13 °C Budapest

Rossz időben több lakásbiztosítást kötünk!

Pénzcentrum
2009. április 29. 10:17

A biztosítók indexálási gyakorlata ellenére a lakásbiztosítási díjak az elmúlt évben nem mutatnak jelentős elmozdulást. Ennek oka, hogy a gépjármű-biztosítások (KGFB, casco) után a lakásbiztosításokat is egyre nagyobb arányban kötik az Interneten, ahol könnyen elérhető a díjkalkuláció lehetősége. Tovább növelik az online kötések vonzerejét az akár 35 százalékot is elérő internetes kedvezmények is. Nem utolsó szempont a rugalmasság: megfigyelhető, hogy azokon a napokon, amikor a meteorológusok vihart jeleznek előre, többszörösére nő az érdeklődő, majd lakásbiztosítást kötő ügyfelek száma.

"A válság a lakásbiztosításokra biztosan nem lesz negatív hatással. - jelentette ki Marcsa László, a CLB Független Biztosítási Alkusz lakossági üzletágvezetője. - Egy év alatt másfélszeresére nőtt a biztositastipp.hu oldalain megkötött lakásbiztosítások száma. Ez pedig csak részben magyarázható az online kötések előretörésével. Az emberek ráébredtek, hogy a sokszor egy élet munkájával megszerzett fő vagyontárgyaikról viszonylag alacsony díj mellett tudnak gondoskodni."

Az elmúlt években a díjak nem sokat változtak. A biztositastipp.hu adatai szerint egy budapesti, illetve egy vidéki átlagos ingatlan jelentősebb ingósággal is már havi 1.500 forint körüli összegért biztosítható:

Pozitív jelenség, hogy a korábbinál sokkal jobban odafigyelünk az ingóság megfelelő összegű biztosítására. Korábban sokan - havi néhány száz forint megtakarításának reményében - a valóságosnál kisebb értékű ingóságra kötötték meg a lakásbiztosítást. Mára ez a tendencia kevésbé jellemző, ami az utóbbi időben növekvő számú (2008-ban 13,4 százalékkal több) lakásbetöréssel is magyarázható.

Spórolni ésszerűbben is lehet
Az alulbiztosításnál jobb eszköz lehet, ha havi helyett negyedéves vagy akár éves díjfizetést vállalunk, és csekk helyett az átutalás lehetőségét választjuk. Egy társasház esetében jó megoldás a közös épületbiztosítás is: egy lakásra jóval kisebb költség jut, amit csak néhány száz forintos kiegészítő ingóságbiztosítással kell kiegészíteni. Emellett érdemes a lakásbiztosítás évfordulójakor lefuttatni egy online kalkulációt, ahol jó eséllyel találhatunk a jelenleginél kedvezőbb feltételeket is.

Itt sem csak az ár számít!
Mivel biztosítók nem csupán árban, hanem a szolgáltatások körében is igyekeznek versenyképes kínálatot nyújtani, sokszor érdemes megfontolni a kicsit drágább díj megfizetését. Egyre gyakoribbak az olyan csomagok, amelyekben az alap elemi károk mellett olyan kiegészítő szolgáltatások is szerepelnek, mint a csőtörés-, üvegkár-vagy rablásbiztosítás. Sőt, akár baleset- vagy életbiztosítással is kombinálható az ingatlanok biztosítása. Ma már szinte minden biztosító 24 órás szervizszolgáltatást is nyújt.

A feltételek is lehetnek eltérőek. "Az egyik biztosító térít akkor is, ha a lakásba lopott kulccsal jutottak be, a másik viszont nem. Nem kellemes az ilyen apróságnak tűnő eltérésekről az értékek eltűnését követően tájékozódni. - említ egy jellemző példát Marcsa László. - Ma már több mint tíz biztosító számtalan lakásbiztosítási módozata elérhető a piacon. Ha nem tudjuk pontosan, hogy az egyre bővülő kínálatból pontosan melyikre van szükségünk, mindenképpen forduljunk alkuszhoz!"

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina
38. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A siketek világnapja
Szeptember 26.
Tengerészeti világnap
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Szeptember 26.
A fehér kendő napja
Szeptember 26.
A szív világnapja
Szeptember 26.
A Szentírás vasárnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29