Mire figyelj az utasbiztosításnál?

Pénzcentrum
2009. május 4. 09:32

A magyarok kétharmada utasbiztosítás nélkül merészkedik neki a nagyvilágnak: sajnáljuk rá a pénzt.

A magyarok többsége sajnálja a pénzt az utasbiztosításra: becslések szerint a külföldre utazók mindössze harmada védekezik így egy váratlan baleset vagy betegség okozta pluszkiadás, illetve a poggyászban keletkező károk ellen. Pedig a díj nem több, mint napi néhány száz forint.

Az Európai egészségbiztosítási kártyát is érdemes kiváltani, ám ez főként az unió területén érvényes, másrészt csak bizonyos sürgősségi ellátásokat vehetünk vele igénybe.

Az utasbiztosítást az utazás előtt kell megkötni és díját megfizetni, a szerződés létrejöttét a biztosítási kötvény igazolja. Biztosítást köthetünk utazási irodákban, biztosítók és biztosítási szolgáltatással is foglalkozó bankok fiókjaiban, vagy interneten, ahol kalkulátorok segítségével is összehasonlíthatjuk az ajánlatokat. Egyre gyakoribb a bankkártyához kapcsolódó általános utas- és baleset-biztosítás is, ennek részleteiről és költségeiről a számlavezető bank ad tájékoztatást.

Aláírás előtt a szerződés szövegét érdemes alaposan elolvasni, főleg arra vonatkozóan, mire terjed ki, és milyen összeghatárig nyújt fedezetet a biztosítás. Ha valakit az utazás alatt baleset, betegség ér, vagy poggyászában kár keletkezik, haladéktalanul hívja fel a biztosítót: ellenkező esetben csak korlátozott mértékben térítik meg a kárt. A legtöbb utasbiztosításhoz 24 órás asszisztenciaszolgáltatás is tartozik, ahol magyar nyelven nyújtanak segítséget a további teendőkről.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha autóval indulunk útnak, arról is érdemes tájékozódni, milyen szabályok vonatkoznak a kötelező gépjárműfelelősség-biztosításra. A Magyarországon megkötött kgfb Európa legtöbb országára is érvényes, de azért indulás előtt célszerű utánanézni a biztosítás érvényességének.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?