Mi a nyerő? Továbbra is unit-linked...

Pénzcentrum
2008. június 5. 06:00

Tovább növekszik a biztosítási szektor, a húzóerőt még mindig a befektetési egységhez kötött életbiztosítási termékek képviselik. Mindemellett a jutalék jellegű szerzési költségek emelkedésével is kalkulálni kell -derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) legfrissebb adataiból.

A PSZÁF legfrissebb adatai alapján az első negyedév során az élet üzletág 129 milliárd forintos díjbevételt ért el, szemben a nem-élet üzletág 128 milliárd forintjával (az előző év azonos időszakában ez a szám 110 és 122 milliárd forint volt). Az összesített díjbevétel 257 milliárd forintot tett ki, amely 10,42 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában mért adatokat.


Továbbra is fennmaradt a tavalyi évben kialakult sorrend, vagyis, hogy az élet üzletág vezet a nem-élet üzletág előtt. Míg előbbi 17,41 százalékkal bővült éves alapon, addig utóbbi esetében 4,13 százalékos a növekedés.

Az életbiztosítási üzletágban csupán 0,58 százalékkal mérséklődött a szerződésállomány, nem-élet üzletágban ezzel szemben 1,28 százalékos növekedést tapasztalhattunk. A szektor egészére 0,79 százalékos növekedés volt jellemző. Az összesített díjbevétel 20 százaléka származott az egyszeri díjas termékekből, amely 2007 első negyedévéhez képest kis mértékű csökkenést jelent.


Továbbra is a unit-linked termékek játsszák a húzótermék szerepét a díjbevételek tekintetében. Az idei év első negyedévében az életbiztosítási díjbevételek 66,15 százalékát adták ezen konstrukciók.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A jutalék jellegű szerzési költségek összességében 21 százalékkal növekedtek egy év alatt, így közel 30 milliárd forintra rúgnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07