24 °C Budapest

Kgfb-törvény: száműznék az év végi kampányt!

Pénzcentrum
2009. március 25. 08:15

A Pénzügyminisztérium (PM) benyújtotta a parlamenthez a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény módosításáról szóló jogszabály tervezetét. A lépés meglepetésként érte a biztosítási szakmát, mivel - bár korábban voltak egyeztetések a javaslatokról - most külön értesítés nélkül lépett a minisztérium. Ráadásul jó néhány javaslattal kapcsolatban úgy tűnik, a korábbi konszenzustól eltérő javaslat került az országgyűlés elé.

Az egyik ilyen változás az, hogy a korábbi elképzelésekkel ellentétben a rendelkezések csak az egyedi szerződésekre vonatkozó kötelezettséget fogalmaznak meg, így továbbra sem teszik lehetővé a flottákra vonatkozó díjak meghirdetését, fenntartva ezzel a jelenlegi kaotikus helyzetet a flották biztosítását illetően. A flottabiztosításra vonatkozó egyéb szabályok sem változnának lényegében, vagyis a jogalkotó életben tartaná azt a lehetőséget, hogy a flottaszerződések esetében a biztosítók szabadon eltéríthessék a díjakat.

Mint azt a MÁV ÁBE összeomlása és a minimális díj elvének jogszabályi hiánya jól mutatja, a termék biztonságos működéséhez szükséges díjszint a tisztességes, korrekt szolgáltatás feltétele. A jogszabály ugyanakkor egyszer és mindenkorra száműzné az év végi kgfb-kampányt: a kötelező biztosításokat ezentúl más biztosítási termékhez hasonlóan biztosítási évfordulóra kötnénk.

Az is új elem lesz a szabályozásban, hogy a jövőben központi kártörténeti nyilvántartás jön létre az eddigi, a biztosítóknál egyedileg nyilvántartott bónusz-málusz adatokat kezelő BOMA-rendszer helyett.

Óvják tőkéjüket a biztosítók

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a bankok után a biztosítókat is felkérte: tőkehelyzetük javítása érdekében ne fizessenek osztalékot az idén. A tőkehelyzet megerősítését szolgáló lépés mellett a felügyelet úgynevezett vezetői körlevelében (amely ugyan nem kötelezi a piaci szereplőket az abban foglaltak betartására, de azért jámbor óhajnak sem nevezhető) a tartalékképzésnél - szintén a hitelintézeteknél már megfogalmazott elvárások szerint - is óvatosabb magatartást vár el.

Mint hangsúlyozzák, a biztonságos működés fenntarthatósága a kockázatok növekedésének időszakában többlettartalék- és tőkekövetelményt támaszthat a biztosítókkal szemben, miközben egyre nehezebb és drágább külső tőkét bevonni. A hazai biztosítók tőkeellátottsága egyébként a PSZÁF adatai szerint tavaly az utolsó negyedév végén 240,6 százalékos volt. A társaságok szavatoló tőkéje megközelítette a 284 milliárd forintot.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 22. 12:51
Beismerte a kormányközeli portál, hogy valótlan állításokkal tele jelent meg Gyurcsányék kezén a Vár...
Holdblog  |  2024. május 22. 09:42
A jelenlegi árszintek mellett nem lesz elég lítium, hogy fedezze a kiugró akkumulátor keresletből fa...
Bankmonitor  |  2024. május 22. 08:34
A tavaly év végi adatok szerint 2020-hoz képest mind Budapesten, mind a nagyobb vidéki városokban ke...
Kiszámoló  |  2024. május 21. 14:41
Valaki tanácsot kért, hogy befizessen-e egy magyar tanfolyamra, aminek az első része most "csak" 350...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem