16 °C Budapest

Casco: mikor akarod de nem lehet

Pénzcentrum
2006. október 6. 14:30

Egy koccanásos baleset vagy balszerencsés parkolás után sokakban megfogalmazódott a gondolat: "fizet-e a biztosító ?". A válasz egyszerű a kérdésre, ha van casco biztosítás az autón akkor igen, ellenkező esetben azonban állhatjuk mi a gyakran elég borsos számlát. Most megvizsgáljuk, néhány hazai társaság segítségével, hogy milyen feltételek megléte esetén köthetjük meg ezt a fajta biztosítást, illetve mik a kizáró okok.

Kizárás kizárva - sportkocsik hátrányban

Az Allianz Hungária biztosítási feltételeiben nincsenek kizárások arra vonatkozóan, hogy valamely típusra vagy bizonyos paraméterek mellett ne lehetne casco biztosítást kötni.

Elzárkóznak viszont annak a járműnek a casco biztosításától, amelynek származása, tulajdonjoga kétséges. Minden egyéb esetben mérlegelik a kockázatot, és természetesen azt is, hogy a biztosítandó gépjármű esetén a szerződésben vállaltakat tudják-e, és ami még ennél is fontosabb, az ügyfél megelégedésére tudják-e teljesíteni.

Ami az említett kockázatot illeti, elmondható hogy rendkívüli kockázatot jelentenek például a nagy értékű, nagy teljesítményű és nagyon alacsony építésű sportautók, hiszen sérülésük a hazai utakon már csak a kátyúk, a magas járdaszegélyek miatt is biztosra vehető. A szolgáltatási szempont pedig abban az esetben kerül előtérbe, amikor már a szerződéskötéskor tudni lehet, hogy káresemény bekövetkeztekor a jármű kora vagy ritkasága, az alkatrészellátási és javítási háttér hiánya miatt a társaság nem tudja garantálni megfelelő színvonalú szolgáltatást.

Repülőtéri autók sem köthetnek

Az OTP Garancia esetében lapvetően azt mondhatjuk, hogy minden olyan gépjárműre lehet a társaságnál biztosítást kötni, amire meglévő viszontbiztosítási fedezetük van. Jellemző kizárások a viszontbiztosítotti körből a versenygépjárművek, a repülőtéren használt járművek, a veszélyes anyag szállítást végző járművek (pl. nitroglicerin, robbanószer, mérgező vegyszer, mérgező hulladék, radioaktív anyag). Természetesen ez a társaság is végez kockázat-elbírálást, mely során a ki nem zárt járművek esetében is születhet a biztosításkötést elutasító döntés.

A biztosítási díj alapvetően a jármű értékéből indul ki, ezért alapvetően a legolcsóbb gépjárművek díjai lesznek a legalacsonyabbak, míg a legdrágább, egyedi gépjárművek díjai a legdrágábbak. A másik befolyásoló tényező az önrész. Minél magasabb önrészt vállal a szerződő fél, annál alacsonyabb díjjal kell számolnia és fordítva, az alacsony önrész többlet kockázattal és így többlet díjjal jár.

Hátrány a taxisoknál

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Groupama Biztosító esetében a személygépjárműveknél van néhány kitétel melyek teljesülése esetén a társaság elutasítja az ügyfél ajánlatát. Íme-a kizáró okok:

• az autó idősebb 8 évesnél
• taxi és bér-gépkocsi
• oktató autó
• "AF"-es alvázszámú autó
• külföldi rendszámú autó
• Z rendszámú autó
• totálkárt követően helyreállított autó
• 50 millió Ft egyedi értéket meghaladó autó
• 10% alatt finanszírozott

Ezen kívül:

Ha nem szerepel az Eurotaxban ( pl.: az Egyesült Államokban vagy Japánban (Nismo ) forgalomba helyezett - vagy egyedi kivitel )
Luxus/sport márkák, pl: Porsche - Ferrari - Bugatti
Bizonyos sport kivitelek: M-s BMW, AMG Mercedes Benz, Mitsubishi EVO

A Groupama Biztosító segítségével megnézzünk néhány tarifát, ami alapján nagyságrendileg mindenki besorolhatja a saját gépjárművét és lelkileg felkészülhet a fizetendő díj nagyságára.


PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 11:46
Ahogy tavaly az elsőfokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék, most kedden a másodfokon eljáró Fővá...
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem