Kgfb-törvény: száműznék az év végi kampányt!

Pénzcentrum
2009. március 25. 08:15

A Pénzügyminisztérium (PM) benyújtotta a parlamenthez a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény módosításáról szóló jogszabály tervezetét. A lépés meglepetésként érte a biztosítási szakmát, mivel - bár korábban voltak egyeztetések a javaslatokról - most külön értesítés nélkül lépett a minisztérium. Ráadásul jó néhány javaslattal kapcsolatban úgy tűnik, a korábbi konszenzustól eltérő javaslat került az országgyűlés elé.

Az egyik ilyen változás az, hogy a korábbi elképzelésekkel ellentétben a rendelkezések csak az egyedi szerződésekre vonatkozó kötelezettséget fogalmaznak meg, így továbbra sem teszik lehetővé a flottákra vonatkozó díjak meghirdetését, fenntartva ezzel a jelenlegi kaotikus helyzetet a flották biztosítását illetően. A flottabiztosításra vonatkozó egyéb szabályok sem változnának lényegében, vagyis a jogalkotó életben tartaná azt a lehetőséget, hogy a flottaszerződések esetében a biztosítók szabadon eltéríthessék a díjakat.

Mint azt a MÁV ÁBE összeomlása és a minimális díj elvének jogszabályi hiánya jól mutatja, a termék biztonságos működéséhez szükséges díjszint a tisztességes, korrekt szolgáltatás feltétele. A jogszabály ugyanakkor egyszer és mindenkorra száműzné az év végi kgfb-kampányt: a kötelező biztosításokat ezentúl más biztosítási termékhez hasonlóan biztosítási évfordulóra kötnénk.

Az is új elem lesz a szabályozásban, hogy a jövőben központi kártörténeti nyilvántartás jön létre az eddigi, a biztosítóknál egyedileg nyilvántartott bónusz-málusz adatokat kezelő BOMA-rendszer helyett.

Óvják tőkéjüket a biztosítók

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a bankok után a biztosítókat is felkérte: tőkehelyzetük javítása érdekében ne fizessenek osztalékot az idén. A tőkehelyzet megerősítését szolgáló lépés mellett a felügyelet úgynevezett vezetői körlevelében (amely ugyan nem kötelezi a piaci szereplőket az abban foglaltak betartására, de azért jámbor óhajnak sem nevezhető) a tartalékképzésnél - szintén a hitelintézeteknél már megfogalmazott elvárások szerint - is óvatosabb magatartást vár el.

Mint hangsúlyozzák, a biztonságos működés fenntarthatósága a kockázatok növekedésének időszakában többlettartalék- és tőkekövetelményt támaszthat a biztosítókkal szemben, miközben egyre nehezebb és drágább külső tőkét bevonni. A hazai biztosítók tőkeellátottsága egyébként a PSZÁF adatai szerint tavaly az utolsó negyedév végén 240,6 százalékos volt. A társaságok szavatoló tőkéje megközelítette a 284 milliárd forintot.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?