25 °C Budapest

Átrendeződés a befektetési termékek piacán

Pénzcentrum
2005. szeptember 20. 16:40

A csökkenő betéti kamatoknak látva sokan néznek más befektetési lehetőség után, mivel "lassan már jobban megéri párnában tartani a pénzt mint bankban" - gondolja a háztartások egy része.

A csökkenő betéti kamatoknak látva sokan néznek más befektetési lehetőség után, mivel „lassan már jobban megéri párnában tartani a pénzt mint bankban” – gondolja a háztartások egy része.
A tavalyi év eleje óta majdnem felére olvadó jegybanki alapkamat következtében a bankbetétek kamatai is jelentős mértékben mérséklődtek. Nem meglepő tehát, hogy ezek a konstrukciók melyek a banki forrásbevonás első számú eszközei egyre kisebb hányadát vonzzák a lakossági megtakarításoknak. Különösen igaz ez a devizabetétekre, hiszen ezek mennyisége folyamatosan csökkent az elmúlt másfél év alatt. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint az év eleje óta fokozatosan romlik a pénzintézetek betét/hitel mutatója és az első negyedévben mindössze 0,2 %-al nőtt betéti állományuk.
Forrás: MNB
Ha valaki a csökkenő kamatok ellenére, a biztonságot szem előtt tartva bankban szeretné elhelyezni a pénzét annak az alábbi táblázatban összehasonlítottuk a jelenleg piacon található különböző futamidejű betététek maximális, minimális és átlagos kamatait 1.000.000-Ft. elhelyezett összeg esetében.
Kamatlábak %
FUTAMIDÕ
1  hónap
2 hónap
3 hónap
6 hónap
1 éves
MAXIMUM
7.40
6.90
6.85
6.50
6.60
MINIMUM
1.50
4.50
1.50
1.50
1.50
ÁTLAG
5.51
5.92
5.47
5.17
4.93
Forrás: PSZÁF
Az adatokból kiderül, hogy a befektetőknek nem árt tájékozódni arról ki mennyit fizet lekötött betétben elhelyezet megtakarításaikért, ugyanis komoly eltérések tapasztalhatóak a piacon. Az egyes bankok egyedi igényeiknek megfelelően igyekeznek különböző futamidőkön, összeghatárokkal a „legjobbak” lenni (pl. egy bank akciójában 9 hónapos lekötéseket  keres jellemzően 1 m Ft felett).
(Hol kössük le pénzünket? - Egyértelművé vált a helyzet! Portfolio.hu 2005.07.25)
A legmagasabb betéti kamatokat a vizsgált összegnél a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének kimutatása alapján a HVB Bank, ERSTE Bank és a HYPO Bank adja.
Ellentétben a bankbetétel egyre népszerűbbek a befektetési alapok. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége tagjai által kezelt vagyon január óta 56,2 %-al 1662 milliárd forintra nőt. Legkeresettebbek a pénzpiaci alapok azon befektetők körében akik még most ismerkednek ezen befektetési formával, hiszen ezek kockázati szintje a legalacsonyabb, valamint költségvonzatuk is a  legkisebb. Az utóbbi időszak igazi „sztárbefektetései” az ingatlanalapok voltak, melyekbe több mint 100 mrd Ft-nyi tőke áramlott alig fél év alatt. Kedveltek még a kötvény és a garantált alapok, de az előző hónapokkal szemben júliusban a részvény alapok nőttek a leggyorsabban, köszönhetőn a részvények hozamának és a nagyarányú tőkebeáramlásnak. A kockázatokkal ugyanakkor számolni kell ilyenkor is, a kedvező folyamatok a piaci hangulat változásával megfordulhatnak, a következő részvény- és kötvénybessz megtizedelheti a befektetők sorát. A garantált alapok a kínált tőke- illetve esetenként hozamgaranciával éppen ezen kockázatokkal szemben védenek, és igyekeznek a kockázatkerülő befektetőket megfogni – sikerrel.
Forrás: BAMOSZ
Az alapok mellett egyre inkább teret hódítanak maguknak a bankbetétből és a befektetési jegyből álló hibrid termékek. Ezek jellemzője, hogy az ügyfél pénzének egy része bankbetétben a másik része viszont valamilyen befektetési alapban van elhelyezve. Csábító ennél a párosításnál, hogy az első időszakra a betéti részre magasabb kamatot adnak, de a futamidő lejáratakor ez az akciós kamatprémium már nem érvényes, illetve ezen termékekből való kiszállás az ajánlott futamidő előtt is igen költséges lehet. Összességében nagyobb a kötöttség mint akár a befektetési jegynél vagy a betétnél külön-külön.
Tehát a magyar befektetők a csökkenő kamatok miatt egyre inkább kénytelenek más befektetési lehetőségek után nézni, és ha gyarapítani szeretnék megtakarításaikat – márpedig ki ne szeretné- időnként nagyobb kockázatot is kell vállalniuk a nagyobb haszon reményében. Erre a tőkeátcsoportosításra figyeltek fel a bankok és az alapkezelők is, akik újabb és újabb akciókkal és termékekkel igyekeznek magukhoz csábítani az ügyfelet.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 23. 19:53
Mégis úgy döntött az RTL, hogy megszólal a műsorvezetőjének, Majkának a Puzsér Róbert bántalmazását...
Bankmonitor  |  2024. július 23. 17:25
A jegybank mai döntésével 2024. július 24-től 25 bázisponttal mérséklődik az alapkamat, az irányadó...
MNB Intézet  |  2024. július 23. 12:09
Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, ho...
Holdblog  |  2024. július 23. 08:01
Érdekel, hogyan kezeljük a pénzed a HOLD-nál? Nem tudod, kik választják ki a neked megfelelő portfól...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem