12 °C Budapest

Hogyan spórolhatsz a biztosításodon?

Pénzcentrum
2008. szeptember 25. 12:00

Az ügyfelekért folytatott hajrában a gépjármű-biztosításokat kínáló biztosító társaságok nem csupán az olcsósággal (amelyhez egyébként a közelmúlt tapasztalatai alapján valószínűleg negatív képzet társul) tudják megkülönböztetni magukat a mezőnytől, hanem egyre többen kínálnak extra-, kiegészítő szolgáltatásokat. Nézzük, mi közül válogathatunk a piacon, illetve milyen kedvezményekre tehetünk szert, ha odafigyelünk arra, mik illethetnek meg bennünket.

Kötelező esetek - megúszhatod olcsóbban is?

A biztosítók banki, illetve a bankok biztosítási területre való terjeszkedése egyáltalán nem véletlen. Az egyik fő hajtóerőnek a vásárlók igényei bizonyulnak, hiszen nem csoda, hogy felmerül annak igénye, hogy például egy bankfiókban minél több ügyet el tudjanak intézni egy "füst" alatt.

Ennek alapján pedig egyre gyakrabban találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy kedvezményeket kaphatunk a kötelezőnk díjából, ha például a számlánkat is ugyanannál az univerzális intézménynél vezetjük. No de ne szaladjunk ennyire előre, vegyük sorra, hol, milyen extra-szolgáltatásokat vehetünk igénybe, milyen kiegészítő módozatokat igényelhetünk.

Segítség a kárrendezésben

2005-ben jelent meg a piacon újdonságként az aktív kárrendezési kiegészítő szolgáltatás, az azt kínáló biztosítók egyik fő törekvése volt a kárrendezés hosszának lerövidítése, illetve az ügyfél számára az ezzel járó kellemetlenségek elkerülése. A kiegészítő szolgáltatás lényege, hogy baleset esetén a biztosító elvégzi a biztosott helyett a kárrendezést, ha egy balesetben ő a vétlen fél. Persze ehhez különböző feltételek is kapcsolódhatnak.

Így például az Allianznál díjmentesen jár az aktív kárrendezés, ha a kgfb mellett teljes körű cascóval rendelkezik az adott ügyfél. Illetve Aktív Plusz néven igényelhetik a csak kgfb-vel rendelkező ügyfelek is, cserébe De ezt csak akkor lehet igénybe venni, ha a károkozó felelősségbiztosítója Magyarországon működik, ráadásul a személyi sérülésekre, illetve az autóban lévő vagyontárgyakban keletkezett károk kifizetésére ezt nem lehet igényelni.

Ráadásul ez csak azokban az esetekben nyújt segítséget, ha egyértelműen tisztázott és megállapítható, hogy a kárért teljes mértékben a másik fél a felelős, s ezt írásban is elismerte. Akkor sem lehet igénybe venni a biztosító ilyen szolgáltatásait, ha parkoló, elguruló járművek által okozott kárról van szó, vagy ha a baleset körülményeinek tisztázásához, esetleg a kár nagyságának megállapításához egyéb adatokat kell beszerezni.

A Generali Bízza Ránk Kárrendezés kiegészítő biztosítása a kötelezős ügyfeleknek jár 2008. január elsejétől. A biztosító a kárrendezési eljárást lefolytatja, a kár jogalapi és összegszerűségét elbírálja, s megtéríti a kárt. A kárrendezés keretében megtérítésre kerülhetnek a gépjármű helyreállításának költségei, ha ez gazdaságosan megtehető, a biztosított autó szállításának, mentésének, tárolásának számlával igazolt szükséges és indokolt költségeit. Illetve gazdasági és műszaki totálkár esetén a káridőponti érték és a roncsérték közötti különbözetet. A szolgáltatás ezen társaság esetében kizárólag akkor vehető igénybe, ha a károkozó az Allianz, vagy az Uniqa biztosítottja.

Mi mást lehet még?

A kiegészítő szolgáltatások köre természetesen itt még messze nem ér véget. Hasonlóképpen a lakásbiztosítások asszisztencia-szolgáltatásaihoz a gépjármű-biztosításokhoz is igényelhető asszisztencia-szolgáltatás.

Az asszisztencia szolgáltatás a biztosítótól és a terméktől függően (a magasabb kategóriás casco biztosítások például általában több kiegészítő módozattal rendelkeznek) különböző szolgáltatásokat tartalmaznak. Tipikusan ilyen például a gépjármű hazaszállítása, vagy a helyszíni javítást. De akad olyan biztosító is, amely szükség esetén még akár az éjszakai szállásról is gondoskodik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos figyelni arra, hogy az asszisztencia szolgáltatások köre attól is függhet, hogy csak Magyarországra vonatkozik-e a biztosítás, avagy nemzetközi biztosítást kötöttünk.

Egyéb kiegészítő biztosítások

Ha egy családnak már van autója, azt valószínűleg nem csupán a munkába, iskolába járásra használja, hanem vélhetően a nyaralásokat, illetve a rokon-, ismerőslátogatásokat is ennek segítségével bonyolítják le. Ilyenkor jól jöhet, ha rendelkezünk kiegészítő baleset-, vagy poggyászbiztosítással, de lehet kötni kölcsöngépjármű-, vagy akár jogvédelmi biztosítást is.

Használd ki a kedvezményeket!

Mint azt már a cikk elején is említettük, több intézmény is igyekszik minél több kedvezményre jogosító kitételt felsorakoztatni, hogy lenyűgözhesse leendő, vagy már meglévő ügyfeleit. Bankbiztosítás esetén például díjazzák, amennyiben a bankrészleghez tartozó folyószámláról egyenlítjük ki a kgfb-díjat, lehetőleg csoportos beszedési megbízással.

A biztosítók megpróbálják abba az irányba terelni az ügyfeleket, hogy a biztosítás díját lehetőleg egy összegben fizessék ki, azaz éves díjfizetés esetén kaphatunk kedvezményt, míg másutt még a fél-, és negyedéves díjfizetést is jutalmazzák. Biztosítón belül is érdemes lehet elgondolkodni azon, vajon érdemes-e a cascót is egyben megkötni, mivel az újabb kgfb-díj kedvezményhez vezethet.

Rendezvény
2008. október 7-én kerül sor a Portfolio.hu második Biztosítási Konferenciára, ahol a
transzparencia, a szabályozás és az ügyfélszerzés mellett a termékfejlesztés, valamint a vállalati biztosítások kerülnek előtérbe.

A konferenciáról további információkat találhat erre a linkre kattintva.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm