12 °C Budapest

Füstbe ment nyaralás - Legalább a pénz ne vesszen el!

Pénzcentrum
2007. június 4. 12:00

Sokan voltak már úgy, hogy befizettek egy utazásra, heteket-hónapokat készültek rá, hogy a jól megérdemelt pihenésüket eltöltsék akár vízparton, akár hegyekben, külföldön vagy itthon kinek-kinek kedve szerint. Aztán az utolsó pillanatban közbejött valami ami miatt nem tudtak elutazni, és ilyenkor nem elég a bosszúság, hogy az egész nyaralás egy füstbe ment terv, de még az addig befizetett összegeket is elveszítik. Ne essünk pánikba, létezik megoldás, hogy az utazás díját vagy legalább egy részét visszakapjuk, enyhítve ezáltal az otthonmaradás fájdalmát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ez a megoldás nem más, mint az útlemondás egyéni vagy csoportos biztosítása, amely azt a célt szolgálja, hogy utazásképtelenség esetén (a biztosítási szabályzat pontosan rögzíti ezeket az eseteket, pl. a biztosított vagy közeli hozzátartozójának betegsége, halála, baleset vagy betörés miatt bekövetkező utazásképtelenség) az utas az önrész levonása után - ez 10 vagy 20% - visszakapja a biztosítótól a befizetett ÁFA nélküli részvételi díjnak vagy díj előlegnek azt a részét, amit az utazási iroda nem térít vissza az általa alkalmazott lemondási díj miatt ( ez a díj annál magasabb minél közelebb van az útlemondás időpontja az indulás időpontjához). Útlemondás biztosítást a hazai piacon több társaság is kínál. (Allianz Hungária Biztosító Rt., Groupama Biztosító Rt., Credit Suisse Life & Pensions Biztosító Rt.)

Nézzük meg az útlemondási biztosítás lényegét egy példán keresztül! Tegyük fel, hogy: befizettünk egy nettó 100.000 Ft-os utazásra, és az utazási szerződés szerint, ha lemondjuk az utat, akkor az utazási-iroda ebből visszatéríti az utazás díjának 50 százalékát (ez 50.000 Ft a többi a lemondási díj). Ha azért nem tudunk elutazni mert megbetegedtünk, vagy balesetet szenvedtünk az utazás előtt - és ezt orvosi papírokkal alátámasztjuk, valamint kitöltjük a kárbejelentőt az utazási irodában - akkor a biztosító megfizeti számunkra a lemondási díj 80 százalékát (40.000 Ft) és így csak a 20 százalék biztosítási önrészről kell lemondanunk (10.000 Ft). Tehát a 100.000 Ft-os utazásunk lemondása nekünk 10.000 Ft-unkba került ami azért jóval kevesebb mintha az egész lemondási díjat (ami a példánkban 50.000 Ft.) veszni hagynánk.

Ha az utazást azért szeretnénk lemondani, mert az adott országban valamilyen természeti katasztrófa következett be, és a külügyminisztérium is közleményt tesz közzé, hogy az adott országba való kiutazás nem ajánlott, akkor az utazási irodák visszafizetik a teljes út árát vagy felajánlanak egy hasonló értékű utazást (amit vagy elfogadunk vagy visszakérjük a pénzt). Amennyiben a minisztérium nem ad ki ilyen közleményt, akkor a fenti példa alapján az utazási iroda levonja a lemondási díjat, és ezt követően fordulhatunk a biztosítóhoz, ami bizonyos esetekben méltányosságot gyakorolva visszatérítheti a pénzünket. Azokban az esetekben viszont mikor a kiszemelt országban terrorcselekmény történik, háború tör ki, nukleáris katasztrófa következik be a biztosító nem fizet, tehát a teljes lemondási díjat elveszítjük.

A köznyelvben csak sztornó biztosításként emlegetett termékek egyik fajtája az egyéni útlemondási biztosítás, ez utazási vállalkozó által szervezett vagy közvetített belföldi és külföldi útra egyaránt megköthető. Az a magánszemély vagy gazdálkodó szervezet kötheti meg, aki/amely a részvételi díjat vagy a díj előlegét az utazási irodának befizeti. A biztosított maga az utas, akinek a részvételi díját befizették, a biztosító kockázatviselése az ő személyével kapcsolatos eseményekre vonatkozik. (Természetesen a magánszemélyek esetében a szerződő és a biztosított az esetek többségében ugyanaz a személy.) Ha a szerződő és a biztosított nem azonos, a biztosító szolgáltatását a szerződő részére nyújtja (mivel mindig a szerződő fizeti be az utazás díját). A biztosítás díja az ÁFA nélküli részvételi díj 5 százaléka.

Ezen biztosítások másik fajtája mikor az útlemondásokat nem egyénileg kötjük meg (csoportos biztosítás) hanem az már benne van az utazás, illetve a repülőjegy árában. Ez azt jelenti hogy, a biztosító közvetlenül köt szerződést belföldi, illetve külföldi utazást szervező vagy közvetítő utazási vállalkozóval (utazási-irodák, rendezvényszervezők, stb.), aki minden - azonos lemondási feltételekkel kínált - útjába bekalkulálja a biztosítást. Erről az utazási szerződésben találhatunk információkat. A mennyiben nem kérjük ezt a szolgáltatást azt az utazási irodában az út megvásárlásakor kell hogy jelezzük, és ebben az esetben a biztosítás díjával csökkenthetik az út árát (ezt az utazási szerződés szabályozza). Azoknak az eseményeknek a köre, amelyekre a biztosítótársaság térítést nyújt azonos az egyéni útlemondási biztosításéval. A biztosítás díját az utazásszervezővel kötött szerződés rögzíti, amely több paraméter együttes figyelembevételével alakul ki - ez függ a lemondási feltételektől, a várható utaslétszámtól, - mértéke általában a részvételi díj 1-3%-a, tehát olcsóbb mintha ezt egyénileg kötnénk meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Szerződő az utazási iroda, a Biztosított pedig az utat lemondó természetes személy. Azaz ha lemondjuk az utat valamilyen a biztosítási szerződésben szereplő ok miatt, akkor az utazásszervező visszaadja nekünk a biztosítási önrész feletti részt, ő pedig megkapja a biztosítás díját a szerződött partnerétől. A külföldi utazásszervezők gyakorlata, hogy az útlemondási biztosítás lehetőségét vagy önmagában, vagy utasbiztosítási csomag keretében kínálják fel.

Összességében elmondható, hogy mind az egyéni, mind pedig a csoportos útlemondás-biztosítást olyan utazási irodák értékesítik, amelyeknek erre vonatkozóan megállapodása van valamelyik ilyen szolgáltatást művelő biztosítóval. Útlemondási biztosítás megkötésére az utazásra történő jelentkezéssel egyidejűleg van mód, és az esetlegeses útlemondásból származó kárigényünket is az utazási irodában, és a biztosítótársaság irodáiban tudjuk bejelenteni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20