beszélgetek. Fő tém...
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?