Decembertől nincs mese: a nők többet fizetnek?

Pénzcentrum
2007. július 5. 10:30

Jelentős mértékben emelkedhetnek a nők által fizetendő biztosítási díjak, amennyiben december 21-ével életbe lép a nők és férfiak közötti egyenlő bánásmód elvét érvényesítő uniós irányelv, amely a biztosítás területén az eredeti elképzelésekkel ellentétes hatást okoz.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Groupama Biztosító életbiztosítási igazgatója, Marczi Erika a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy a nők és férfiak esetében azonos mértékű díjak elkerülésére csakis akkor van lehetőség, ha az adott ország még nem alkalmazta az unisex szabályt.

A női biztosítottakat hátrányosan érintő intézkedéstől abban az esetben lehet eltérni, vagyis a tagállamok abban az esetben engedhetnek meg arányos különbségeket az egyének díjaiban és a szolgáltatásokban, ha igazolni tudják a döntés jogosultságát a vonatkozó biztosításmatematikai és statisztikai adatok alapján.

Hazánkban a nők születéskor várható életkora 8-9 évvel magasabb a férfiakénál, ezért a gyengébbik nem tagjai jóval alacsonyabb kockázatot jelentenek a biztosítók számára az életbiztosítási konstrukciók esetében, és mivel a kárstatisztikák arról tanúskodnak, hogy kevesebb baleset részesei, ezért a gépjármű-biztosítások terén is.

Az Európai Biztosítók és Viszontbiztosítók Szövetségének (CEA) adatai arról tanúskodnak, hogy a legfejlettebb biztosítási piaccal rendelkező tíz tagállam már meghozta a decemberben életbe lépő irányelvtől eltérő rendelkezéseket, de ugyanezt tervezik az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Lengyelországban, Csehországban és Cipruson is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Magyar Biztosítók Szövetségének az ügyben érintett igazságügyi és pénzügyi tárcával folytatott tárgyalásai azonban lassan haladnak, így elképzelhető, hogy az unisex díjak elkerülésére csakis abban az esetben lesz lehetőség, ha a biztosítók egyéni képviselői viszik a parlament elé az indítványt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?