9 °C Budapest

Befektetési tippek - 2007

Pénzcentrum
2007. január 25. 12:00

Egy cikksorozat keretében, a piaci szereplők segítségével megnézzük, hogy ki milyen befektetési, megtakarítási lehetőséget kínál az ügyfelei számára. Az első részben a biztosítási szektor portékáit vettük górcső alá.

A tavalyi évhez hasonlóan a hazai biztosító társaságok az idén is a befektetési egységhez kötött biztosításaikat (unit-linked) favorizálják. Ezek közül is - mint már évek óta - előtérbe kerülnek az egyszeri díjas termékek. Azonban, az idei év éllovasai kétség kívül az euró alapú unit linked termékek és az életprogramok lesznek.

Ezenkívül szinte minden társaság "betör" valamilyen formában a bankpiacra, tehát a kombinált termékek fokozott megjelenése is várható.

Lássuk a ...

Az Allianz, hangsúlyt fektet az általa kínált termékek költséghatékonyságára. Ez azért is fontos szempont, mert a befektetés hatékonyságában - az elért hozamokon túl - nagy szerepet játszanak a levont költségek is.

Allianz ügyfélként, az egyszeri díjas termékekhez, 6-féle eszközalapból választhatjuk ki a hozamelvárásainknak, illetve kockázattűrő képességünknek megfelelőt. A Ft-alapú befektetéseken túl lehetőségünk van euró alapú befektetést is megvalósítani.

2007. február 1-én indítja útjára a társaság - Allianz Best Invest néven - új, garantált hozamú befektetési termékét (s vele együtt a hozzá kapcsolódó új eszközalapot). Az új, egyszeri díjfizetésű termék hozama a világ 5 vezető tőzsdeindexének teljesítménye alapján számítódik majd, a befektetés biztonságát pedig az Allianz által emellett nyújtott tőke- és hozamgarancia szolgálja.

Az Allianz Hungária rendszeres díjfizetésű termékpalettáján két termék szerepel.

Az Allianz Klasszikusok termékcsalád azok számára nyújt megfelelő megoldást, akiknél a megtakarításokkal kapcsolatban a legfontosabb elvárás a biztonság és a kiszámíthatóság.

Valamint a rendszeres díjfizetésű Allianz Életprogramok, amelyek azok számára nyújtanak megoldást, akik aktívan kívánnak foglalkozni befektetésükkel.

Az ING az €uro Alapot ajánlja mindazoknak, akik a magasabb várható hozamért hajlandóak kockáztatni, vagy azoknak, akiknek valamilyen hosszú távú megtakarítási céljuk van (például nyugdíj-előtakarékosság, stb.).

Az ING €uro Alap esetében ugyanis a megtakarítás, annak befektetése, és minden kifizetés euróban történik.
Az ügyfelek 15 eszközalap közül választhatnak, amely mindegyike egy-egy különleges, külföldi befektetési alapba fektet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ING Biztosító 2006-ban speciális megtakarítási-biztosítási terméket dobott piacra gyermekes családok részére, a "Csemete" befektetéshez kötött életbiztosítást. A Csemete megtakarítási programja akár a gyermek 1 éves korától nagykorúságáig tart, és a rendszeres megtakarítás mellett bármikor kisebb eseti - például születésnapi ajándékként adott - összegekkel lehet növelni azt.

Az OTP Garancia Biztosító Tőkefedezeti Eszközalapját kínálja a közép és hosszú távú megtakarítási lehetőséget kereső leendő ügyfelek részére.

Az OTP Garancia Biztosító 1998. februárjában vezette be a jellemzően magyar részvényeket, állampapírokat, származékos és tőkegarantált, valamint határidős instrumentumokat tartalmazó Tőkefedezeti Eszközalapját. A vegyes eszközösszetétel elsősorban azon ügyfeleknek ajánlható, akik a biztonságos megtakarítási formákon (állampapír, bankbetét) elérhető hozamoknál magasabbat szeretnének, viszont nem hajlandóak a tisztán részvény jellegű befektetésekkel járó kockázatokat felvállalni.

A termék esetében az OTP Garancia Biztosító befektetési garanciája a lehető legkisebbre csökkentette a felmerülő kockázatot. A társaság vállalja ugyanis, hogy a Tőkefedezeti Eszközalap adott napi árfolyama nem lehet kisebb, mint a 90 tőzsdei munkanappal, azaz 120-130 naptári nappal korábbi árfolyam - akkor sem, ha a BUX éppen néhány száz, vagy akár ezer pontos esést mutat.

A Generali egyrészt a különböző kockázatokra és élethelyzetekre kínál megoldásokat. Ilyen programjaik: a Generali Ezüstkor Nyugdíjprogram. Ezt az öngondoskodásról szóló megtakarítási programot ajánlják azoknak, akik már most, előre garantált életjáradék összeget szeretnének látni. És azoknak is, akik befektetéseken keresztül maguk kívánják kamatoztatni rendszeres megtakarításaikat.

A másik terület a befektetés. Az egyösszegű megtakarítások elhelyezésére olyan befektetési lehetőségeket kínálnak eszközalapjaikon keresztül, amelyek között a garantált hozamtól, vagy tőkegaranciától a ma igen népszerű egzotikus piacokig, illetve a strukturált befektetési formákig minden megtalálható.

2007-ben újdonságként az euró-forint árfolyam mozgásából adódó kockázatokra is megoldást szeretnének kínálni.

A Groupama Közép távra, vagyis 10-15 évre, elsősorban klasszikus típusú, másodsorban unit-linked típusú életbiztosításokat ajánl. Hosszú távra, 20-25 évre egyértelműen a unit-linked típusú életbiztosításokat, azokhoz is a részvény eszközalapokat helyezi előtérbe a társaság. Ehhez még az is társul, hogy a unit-linked szerződések díját is fizetheti euróban az ügyfél. Amennyiben az életbiztosítást jelzáloghitellel szeretné kombinálni a befektető, akár közép, akár hosszú távról van szó, a klasszikus típusú életbiztosítást ajánlják, mert ott lehetőség van arra, hogy a garantált lejárati összeget (amiből az adós a banknak egy összegben fizeti vissza a hitelt) forint pontossággal kiszámítsák. Így nem fordulhat elő, hogy az életbiztosításban nem lesz elég fedezet a végtörlesztéshez.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 16:46
Rovó Attila, a hvg.hu belpolitika rovatának távozó vezetője nyilatkozott portálunknak azzal kapcsola...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm