23 °C Budapest

Utasbiztosítás ingyen? Gyakorlatilag létezik

2009. május 5. 05:55

Az EU a gyakorlatban megvalósította az ingyenes utasbiztosítást. Igaz, nem ér fel egy komplett biztosítási csomaggal, de az Európai Egészségbiztosítási Kártyát mindenképp érdemes kiváltani!

Az EU hangzatos elvei között szereplő, az uniós polgárok által a másik tagállamban igénybe vehető egészségügyi ellátás az európai egység fontos eleme. Ennek az elvnek a jegyében hozták létre az egész unióra, sőt még azon túl is kiterjedő egészségügyi jogosultságot, vagyis az Európai Egészségbiztosítási Kártyát.

Ha átmenetileg turistaként tartózkodunk valamely EGT- tagállamban (az Unió 27 országában, vagy Izlandon, Liechtensteinben vagy Norvégiában), orvosilag szükséges ellátást kaphatunk, gyakorlatilag ugyanolyan feltételekkel, mint az adott ország állampolgárai.

Itthoni egészségbiztosításunk alapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár mindazokat az ellátásokat kifizeti, amelyeket az EU- tagállam állampolgárainak is a biztosítójuk fizet. Ezeket tehát külföldön térítésmentesen kapjuk, de azon ellátásokért, amelyekért a tagországok állampolgárai is maguk fizetnek, természetesen a magyar állampolgároknak sem díjmentesek.

Hogy juthatok hozzá?

Az ellátások igénybevételéhez kiutazás előtt kell kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, melyet a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár lakóhely szerint illetékes kirendeltségénél, vagy postai úton lehet megtenni.

A kártya ingyenesen igényelhető személyesen vagy meghatalmazott útján. Az igénylés feltétele, hogy az igénylő Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult és állandó lakcímmel rendelkezik hazánkban, vagy az EGT más tagállamában. A kártya nyelve magyar, de az EGT térségben egységes kártyáról van szó, így annak adatai külföldiek számára is értelmezhetők.

 

Fotó: oep.hu


Az igényléshez szükség van személyazonosságot igazoló okmányokra (személyi igazolvány, lakcímkártya) és TAJ számot igazoló okmányra, nagykorú személy esetén a jogosultságot bizonyító okmányokra (munkáltatói igazolás, nyugdíjas vagy diák igazolvány, csekk, stb.). Kiskorúak esetében születési anyakönyvi kivonat is szükséges lehet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kártya kiváltása térítésmentes, azonban fontos megjegyezni, hogy érvényességi ideje általában 1 év.

Milyen szolgáltatásokat vehetek igénybe?

Hivatalosan az Európai Egészségbiztosítási Kártyával rendelkező turisták a tervezett tartózkodásukra való tekintettel orvosilag szükségessé váló szolgáltatásokban részesülhetnek az adott tagállami biztosítottaknak megfelelő feltételekkel. Ez a gyakorlatban baleseti, sürgősségi, illetve "klasszikus" háziorvosi ellátást jelent.

Úgynevezett tervezett gyógyításra a kártya nem alkalmas, vagyis nem mehetünk el vele egy másik országba pusztán valamilyen kezelésre.

Az általános utasbiztosításokkal szembeni legnagyobb különbség, hogy szolgáltatásokat csak az egészségbiztosítás illetékes szerveivel szerződésben lévő szolgáltatótól lehet az egyenlő elbánás elvének megfelelően - tb-támogatással - igénybe venni. A szerződés nélküli magánszolgáltató által nyújtott ellátás költségeit a beteg saját maga fizeti. Ez utóbbi esetben az Európai Egészségbiztosítási Kártyával sajnos utólag sincsen lehetőség a költségek megtéríttetésére.

Helyettesítheti a biztosítást?

A kártya nagyjából megfelel az utasbiztosításnak, azzal a különbséggel, hogy nem terjed ki a magánpraxisokra, illetve bizonyos tagállamokban a társadalombiztosítás körébe tartozó egészségügyi szolgáltatások köre szűkebb lehet, mint Magyarországon. Ráadásul a hazaszállítást csak kivételes esetben fedezi.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 12. 12:47
Hann Endre jó hírnévhez való jogának megsértése miatt perelte az ElkXrtuk című kurzusfilm gyártóját....
Holdblog  |  2024. április 12. 11:40
HOLD After Hours. Problémamegoldó podcastünk újabb fejezetében Szabó Dáviddal tárjuk fel a bitcoin,...
ChikansPlanet  |  2024. április 12. 10:28
Mi mindenről hajlandó valaki lemondani a fenntarthatóság érdekében? Bizonyos megszokásokról, élelmis...
Bankmonitor  |  2024. április 12. 07:53
Kérdésekkel fordultunk a NAV felé, akik készségesen megmondták, hogy a megtakarítók melyik évben men...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm