0 °C Budapest

A méret sorsdöntő kérdés lehet

Pénzcentrum
2007. augusztus 10. 12:00

Innovatív termékekkel, innovatív csatornákon keresztül látja a növekedés és a piacszerzés lehetőségét Nagy Szabolcs Erik, a Groupama Biztosító nemrégiben kinevezett vezérigazgatója. Ezek mellett a szakember nyitott szemmel figyeli a piacot is akvizíciós lehetőségek után kutatva.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Pénzcentrum: Tavaly megfordult az élet- és nem-élet biztosítások sorrendje. Ez egy tartós trend vagy egyszeri hatásról van szó?

Nagy Szabolcs Erik: El tudom képzelni, hogy 2007-ben esetleg ilyen egyszeri hatás nem várható, ennek a változásnak a mértéke nem lesz ilyen jelentős, de közép-hosszú távon arra számítok, hogy ez a tendencia folytatódik. Ez a folyamat minden, nálunk fejlettebb biztosítási piacon lezajlott.

Pénzcentrum: Van-e létjogosultsága a piacon egy közepes méretű biztosítónak? Mit kell tenni a piacon maradás érdekében?

Nagy Szabolcs Erik: Ez bármely piacon érdekes és fontos kérdés. Minden biztosítótársaságnál és komoly struktúrára kötelezett gazdasági szervezetnél van méretarányossági kérdés. Ez a mi esetünkben sorsdöntő. Az a célunk, hogy növeljük a méretünket, a piaci súlyunkat. Ezt alapvetően két módon lehet elérni: organikus vagy külső növekedéssel. Az organikus növekedésnek megvannak a maga korlátai, egyrészt a piacnövekedés, másrészt a tulajdonosok által elvárt nyereséges működés. Piacot nyerni viszonylag nem nehéz, nyereséges működés mellett azonban ez már sokkal nehezebb. Ezért arra helyezzük a hangsúlyt, hogy növekedésünk nyereséges és hosszú távon fenntartható legyen. Nem hiszünk abban, hogy éves szinten 100 százalékkal lehet növekedni a magyar piacon hosszú távon is fenntartható nyereségesség mellett. Mindenki azt gondolja, hogy a magyar piacon az akvizíciós lehetőségek limitáltak, és ez ma igaz, semmiképpen nem összehasonlítható az orosz vagy ukrán piaccal, de a lehetőségek mindig egyik napról a másikra adódnak. Mindig adódhatnak lehetőségek, amelyek nem feltétlenül egy multinacionális vállalat magyarországi tevékenységéből indulnak ki, inkább egy átfogó stratégiának a részeként, de hatással lehetnek a magyar piacra.

Pénzcentrum: Milyen területeken lát fejlődést? Melyek az innovatív csatornák?

Névjegy
Nagy Szabolcs Erik 1991-ben diplomázott a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Ezt követően jó néhány év gyógyító és kutató munka következett, először itthon, aztán Franciaországban és az USA-ban. 1998-ban MBA diplomát szerzett a Chicago-i The University of Chicago Graduate School of Business-en. A gazdasági végzetség megszerzése után az üzleti élet felé fordult végleg elhagyva az orvosi pályát. 2007. június 1-jétől a magyarországi Groupama Biztosító vezérigazgatói posztját tölti be.

Nagy Szabolcs Erik: Amit stratégiai kérdésként kezelünk, az a klasszikus csatorna, az ügynökhálózat fejlesztése, ebben önmagában semmi innovatív nincs. Emellett keressük a folyamatosan fejlődő technológia és a piac elvárásai alapján az innovatív lehetőségeket. Tavaly indítottuk el az SMS-kampányt, hasonló projektjeink vannak most is. Ismeretes a jelenlétünk hét magyarországi Corában, ami nálunk eléggé újdonság, ilyen típusú megoldásokban gondolkodunk.

Pénzcentrum: Mely területeken kell erősíteniük?

