1 °C Budapest

Átrendeződés a befektetési termékek piacán

Pénzcentrum
2005. szeptember 20. 16:40

A csökkenő betéti kamatoknak látva sokan néznek más befektetési lehetőség után, mivel "lassan már jobban megéri párnában tartani a pénzt mint bankban" - gondolja a háztartások egy része.

A csökkenő betéti kamatoknak látva sokan néznek más befektetési lehetőség után, mivel „lassan már jobban megéri párnában tartani a pénzt mint bankban” – gondolja a háztartások egy része.
A tavalyi év eleje óta majdnem felére olvadó jegybanki alapkamat következtében a bankbetétek kamatai is jelentős mértékben mérséklődtek. Nem meglepő tehát, hogy ezek a konstrukciók melyek a banki forrásbevonás első számú eszközei egyre kisebb hányadát vonzzák a lakossági megtakarításoknak. Különösen igaz ez a devizabetétekre, hiszen ezek mennyisége folyamatosan csökkent az elmúlt másfél év alatt. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint az év eleje óta fokozatosan romlik a pénzintézetek betét/hitel mutatója és az első negyedévben mindössze 0,2 %-al nőtt betéti állományuk.
Forrás: MNB
Ha valaki a csökkenő kamatok ellenére, a biztonságot szem előtt tartva bankban szeretné elhelyezni a pénzét annak az alábbi táblázatban összehasonlítottuk a jelenleg piacon található különböző futamidejű betététek maximális, minimális és átlagos kamatait 1.000.000-Ft. elhelyezett összeg esetében.
Kamatlábak %
FUTAMIDÕ
1  hónap
2 hónap
3 hónap
6 hónap
1 éves
MAXIMUM
7.40
6.90
6.85
6.50
6.60
MINIMUM
1.50
4.50
1.50
1.50
1.50
ÁTLAG
5.51
5.92
5.47
5.17
4.93
Forrás: PSZÁF
Az adatokból kiderül, hogy a befektetőknek nem árt tájékozódni arról ki mennyit fizet lekötött betétben elhelyezet megtakarításaikért, ugyanis komoly eltérések tapasztalhatóak a piacon. Az egyes bankok egyedi igényeiknek megfelelően igyekeznek különböző futamidőkön, összeghatárokkal a „legjobbak” lenni (pl. egy bank akciójában 9 hónapos lekötéseket  keres jellemzően 1 m Ft felett).
(Hol kössük le pénzünket? - Egyértelművé vált a helyzet! Portfolio.hu 2005.07.25)
A legmagasabb betéti kamatokat a vizsgált összegnél a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének kimutatása alapján a HVB Bank, ERSTE Bank és a HYPO Bank adja.
Ellentétben a bankbetétel egyre népszerűbbek a befektetési alapok. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége tagjai által kezelt vagyon január óta 56,2 %-al 1662 milliárd forintra nőt. Legkeresettebbek a pénzpiaci alapok azon befektetők körében akik még most ismerkednek ezen befektetési formával, hiszen ezek kockázati szintje a legalacsonyabb, valamint költségvonzatuk is a  legkisebb. Az utóbbi időszak igazi „sztárbefektetései” az ingatlanalapok voltak, melyekbe több mint 100 mrd Ft-nyi tőke áramlott alig fél év alatt. Kedveltek még a kötvény és a garantált alapok, de az előző hónapokkal szemben júliusban a részvény alapok nőttek a leggyorsabban, köszönhetőn a részvények hozamának és a nagyarányú tőkebeáramlásnak. A kockázatokkal ugyanakkor számolni kell ilyenkor is, a kedvező folyamatok a piaci hangulat változásával megfordulhatnak, a következő részvény- és kötvénybessz megtizedelheti a befektetők sorát. A garantált alapok a kínált tőke- illetve esetenként hozamgaranciával éppen ezen kockázatokkal szemben védenek, és igyekeznek a kockázatkerülő befektetőket megfogni – sikerrel.
Forrás: BAMOSZ
Az alapok mellett egyre inkább teret hódítanak maguknak a bankbetétből és a befektetési jegyből álló hibrid termékek. Ezek jellemzője, hogy az ügyfél pénzének egy része bankbetétben a másik része viszont valamilyen befektetési alapban van elhelyezve. Csábító ennél a párosításnál, hogy az első időszakra a betéti részre magasabb kamatot adnak, de a futamidő lejáratakor ez az akciós kamatprémium már nem érvényes, illetve ezen termékekből való kiszállás az ajánlott futamidő előtt is igen költséges lehet. Összességében nagyobb a kötöttség mint akár a befektetési jegynél vagy a betétnél külön-külön.
Tehát a magyar befektetők a csökkenő kamatok miatt egyre inkább kénytelenek más befektetési lehetőségek után nézni, és ha gyarapítani szeretnék megtakarításaikat – márpedig ki ne szeretné- időnként nagyobb kockázatot is kell vállalniuk a nagyobb haszon reményében. Erre a tőkeátcsoportosításra figyeltek fel a bankok és az alapkezelők is, akik újabb és újabb akciókkal és termékekkel igyekeznek magukhoz csábítani az ügyfelet.
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. december 1. 01:25
Este megjelentet a Magyar Közlönyben a CSOK Pluszról szóló kormányrendeletet, vagyis a társadalmi eg...
MEDIA1  |  2023. november 30. 21:50
Fontos előrelépés történt az újságírók elleni visszaélésszerű perek ügyében Brüsszelben. Az Európai...
Holdblog  |  2023. november 30. 14:56
Az emberiségnek jó a versenysport. Felemelő, ha győz a csapat, győz a honfitárs. Boldoggá képes tenn...
Kiszámoló  |  2023. november 30. 12:03
Jó éve volt az európai autópiacnak idén, legalábbis a tavalyi adatokhoz viszonyítva. A legtöbb cég j...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 1. péntek
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm