24 °C Budapest

Tízezreket érhet ez a telefonszám!

Pénzcentrum
2008. február 18. 05:55

Mi jár egy lakásbiztosításhoz? A biztosítás bizony magába foglalhat olyan elemeket is, melyekről a biztosítottnak esetlegesen nincs is tudomása, így aztán nem is használja ki az egyes események esetén a kárkifizetés lehetőségét. Ne hagyjuk, hogy a tudatlanság megfosszon bennünket attól, ami jár. Most megnézzük, miért érdemes körültekintően tájékozódni lakásbiztosításunkról.

Recept biztosításhoz

Miből is áll össze egy lakásbiztosítás? Általánosságban két elemből tehető össze, létezik egy vagyonbiztosítási (amely kiterjed az ingó és ingatlan tulajdonra is) és egy felelősségbiztosítási eleme (igaz, nem minden társaságnál jelenik meg ez a két elem). Mindemellett az egyes biztosító társaságok különböző módozatokat kínálhatnak, illetve kiegészítő módozatok is elérhetőek, így a választási lehetőség igen széles.

Az, hogy egy biztosítás milyen káreseményekre nyújt fedezetet, mindig az adott biztosítás szerződéses feltételeiben találhatjuk meg. A fedezett káreseményeket egyrészt felsorolhatják, vagyis minden egyes esemény külön szerepel a szerződésben. Egy másik biztosítási típus az all-risk elnevezést viseli, lényege, hogy fordítottan "működik", vagyis a felsoroltak kivételével, kizárásos alapon minden másra fedezetet nyújt.

Persze nem árt azt sem tudni, hogy ma már testre szabott lakásbiztosítást köthetünk, vagyis kiválaszthatjuk azokat az elemeket, amelyekre nekünk leginkább szükségünk van, azokat a módozatokat vehetjük bele a biztosításokba, melyek nekünk kellhetnek az alapbiztosítás mellett.

Az is biztosítónként változó lehet - mint azt már előbb is említettük -, hogy az alapbiztosítás mit tartalmaz. Általában kárigénnyel léphetünk fel tűz- és egyéb elemi károk esetén, de például gyakran előfordul az üvegtörésre nyújtott fedezet is. Az alapbiztosítás mellett kínált kiegészítő módozatai között jelenik meg általában az lakás asszisztencia-szolgáltatás is.

Különös esetek, avagy mikor tárcsázzuk a biztosítót

Egyre több biztosító mozdul el abba az irányba, hogy asszisztencia-szolgáltatást kínál a lakásbiztosítás mellé. De mit is takar egészen pontosan egy ilyen asszisztencia-szolgáltatás? És egyáltalán milyen kiegészítő módozatok tartoznak az alapbiztosításhoz? Az alábbi esetek is rávilágítanak arra, hogy érdemes megjegyezni azt a bizonyos telefonszámot, melyet a biztosító megad, hiszen van olyan segítség, amiért nem nekünk kell fizetni.

Egy rosszabb napon, mire végre hazaérünk a munkából más sem hiányzik, minthogy a kulcsunk beletörjön a zárba. Az első gondolata ilyenkor a legtöbbeknek az, hogy lakatost, vagy zárszerelőt hívjon, pedig lehet, hogy csupán elég lenne a biztosítót tárcsázni...

Mi történik, ha esetleg egy téli napon éppen a fűtésrendszerrel támad valami rendellenesség? Valószínűleg újfent csupán a szakember jut eszünkbe, akinek a szerelés, az esetleges alkatrészcsere mellett vélhetően borsos kiszállási díj mellett.

Most pedig nézzük, melyik biztosítónál milyen kiegészítésekre van lehetőség az alap lakásbiztosítás mellett!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az AEGON-nál a Globál Lakásbiztosítás megkötésekor vehető igénybe a Lakásdoktor szolgáltatás, melynek keretében egy káresemény bekövetkezésekor maximum 1 napon belül szakembert választhatunk a biztosító szerződött partnerei közül.

Az Allianznál az Otthoni Biztonsági program keretein belül kiegészítő elemként köthető épülettulajdonosi és általános felelősségbiztosítás, tetőbeázás- és panelhézagbiztosítás, különleges üvegek biztosítása, a rongálásbiztosítás, illetve a többletszolgáltatás-biztosítás. Ez utóbbi fedezetet nyújt arra, ha a fagyasztóban megromlik az élelmiszer, eltörik az akvárium és eláztatja a biztosított vagyontárgyakat, a kockázatviselés helyének kibővítésére, valamint a bankkártya letiltásának költségére is, amennyiben elvesztjük, vagy ellopják azt.

A Generali Házőrző családi otthonbiztosítása mellé a Mestervonal-24 asszisztencia-szolgáltatás kapcsolódik. Ha az ügyfél lakásában történik valamilyen vészhelyzet, a biztosító vele szerződésben álló szakembert küld, aki visszaállítja az eredeti helyzetet. A Mestervonal-24 szolgáltatásai kiterjed vészhelyzeti szolgáltatásra, szakiparosok küldésére, kárbejelentésre, illetve információszolgáltatásra.

A K&H Biztosítónál a K&H fészek otthonbiztosítása mellé igényelhető egy kényelmi csomag, amely vállalja például az okmányok beszerzését, a zárcserét. Kiegészítő elemként lehet emellett igényelni olyan biztosítást, amely fedezetet nyújt arra, ha valamelyik elektromos berendezés a garanciális időn túl elromlik, s mi megjavíttatjuk, ha törzskönyveztetett kutyusunk baleset, illetve betegség miatt elpusztul, beázik a tető, de kiterjeszthető a felelősségbiztosítás egész Európa területére, illetve kutyatartói minőségben gépjárműben, illetve haszonállatban okozott károkra.

Az Unionnál a Kandalló otthonbiztosítás mellé kínálnak kiegészítő módozatokat, így például speciális üvegekre vonatkozó védelem, emellett biztosíthatóak az épülethez kapcsolódó előtetők, fedezhetőek a fűtéskimaradásból és a fagyasztó áramkimaradásából eredő károk. Aki otthon dolgozik, az otthonában folytatott vállalkozásának eszközeit biztosíthatja. Kiegészítő biztosítást lehet kötni bankkártya elvesztésére, ellopására, zárcserére és dokumentumpótlásra, a biztosítási védelem kiterjeszthető. Itt is lehet külön kutyatartói felelősségbiztosítást, illetve az egész világra kiterjedő baleset-biztosítást is kötni.

Az Uniqua lakásbiztosításához a Plusz-24 szerviz vehető igénybe. Ennek keretében hat tevékenységi körben állnak mesteremberek éjjel-nappal rendelkezésünkre:
• víz-, gáz-, fűtésszerelés,
• dugulás elhárítás
• üvegezés,
• villanyszerelés,
• zárszerelés, ajtónyitás,
• tetőfedés és bádogosmunkák.

Összefoglalva tehát mindenképpen érdemes jól tájékozódni, mire nyújt fedezetet a biztosításunk. És természetesen azt se felejtsük el, mi az a szám, amit tárcsáznunk érdemes, ha baj van a lakásban, feltéve, hogy nem szeretnénk több tízezer forintot kiadni javításra.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm