3 °C Budapest

"Szolid negatív nullszaldót várunk" - interjú a Wabard Biztosító Zrt. vezérigazgatójával

Pénzcentrum
2009. április 2. 05:55

A Wabard Biztosító Zrt. sajtótájékoztatóján elhangzott intézkedésekről és fejlesztésekről kérdeztük a társaság vezérigazgatóját, Nagy Imrét. A biztosító - részben a vártnál dinamikusabb növekedésnek köszönhetően - tőkepótlásra kényszerült, aminek a tulajdonosok a hónap végéig eleget is tesznek, sőt új termékek bevezetésével tovább bővítik a társaság palettáját.

Pénzcentrum.hu: Milyen nehézségekkel kellett megküzdeni az indulást követően?

Nagy Imre: Egy új biztosítótársaság elindítása mindig kockázatos, de a szerencsés időzítéssel sikerült számos akadályt a vártnál könnyebben venni. A kampányidőszak sokat segített az induláskor felmerülő problémák áthidalásában. Az előzetes terveket rövid idő alatt teljesítettük, sőt a társaság által biztosított járművek száma jelenleg majdnem kétszer annyi, mint amennyit előzetesen becsültünk.
A portfólió kialakításakor a kockázatok csökkentésére koncentráltunk, az eredmények végül minket igazoltak. Többen kritikával illeték társaságunk árazási magatartását, de ezek végül - ahogy a PSZÁF is megerősítette - alaptalannak bizonyultak. A rendszerben vannak még tartalékok, a verseny fokozódása mindenképpen kedvez a fogyasztóknak.

Korábban: Elindult a Wabard: belecsaptak a közepébe

Pénzcentrum.hu: Hogyan alakultak a terv- és a tényadatok a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás területén?

Nagy Imre: Előzetesen körülbelül 50 ezer szerződővel számoltunk, de a legfrissebb statisztikák szerint már átléptük a 90 ezres határt is. Portfóliónkban jelenleg körülbelül 70 ezer egyéni ügyfél és mintegy 20 ezer flottaszerződés található, a tehergépjárművek száma 14-15 ezerre tehető. A tervezett 2-2,5 %-os piaci részesedéssel szemben 4-5 %-os eredményt értünk el, ami egy induló társaságtól mindenképpen figyelemreméltó teljesítmény.

Pénzcentrum.hu: A célpiac meghatározásakor milyen szempontokat vettek figyelembe?

Nagy Imre: Az induláskor célul tűztük ki, hogy a biztosítási piac látható szereplőjévé váljunk, ami úgy gondolom sikerült is. A célcsoport meghatározásakor kiemelt szerepet kaptak a 35 év felettiek, az állami szférában dolgozók és a többgyermekes ügyfelek. A statisztikák is azt bizonyítják, hogy ez a célcsoport az átlagosnál ritkábban okoz kárt, körültekintőbben és takarékosabban vezetnek. Az ilyen ügyfelek általában többet költenek a megfelelő biztonsági felszerelésekre és ügyelnek a járművük jó műszaki állapotára. Az egyéni szerződéssel rendelkező ügyfeleink 93,32 %-a 35 év feletti, ami kockázati szempontból az átlagosnál kedvezőbbnek tekinthető.

Korábban: A Wabard ajánlata tarolt a közszférában dolgozók és a pályakezdők között

Pénzcentrum.hu: Mekkora alaptőkével indult a társaság és milyen mértékű lesz az emelést követően?

Nagy Imre: A Wabard Biztosító Zrt. 920 millió forintos alaptőkével indult, de a dinamikus növekedés következtében 2008. december 31-én 24 millió forintos szavatolótőke-hiányt állapítottak meg. A társaság ezt az űrt idén február 11-én egy 46 milliós tőkeinjekcióval megszüntette, majd következett az új pénzügyi tervben elfogadott szavatolótőke igénynek megfelelő tőkepótlás. Az új pénzügyi terv 481 millió forintos tőkepótlást tesz szükségessé, aminek a tulajdonosok egy félmilliárdos tőkeemeléssel válaszolnak a hónap végéig. A társaság szavatolótőkéje a befizetést követően 1 milliárd 466 millió forintra emelkedik.

Korábban: WABARD: félmilliárdot kell előteremteni, ketyeg az óra!

Pénzcentrum.hu: Milyen kockázati tényezőt képviselnek a tehergépkocsik a portfólión belül?

Nagy Imre: A szállítmányozással foglalkozó vállalkozások járműveire vonatkozó kockázat magasabb, mint a személyautóké, de a válság hatására kockázati szempontból kedvező jelenség figyelhető meg. A gazdasági válság fuvarozásra gyakorolt hatásaként megfigyelhető, hogy csökkent a járművek átlagos futásteljesítménye, ebből következik, hogy az általunk biztosított tehergépkocsik valószínűleg kevesebb kárt is okoznak. A károk gyakoriságát tovább csökkentik a szigorított közlekedési szabályok, kiemelném a zéró toleranciára és az objektív felelősségre vonatkozó változtatásokat. A rendőrségi statisztikák is azt bizonyítják, hogy érzékelhetően visszaesett a súlyos és halálos közlekedési balesetek száma.

Pénzcentrum.hu: Hogyan vizsgázott a kárkifizetési rendszerük?

Nagy Imre: A kollégáim jelentése szerint eddig mintegy 1250 kárbejelentés történt, ami az ágazatot jellemző átlag alattinak tekinthető. A károkozás gyakorisága a társaság ügyfélkörére a fent részletezett okok miatt kevésbé jellemző. Felkészült kárrendezési modellünknek köszönhetően eddig körülbelül 300 kárkifizetés történt 70 millió forint értékben, ami káreseményenként 233 ezer forintos átlagot jelent.

Pénzcentrum.hu: Milyen eredményt várnak 2009-ben?

Nagy Imre: Társaságunk hosszútávon gondolkozik, a befektetés megtérülésének első jelei várhatóan 3-5 év után jelentkeznek majd. A díjbevételünk 2009-ben várhatóan meghaladja az 5 milliárd forintot, ami szolid negatív nullszaldót eredményezhet. Társaságunkra már nem igaz a fapados jelző, a Wabard Biztosító Zrt. egy költséghatékony, ügyfél-centrikus társasággá nőtte ki magát.

Pénzcentrum.hu: Mit lehet tudni a bevezetésre kerülő új termékekről?

Nagy Imre: Társaságunk 2009-től casco ajánlatokkal is várja az autósokat, a termék népszerűsítésére rövidesen intenzív médiakampányt indítunk. A casco termékünktől hasonló gyors felfutást várunk, mint amilyet a kgfb területén produkáltunk. Az év későbbi szakaszában be kívánunk lépni a vagyonbiztosítási szegmensbe is, a termékfejlesztés gőzerővel folyik.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 6. 06:13
Ki tudja, hány dominó dől még el, amíg a kriptovaluták világában konszolidálódnak a viszonyok. Jó hí...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?