Van, aki 160 ezer, van, aki 800 forintért vált kötelezőt

Pénzcentrum
2008. november 27. 09:10

Az online-alkuszok által kínált egyszerű díjszámítás lehetősége az idei évben is az autótulajdonosok széles rétegeit mozgatta meg. A biztositastipp.hu oldalon keresztül biztosítót váltó ügyfelek adatai között is szép számmal akadnak tanulságos és érdekes jellemzők egyaránt. Az alábbiakban ezek közül válogatunk.

A biztositastipp.hu oldalon keresztül a mai napig biztosítót váltó 26 ezer ügyfél közül a legidősebb már betöltötte a 90 esztendőt. A legrégebbi, 1940-ben kiállított jogosítványt egy nála néhány évvel fiatalabb autós birtokolja, a legidősebb biztosított gépjármű sem ma készült el: az érintett Volkswagen "Bogár" jövőre már 44 éves lesz.

Mindeközben az adatok azt mutatják, hogy a piacvezető biztosító a fiatalabb korosztályt vette célba. Miközben a biztosítót váltók átlagéletkora 43 év volt, az alábbi eloszlásábrán is látható, hogy az összes szerződés harmadát megszerző Allianz különösen a 25-35 éves korosztály körében volt népszerű. A második legnépszerűbb Wabard ugyanakkor a 10 évvel idősebb, 35-45 éves korcsoportból tudta ügyfeleinek jelentős részét magához csábítani.

Személyautók közül a legolcsóbb biztosítást -mindössze 6.720 forintért - egy Daewoo Tico-ra kötötték, egy Chrysler Stratus tulajdonosa ugyanakkor 139.430 forintot fog elkölteni kötelezőre. Igaz, ezzel alig előzi meg egy Ford Ka fiatal budapesti hölgytulajdonosát, aki malus 4-es kártörténettel szintén 135 ezer forint felett talált magának biztosítót.

A személyautósok közül a legtöbbet egy 23 éves miskolci hölgy fog megspórolni 2009-ben, aki a kifejezetten "sportos" adottságú Hondájának megvásárlása előtt feltehetően nem tájékozódott előzetesen a biztositastipp.hu oldalon. Akkor ugyanis valószínűleg nem a szinte legdrágább 234.000 forintos biztosítási ajánlatot fogadta volna el 2008-ra. Most viszont 73.365 forintos biztosításra vált 2009-re, nem kevesebb, mint 160.635 forintot - azaz mintegy 70 százalékot - spórolva ezzel. Egy nyolcéves Suzuki 50 éves vidéki tulajdonosának ugyanakkor 792 forintért is megérte váltani, bár a kis díjmegtakarítás alapján feltételezhető, hogy nem volt elégedett a biztosító adminisztrációjával sem.

A kedvezmények nagy része egyáltalán nem, vagy alig gyakorolt hatást a kötések számának alakulására. A véradói vagy pályakezdő kedvezmények miatt kevesebb, mint egy ezreléknyien választották az adott ajánlatot, de a BKV-bérlet miatti kedvezménnyel is csak a biztosítást váltók másfél ezreléke tud élni az eddigi adatok szerint. Az egyik egyesület által kínált nagycsaládos kedvezményt pedig pont egy olyan biztosító kínálta, amelyik egyébként szinte a legdrágább díjakat hirdette meg, így a biztositastipp.hu-n váltó 26 ezer autós közül mindössze hárman használták ki ezt a kedvezményt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Már csak néhány nap maradt a váltásra

A jelenlegi biztosítás felmondását december 1-jéig kell eljuttatni a jelenlegi biztosítóhoz. A CLB Független Biztosítási Alkusz ezért csak azokat a felmondási nyilatkozatokat tudja teljes biztonsággal az adott biztosítókhoz eljuttatni, amelyek az előző napon beérkeznek az alkuszcéghez. "Bár november 30-a most vasárnapra esik, faxon és e-mailen egészen vasárnap éjfélig fogadjuk a felmondási nyilatkozatokat, illetve a kapcsolódó alkuszi megbízásokat." - mondta Bravik Attila, a CLB ügyviteli igazgatója. "Ily módon még a hétvégén is mindenkinek lehetősége van arra, hogy megvizsgálja, vajon talál-e autójára az ideinél kedvezőbb feltételekkel rendelkező kötelező biztosítást."

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. április 1. 16:36
2021 augusztusi hatalomátvételük óta a tálibok szigorú korlátozásokat vezettek be a médiában.
Bankmonitor  |  2023. április 1. 10:08
Megjelent az MNB legfrissebb inflációs jelentése, melyben valamelyest módosult a várható áremelkedés...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35