33 °C Budapest

Átrendeződés a befektetési termékek piacán

Pénzcentrum
2005. szeptember 20. 16:40

A csökkenő betéti kamatoknak látva sokan néznek más befektetési lehetőség után, mivel "lassan már jobban megéri párnában tartani a pénzt mint bankban" - gondolja a háztartások egy része.

A csökkenő betéti kamatoknak látva sokan néznek más befektetési lehetőség után, mivel „lassan már jobban megéri párnában tartani a pénzt mint bankban” – gondolja a háztartások egy része.
A tavalyi év eleje óta majdnem felére olvadó jegybanki alapkamat következtében a bankbetétek kamatai is jelentős mértékben mérséklődtek. Nem meglepő tehát, hogy ezek a konstrukciók melyek a banki forrásbevonás első számú eszközei egyre kisebb hányadát vonzzák a lakossági megtakarításoknak. Különösen igaz ez a devizabetétekre, hiszen ezek mennyisége folyamatosan csökkent az elmúlt másfél év alatt. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint az év eleje óta fokozatosan romlik a pénzintézetek betét/hitel mutatója és az első negyedévben mindössze 0,2 %-al nőtt betéti állományuk.
Forrás: MNB
Ha valaki a csökkenő kamatok ellenére, a biztonságot szem előtt tartva bankban szeretné elhelyezni a pénzét annak az alábbi táblázatban összehasonlítottuk a jelenleg piacon található különböző futamidejű betététek maximális, minimális és átlagos kamatait 1.000.000-Ft. elhelyezett összeg esetében.
Kamatlábak %
FUTAMIDÕ
1  hónap
2 hónap
3 hónap
6 hónap
1 éves
MAXIMUM
7.40
6.90
6.85
6.50
6.60
MINIMUM
1.50
4.50
1.50
1.50
1.50
ÁTLAG
5.51
5.92
5.47
5.17
4.93
Forrás: PSZÁF
Az adatokból kiderül, hogy a befektetőknek nem árt tájékozódni arról ki mennyit fizet lekötött betétben elhelyezet megtakarításaikért, ugyanis komoly eltérések tapasztalhatóak a piacon. Az egyes bankok egyedi igényeiknek megfelelően igyekeznek különböző futamidőkön, összeghatárokkal a „legjobbak” lenni (pl. egy bank akciójában 9 hónapos lekötéseket  keres jellemzően 1 m Ft felett).
(Hol kössük le pénzünket? - Egyértelművé vált a helyzet! Portfolio.hu 2005.07.25)
A legmagasabb betéti kamatokat a vizsgált összegnél a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének kimutatása alapján a HVB Bank, ERSTE Bank és a HYPO Bank adja.
Ellentétben a bankbetétel egyre népszerűbbek a befektetési alapok. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége tagjai által kezelt vagyon január óta 56,2 %-al 1662 milliárd forintra nőt. Legkeresettebbek a pénzpiaci alapok azon befektetők körében akik még most ismerkednek ezen befektetési formával, hiszen ezek kockázati szintje a legalacsonyabb, valamint költségvonzatuk is a  legkisebb. Az utóbbi időszak igazi „sztárbefektetései” az ingatlanalapok voltak, melyekbe több mint 100 mrd Ft-nyi tőke áramlott alig fél év alatt. Kedveltek még a kötvény és a garantált alapok, de az előző hónapokkal szemben júliusban a részvény alapok nőttek a leggyorsabban, köszönhetőn a részvények hozamának és a nagyarányú tőkebeáramlásnak. A kockázatokkal ugyanakkor számolni kell ilyenkor is, a kedvező folyamatok a piaci hangulat változásával megfordulhatnak, a következő részvény- és kötvénybessz megtizedelheti a befektetők sorát. A garantált alapok a kínált tőke- illetve esetenként hozamgaranciával éppen ezen kockázatokkal szemben védenek, és igyekeznek a kockázatkerülő befektetőket megfogni – sikerrel.
Forrás: BAMOSZ
Az alapok mellett egyre inkább teret hódítanak maguknak a bankbetétből és a befektetési jegyből álló hibrid termékek. Ezek jellemzője, hogy az ügyfél pénzének egy része bankbetétben a másik része viszont valamilyen befektetési alapban van elhelyezve. Csábító ennél a párosításnál, hogy az első időszakra a betéti részre magasabb kamatot adnak, de a futamidő lejáratakor ez az akciós kamatprémium már nem érvényes, illetve ezen termékekből való kiszállás az ajánlott futamidő előtt is igen költséges lehet. Összességében nagyobb a kötöttség mint akár a befektetési jegynél vagy a betétnél külön-külön.
Tehát a magyar befektetők a csökkenő kamatok miatt egyre inkább kénytelenek más befektetési lehetőségek után nézni, és ha gyarapítani szeretnék megtakarításaikat – márpedig ki ne szeretné- időnként nagyobb kockázatot is kell vállalniuk a nagyobb haszon reményében. Erre a tőkeátcsoportosításra figyeltek fel a bankok és az alapkezelők is, akik újabb és újabb akciókkal és termékekkel igyekeznek magukhoz csábítani az ügyfelet.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 11:16
A most hétvégén helyreigazított valótlanság a Jobbik akkori elnökérl még tavaly novemberben jelent m...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?