21 °C Budapest

Befektetési tippek - 2007

Pénzcentrum
2007. január 25. 12:00

Egy cikksorozat keretében, a piaci szereplők segítségével megnézzük, hogy ki milyen befektetési, megtakarítási lehetőséget kínál az ügyfelei számára. Az első részben a biztosítási szektor portékáit vettük górcső alá.

A tavalyi évhez hasonlóan a hazai biztosító társaságok az idén is a befektetési egységhez kötött biztosításaikat (unit-linked) favorizálják. Ezek közül is - mint már évek óta - előtérbe kerülnek az egyszeri díjas termékek. Azonban, az idei év éllovasai kétség kívül az euró alapú unit linked termékek és az életprogramok lesznek.

Ezenkívül szinte minden társaság "betör" valamilyen formában a bankpiacra, tehát a kombinált termékek fokozott megjelenése is várható.

Lássuk a ...

Az Allianz, hangsúlyt fektet az általa kínált termékek költséghatékonyságára. Ez azért is fontos szempont, mert a befektetés hatékonyságában - az elért hozamokon túl - nagy szerepet játszanak a levont költségek is.

Allianz ügyfélként, az egyszeri díjas termékekhez, 6-féle eszközalapból választhatjuk ki a hozamelvárásainknak, illetve kockázattűrő képességünknek megfelelőt. A Ft-alapú befektetéseken túl lehetőségünk van euró alapú befektetést is megvalósítani.

2007. február 1-én indítja útjára a társaság - Allianz Best Invest néven - új, garantált hozamú befektetési termékét (s vele együtt a hozzá kapcsolódó új eszközalapot). Az új, egyszeri díjfizetésű termék hozama a világ 5 vezető tőzsdeindexének teljesítménye alapján számítódik majd, a befektetés biztonságát pedig az Allianz által emellett nyújtott tőke- és hozamgarancia szolgálja.

Az Allianz Hungária rendszeres díjfizetésű termékpalettáján két termék szerepel.

Az Allianz Klasszikusok termékcsalád azok számára nyújt megfelelő megoldást, akiknél a megtakarításokkal kapcsolatban a legfontosabb elvárás a biztonság és a kiszámíthatóság.

Valamint a rendszeres díjfizetésű Allianz Életprogramok, amelyek azok számára nyújtanak megoldást, akik aktívan kívánnak foglalkozni befektetésükkel.

Az ING az €uro Alapot ajánlja mindazoknak, akik a magasabb várható hozamért hajlandóak kockáztatni, vagy azoknak, akiknek valamilyen hosszú távú megtakarítási céljuk van (például nyugdíj-előtakarékosság, stb.).

Az ING €uro Alap esetében ugyanis a megtakarítás, annak befektetése, és minden kifizetés euróban történik.
Az ügyfelek 15 eszközalap közül választhatnak, amely mindegyike egy-egy különleges, külföldi befektetési alapba fektet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ING Biztosító 2006-ban speciális megtakarítási-biztosítási terméket dobott piacra gyermekes családok részére, a "Csemete" befektetéshez kötött életbiztosítást. A Csemete megtakarítási programja akár a gyermek 1 éves korától nagykorúságáig tart, és a rendszeres megtakarítás mellett bármikor kisebb eseti - például születésnapi ajándékként adott - összegekkel lehet növelni azt.

Az OTP Garancia Biztosító Tőkefedezeti Eszközalapját kínálja a közép és hosszú távú megtakarítási lehetőséget kereső leendő ügyfelek részére.

Az OTP Garancia Biztosító 1998. februárjában vezette be a jellemzően magyar részvényeket, állampapírokat, származékos és tőkegarantált, valamint határidős instrumentumokat tartalmazó Tőkefedezeti Eszközalapját. A vegyes eszközösszetétel elsősorban azon ügyfeleknek ajánlható, akik a biztonságos megtakarítási formákon (állampapír, bankbetét) elérhető hozamoknál magasabbat szeretnének, viszont nem hajlandóak a tisztán részvény jellegű befektetésekkel járó kockázatokat felvállalni.

A termék esetében az OTP Garancia Biztosító befektetési garanciája a lehető legkisebbre csökkentette a felmerülő kockázatot. A társaság vállalja ugyanis, hogy a Tőkefedezeti Eszközalap adott napi árfolyama nem lehet kisebb, mint a 90 tőzsdei munkanappal, azaz 120-130 naptári nappal korábbi árfolyam - akkor sem, ha a BUX éppen néhány száz, vagy akár ezer pontos esést mutat.

A Generali egyrészt a különböző kockázatokra és élethelyzetekre kínál megoldásokat. Ilyen programjaik: a Generali Ezüstkor Nyugdíjprogram. Ezt az öngondoskodásról szóló megtakarítási programot ajánlják azoknak, akik már most, előre garantált életjáradék összeget szeretnének látni. És azoknak is, akik befektetéseken keresztül maguk kívánják kamatoztatni rendszeres megtakarításaikat.

A másik terület a befektetés. Az egyösszegű megtakarítások elhelyezésére olyan befektetési lehetőségeket kínálnak eszközalapjaikon keresztül, amelyek között a garantált hozamtól, vagy tőkegaranciától a ma igen népszerű egzotikus piacokig, illetve a strukturált befektetési formákig minden megtalálható.

2007-ben újdonságként az euró-forint árfolyam mozgásából adódó kockázatokra is megoldást szeretnének kínálni.

A Groupama Közép távra, vagyis 10-15 évre, elsősorban klasszikus típusú, másodsorban unit-linked típusú életbiztosításokat ajánl. Hosszú távra, 20-25 évre egyértelműen a unit-linked típusú életbiztosításokat, azokhoz is a részvény eszközalapokat helyezi előtérbe a társaság. Ehhez még az is társul, hogy a unit-linked szerződések díját is fizetheti euróban az ügyfél. Amennyiben az életbiztosítást jelzáloghitellel szeretné kombinálni a befektető, akár közép, akár hosszú távról van szó, a klasszikus típusú életbiztosítást ajánlják, mert ott lehetőség van arra, hogy a garantált lejárati összeget (amiből az adós a banknak egy összegben fizeti vissza a hitelt) forint pontossággal kiszámítsák. Így nem fordulhat elő, hogy az életbiztosításban nem lesz elég fedezet a végtörlesztéshez.

EZT OLVASTAD MÁR?