16 °C Budapest

Mennyit keresnek rajtunk a biztosítók?

Pénzcentrum
2008. június 30. 12:00

Világtendenciák Mindannyiunkat foglalkoztat ez a kérdés, amely egyáltalán nem véletlen, ugyanis még ma is akad olyan, aki a biztosítást csupán fölösleges pénzkidobásnak tartja. Szerencsére azonban egyre többen vagyunk, akik tisztában vannak azzal, hogy a biztosítás a gondos tervezés, az előre gondoskodás, a kockázatkezelése szerves részét képezi. A világ legnagyobb viszontbiztosítója, a Swiss Re legújabb kiadványában a biztosítási világpiac 2007-es eredményeit értékeli. Nézzük, milyen érdekes információkat hozhat ez számunkra!


A tavalyi évet erős növekedés és nyereségesség jellemzte, ugyanis a reál értelemben vett díjbevétel 3,3 százalékkal emelkedett. A világ egészében a biztosítási díjbevétel 4061 milliárd dollárt (606,4 ezer milliárd forintot) tett ki 2007 során, ebből az élet-üzletági díjbevétel 2393 milliárd dollárnyit (356,7 ezer milliárd forintot) hasított ki, az élet üzletág díjbevétel alapján kialakított részesedése 1668 milliárd dollár (248,7 ezer milliárd forint) volt.


Élet-üzletág

2007 során tovább növekedett az életbiztosítások állománya, Japán és a kontinentális Európa kivételével ez történt az iparosodott országokban is, ahol a nyugdíj és egyéb öngondoskodási termékek értékesítésének emelkedése volt jellemző. A feltörekvő piacokon is teret nyert az életbiztosítási üzletág, amely javarészt az erős gazdasági teljesítménynek és a felzárkózási potenciálnak köszönhető.

A díjbevételek növekedése mérsékeltté válhat az idei évben a Swiss Re előrejelzése szerint, amely arra vezethető vissza, hogy a pénz- és tőkepiaci turbulenciák következtében mérséklődik a kereslet. Ennek ellenére a középtávú kilátások kedvezőek, hiszen továbbra is jelentkezik majd az igény az időskorra való megtakarításra.

Nem-élet üzletág

A nem életbiztosítások díjbevétele különböző tendenciát mutat a fejlett és a fejlődött országokban, míg előbbiekben visszaesett a bevétel, addig utóbbiakban tovább folytatódott az emelkedés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az idei évben várhatóan továbbra is alacsonyan maradnak a díjbevételek.

A másodlagos jelzáloghitel-piaci válság

A tavaly nyáron kipattant válság hatásai alól természetesen a biztosítási piac sem vonhatja ki magát, igaz itt messzemenően nem lesz oly mértékű károkról szó, mint a bankpiac esetében, hiszen a biztosítóknak csupán kismértékű a kitettsége a jelzáloghitelekhez kötődő eszközökben.

Mi jellemző Magyarországra?

2007-ben a feltörekvő országok egészében a teljes díjbevétel 414 milliárd dollárt tett ki, amely a teljes világ piaci díjbevételének 10 százaléka. Az élet-üzletág növekedése a tavalyi évben 13 százalékos volt, amely csupán kissé van a 10 éves átlag (13,5%) alatt. Nem-élet üzletág tekintetében a növekedés 10 százalékos volt a feltörekvő piacokon, amely a 2006-hoz képest történt csökkenés ellenére még mindig meghaladja a 10 éves átlagot (8,3%).

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 3. 17:26
Az EP május 3-án, a sajtószabadság világnapján hivatalosan közzétette a Daphne Caruana Galizia újság...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Holdblog  |  2024. május 3. 11:42
Évadzáró adásunkban mindenki szerepel, a kommentelők kifejezetten sokat. Elemezzük Észak-Koreát, a k...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem