11 °C Budapest

Bank vagy biztosító? - Mindkettő!

Pénzcentrum
2008. július 9. 12:00

Bank és biztosítás Hazánkban egyelőre igencsak alacsony a lakosság megtakarítási hajlandósága, ennek ellenére egyre szélesedik az elérhető, befektetési jellegű termékek palettája. Ráadásul a folyamatot erősíti a biztosítók banki szférába történő belépése, illetve ennek fordítottja is. Az öngondoskodás és az előrelátás nem csupán azt jelenti, hogy nyugdíjpénztári tagok vagyunk, más termékekben is érdemes gondolkodni, hiszen van, ami magasabb hozamot tud termelni, ráadásul ha minél több eszköz között osztjuk meg megtakarításainkat, az mérsékelheti a veszteség kockázatát. Nézzük, miben segíthetnek nekünk a hibrid biztosítási termékek!

Miért lesz egy biztosítóból bank is?

Mielőtt valóban rátérnénk a hibrid termékek ismertetésére, járjuk körbe azt a kérdést, vajon miért éri meg egy biztosítónak banki termékekkel foglalkoznia, illetve miért akar egy bank biztosító is lenni. Ez a folyamat olyannyira általános, hogy már külön elnevezést is kitaláltak rá, angolszász területeken ez a bankassurance, németül pedig az allfinanz.

Mindez egyáltalán nem véletlen, ugyanis egy biztosító számára rendkívül kedvező, hogy értékesítési csatorna gyanánt képes alkalmazni a bank már meglévő fiókhálózatát, jelentős költségektől kímélve meg magát, s így könnyebben képes elérni az ügyfeleket.

A bankok és biztosítók összefonódásának tagadhatatlanul van más ösztönző ereje is, mégpedig ugyanaz, mint ami a nagy bevásárló- és szórakoztatóközpontokat, plázákat hívta életre. Ez pedig nem más, mint az emberi kényelmesség, illetve az az alaptétel, amely szerint az idő pénz. Mennyivel egyszerűbb és olcsóbb, ha az ember egy helyen képes elintézni banki és biztosítási ügyeit...

Megtakarít vagy biztosít?

Most, hogy tisztáztuk a motivációt, már rátérhetünk a befektetési és biztosítási termékek kombinációinak, a hibrid termékeknek bemutatására.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez a kombináció egyébként nem is olyan idegen a biztosítási termékektől, ha alaposan végiggondoljuk, és megnézzük, hogyan is épül fel egy biztosítási termék. A kockázati ügyletrész révén képesek vagyunk áthárítani a számunkra jelentkező kockázatokat vagy azok egy részét a biztosítóra. A termék szolgáltatási részének például azt tekinthetjük, mikor a biztosító kifizetést teljesít. És végül, de nem utolsósorban, főként az életbiztosítások területén jellemző a megtakarítási rész.

Miért ezen a területen jellemző kiemelten a megtakarítási rész? Amennyiben kockázati, illetve elérési életbiztosításról van szó, abban az esetben a hozammal megnövelt biztosítási összeg a halál bekövetkeztekor vagy a meghatározott életkor betöltésekor kerül kifizetésre. A kifizetendő összeg forrása a biztosítási díj, melynek egy részét a biztosító befekteti, hozamát pedig egyrészt a technikai kamatláb garantálja, másrészt az e fölött elért teljesítményből nyereségrészesedés címén részesülhetünk.

Ez a hibrid nem autó

Hibrid, de milyen?

Persze ha mindez nem volna elég a hozamra éhes megtakarítóknak, arra is van megoldás, hiszen számos olyan termék közül választhatunk ma már, amelyek ötvözik a biztosítási és a megtakarítási elemeket. Ha csoportosítani szeretnénk a hibrid befektetési termékeket, abban az esetben három alaptípust érdemes elkülöníteni: a befektetési alappal kombinált életbiztosításokat, a betéttel kombinált életbiztosításokat, valamint a befektetési alapokkal kombinált betéteket.

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm