9 °C Budapest

Kgfb-törvény: száműznék az év végi kampányt!

Pénzcentrum
2009. március 25. 08:15

A Pénzügyminisztérium (PM) benyújtotta a parlamenthez a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény módosításáról szóló jogszabály tervezetét. A lépés meglepetésként érte a biztosítási szakmát, mivel - bár korábban voltak egyeztetések a javaslatokról - most külön értesítés nélkül lépett a minisztérium. Ráadásul jó néhány javaslattal kapcsolatban úgy tűnik, a korábbi konszenzustól eltérő javaslat került az országgyűlés elé.

Az egyik ilyen változás az, hogy a korábbi elképzelésekkel ellentétben a rendelkezések csak az egyedi szerződésekre vonatkozó kötelezettséget fogalmaznak meg, így továbbra sem teszik lehetővé a flottákra vonatkozó díjak meghirdetését, fenntartva ezzel a jelenlegi kaotikus helyzetet a flották biztosítását illetően. A flottabiztosításra vonatkozó egyéb szabályok sem változnának lényegében, vagyis a jogalkotó életben tartaná azt a lehetőséget, hogy a flottaszerződések esetében a biztosítók szabadon eltéríthessék a díjakat.

Mint azt a MÁV ÁBE összeomlása és a minimális díj elvének jogszabályi hiánya jól mutatja, a termék biztonságos működéséhez szükséges díjszint a tisztességes, korrekt szolgáltatás feltétele. A jogszabály ugyanakkor egyszer és mindenkorra száműzné az év végi kgfb-kampányt: a kötelező biztosításokat ezentúl más biztosítási termékhez hasonlóan biztosítási évfordulóra kötnénk.

Az is új elem lesz a szabályozásban, hogy a jövőben központi kártörténeti nyilvántartás jön létre az eddigi, a biztosítóknál egyedileg nyilvántartott bónusz-málusz adatokat kezelő BOMA-rendszer helyett.

Óvják tőkéjüket a biztosítók

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a bankok után a biztosítókat is felkérte: tőkehelyzetük javítása érdekében ne fizessenek osztalékot az idén. A tőkehelyzet megerősítését szolgáló lépés mellett a felügyelet úgynevezett vezetői körlevelében (amely ugyan nem kötelezi a piaci szereplőket az abban foglaltak betartására, de azért jámbor óhajnak sem nevezhető) a tartalékképzésnél - szintén a hitelintézeteknél már megfogalmazott elvárások szerint - is óvatosabb magatartást vár el.

Mint hangsúlyozzák, a biztonságos működés fenntarthatósága a kockázatok növekedésének időszakában többlettartalék- és tőkekövetelményt támaszthat a biztosítókkal szemben, miközben egyre nehezebb és drágább külső tőkét bevonni. A hazai biztosítók tőkeellátottsága egyébként a PSZÁF adatai szerint tavaly az utolsó negyedév végén 240,6 százalékos volt. A társaságok szavatoló tőkéje megközelítette a 284 milliárd forintot.

PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2022. október 3. 19:53
A háború vége nem látszik sehol, költségei már most tetemesek. Habár a harctéri jelentések, a gazdas...
MEDIA1  |  2022. október 3. 17:24
Megtörtént az RTL reklámértékesít házának átkeresztelése.
Bankmonitor  |  2022. október 3. 16:17
Az árak drasztikus emelkedése miatt most minden eddiginél jobban kell takarékoskodnunk. Ez a helyzet...
Holdblog  |  2022. október 3. 11:51
A monetáris politika lehetetlen hármassága kissé leegyszersítve azt mondja ki, hogy a a szabad tkemo...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?