Nagy Szabolcs Erik: Elsősorban az élet üzletágon próbálunk erősíteni: áprilisban jöttünk ki Tandem elnevezésű új termékünkkel, amely iránt nagy az ügyfelek érdeklődése, hiszen ez egy innovatív megtakarítási hitelgarancia típusú termék. Termékfejlesztési oldalon nem akarjuk elárasztani a piacot, mert nem érzünk betöltetlen űrt. Emellett alapvetően a klasszikus termékekben hiszünk.

Pénzcentrum: Szerepel-e a terveik között szorosabb kapcsolat kialakítása valamely bankkal vagy esetleg egy bankalapítás?

Nagy Szabolcs Erik: A rövidtávú tervekben nincs bankalapítás, bankokkal való együttműködésekre keressük a lehetőségeket. Több országban vannak jól működő modelljeink, pl. Törökországban a Groupama a második életbiztosító, egy vezető bankkal van több éve működő megállapodás, Portugáliában több bankkal van együttműködésünk, ennek mintájára keressük itthon is a kapcsolatot.

Pénzcentrum: Amennyiben lesz rá lehetőség, be kívánnak lépni majd az egészségbiztosítási piacra? Ha igen, milyen jogi garanciákat várnak el?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nagy Szabolcs Erik: Elméleti szinten a válasz igen, minden adottságunk megvan ahhoz, hogy beléphessünk. Franciaországban a Groupama a piacvezető egyéni egészségbiztosító, tehát az anyavállalaton keresztül rendelkezésre áll a tapasztalat és a tudás, amely alkalmazható lenne magyarországi környezetben is. A beruházás kapacitása is megvan, a kidolgozás alatt lévő feltételrendszertől függ, hogy ez mennyire lesz érdekes számunkra.

Pénzcentrum: Mi lesz akkor, ha a befektetési alapokat bárki értékesítheti, nem kell becsomagolni unit-linked szerződésekbe?

Nagy Szabolcs Erik: Várható, hogy hosszabb távon a unit-linked termékek által nyújtott teljesítmény nem fenntartható. Az igen magas közvetítői jutalékok abba a marzsba még beleférnek, amit a részvénypiac utolsó 3-4 éves teljesítménye kihozott. Ha a részvénypiaci befektetések abszolút hozama csökken, attól főleg a fogyasztók fognak szenvedni, hiszen az életbiztosítók nem tudják olyan drasztikus mértékben csökkenteni a költségeiket, hogy a fogyasztók ezt ne érezzék meg. Ha a hozamok csökkennek, az lesz a kérdés, hogy a biztosító-alapkezelő-terjesztő-ügynökhálózat-fogyasztó értékláncon hogyan oszlik meg a marzs szűkülése. Elkerülhetetlen, hogy a végső fogyasztóra is jusson ebből, és várható, hogy ebben az esetben csökken a unit-linked termékek piaci súlya.

Pénzcentrum: A közeljövőben mely értékesítési csatornák lesznek a meghatározóak?

Nagy Szabolcs Erik: Ez függ a szabályozástól, a piaci játékostól. Vannak olyan piacok, ahol az alkuszok dominálnak, pl. Anglia, a Benelux-államok, míg Dél-Európában inkább az ügynökhálózat dominál. Olaszországban idén drasztikus jogi változtatást vezettek be az ügynöki státusszal kapcsolatban, ezért minden biztosítónak újra kell gondolnia a stratégiáját. Nem lehet megmondani, hogy merre mozdul el a piac. Magyarországon mind a két csatorna jelentős szereppel bír.

Pénzcentrum: Évek óta téma a transzparencia. Az Önök termékeinek költségszerkezete mennyire átlátható az ügyfeleik számára?

Nagy Szabolcs Erik: Van még tennivalónk ez ügyben. Ez nem magyar specialitás, a unit-linked termékek sehol sem annyira transzparensek, mint kellene. A szabályozó szervek mindenütt arra törekednek, hogy ezt növeljék. Ez azért nehezen megteremthető, mert ezek komplex termékek, az információk zöme üzleti titok, nem átadható, nem összehasonlítható. A termékek nagy része különböző országok különböző piacaiból tevődik össze, különböző devizákban bontódik le, ezért nem lehet úgy összehasonlítani, mint a hitelnél a THM-mel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06