13 °C Budapest

Hatszorosára emelkedő díjak - kevésből is lehet pénzt csinálni!

Pénzcentrum
2006. augusztus 22. 12:00

Csökkenő állomány, növekvő díjbevétel, kirobbanó eredmények. Röviden így jelemezhetnénk a hazai biztosítótársaságok tavalyi évét. Igaz, egy biztosítás átlagos éves díja hatszorosára növekedett az elmúlt évek alatt. Nézzünk egy kicsit kulisszák mögé!

A hazai piacon 27, magyarországi székhellyel rendelkező biztosító részvénytársaság és 35 biztosítási egyesület működik. Azonban a külföldi székhelyű társaságok fióktelepei és a határon átnyúlva szolgáltató biztosítók piaci jelenléte már érzékelhető a hazai piacon. A szerződésállomány 2005-ben összességében 0,9%-kal csökkent, a biztosítás szerződések száma 13 millió 462 ezer darab volt.

Az életbiztosítási szerződések száma - a lejáratok miatt - 4,4%-kal csökkent. A többi személybiztosítás körében a balesetbiztosítások száma 15,5%-kal, a betegségbiztosítások száma 11,3%-kal, az utasbiztosítások száma 2,8%-kal csökkent.

A nem életbiztosítási szerződések száma az előző évi szinten alakult, összességében 0,2%-kal emelkedett. A nonlife ágon belül a legnagyobb mértékben a hitelbiztosítások száma emelkedett, ezek száma közel egyharmaddal, 28,7%-kal nőtt. A szállítmánybiztosítási szerződések száma jelentősen, 72,4%-kal csökkent. A lakossági vagyonbiztosítások száma közel 4%-kal emelkedett, viszont a vállalkozói vagyonbiztosítási szerződések száma 23,3%-kal visszaesett.

Az általános felelősségbiztosítások száma közel 11%-kal csökkent, de a gépjármű-biztosítások száma 5,8%-kal emelkedett, ezen utóbbin belül a gépjármű-felelősségbiztosítások száma 5,9%-kal, a casco biztosítások száma 5,4%-kal nőtt. A mezőgazdasági biztosítások száma az integrált biztosítások terjedésének köszönhetően közel 20%-kal esett vissza, ezen belül viszont az állatbiztosítások száma 1,3%-kal, a növénybiztosításoké 1,5%-kal emelkedett.

2005-ben a biztosítók díjbevétele 686.516 millió forint volt, ami 14,6%-kal magasabb az előző évinél. A növekedés üteme a 2005. évi inflációt (3,6%) nagyon jelentősen, 11 százalékponttal, a GDP növekedési ütemét (6,6%) 8 százalékponttal, a lakosság rendelkezésére álló összes jövedelem növekedési ütemét (6,2%) 8,4 százalékponttal haladta meg.

A piacvezető Allianz Hungária Biztosító Zrt. pozíciója mintegy 0,8 százalékponttal csökkent az előző évhez képest, piaci részesedése 2005-ben 25,1% volt. A második helyen az előző évekhez hasonlóan a Generali-Providencia Zrt. áll, részesedése 15,5%, ami 1,6 százalékpontos csökkenést mutat az előző évhez képest. A harmadik helyen továbbra is a kizárólag személybiztosításokkal foglalkozó ING Biztosító Zrt. áll, piaci részesedése 12,4%, ami közel 1,2 százalékpontos növekedést jelent az előző évi részesedéshez képest. A negyedik és ötödik helyen "helycsere" történt, a korábbi ötödik helyezett OTP Garancia Biztosító Zrt. került a negyedik helyre 11,0%-os piaci részesedéssel, ami 1,7 százalékpontos piaci részesedés növekedést jelent az előző évihez képest.

Az ötödik helyre került AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. piaci részesedése 10,5% , 0,7 százalékponttal kevesebb a biztosító előző évi részesedéséhez képest. Az öt társaság együttes részesedése a tavalyi 74,6%-ról 74,5%-ra mérséklődött, azaz a piaci koncentráció 2005-ben nem változott. A biztosítók vagyona 2005-ben is nagyon jelentős mértékben, közel 20%- kal gyarapodott, a vagyon nagysága több mint 230 milliárd Ft-tal nőtt az előző évihez képest, a biztosítók intézményi befektetőként a tőkepiacon képviselt súlya töretlenül tovább növekedett.

Piaci részesedés megoszlása társaságonként

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Élet vagy nem-élet?

2005-ben az életbiztosítások díjbevétele az előző évihez képest jelentősen, 24,0%-kal emelkedett. Az élet üzletág aránya az összes díjbevételen belül a 2004. évi 40,7%-ról 2005-ben 44,0%-ra nőtt, azaz az előző évi kedvező tendencia tovább folytatódott.

A biztonságos üzletmenet garanciáját megtestesítő, egyúttal jelentős befektethető tőkét is képviselő életbiztosítási díjtartalék 2005-ben 12,6%-kal emelkedett, s a tartalék nagysága az év végén meghaladta 738 milliárd forintot.

A díjbevételen belül jelentősen emelkedett az egyszeri díjas termékek részaránya (18,5%-ról 26,7%-ra), a növekedés döntő része a befektetéshez kötött életbiztosításoknál következett be, ezek díjbevétele több mint 133%-kal emelkedett. Jelentős volt a folyamatos díjfizetésű unit-linked típusú biztosításoknál is a bevételek növekedése (közel 18%). Ennek eredményeként a befektetésekhez kötött életbiztosítások részaránya az életbiztosítási díjbevételből a 2004. évi 35,9%-ról 44,3%-ra nőtt, azaz a növekedés "motorját" ezek a termékek jelentették.

A hagyományos életbiztosítások döntő hányadát kitevő ún. vegyes életbiztosítások esetében mind a szerződésszám, mind a díjbevétel jelentősen viszszaesett, aminek egyik oka az, hogy nagy számú szerződés járt le és került kifizetésre, az új kötések nem tudták ezek hatását ellensúlyozni. A nem túl jelentős súlyú elérési biztosítások lényegében stagnáltak és növekedés egyedül a kockázati életbiztosítások esetében volt kimutatható.

A nem életbiztosítások díjbevétele a 2004. évi 355 321 millió Ft-ról 384 400 millió Ft-ra emelkedett. A növekedés mértéke 8,2%-os volt, ami több, mint kétszerese az éves inflációnak (3,6%). A vagyon és felelősségbiztosítások együttes bruttó díjbevételéből egy harmadot, 33,5%-ot tett ki a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra eső rész.
A
nem életbiztosítási díjbevételen belül 58,1% a gépjármű üzletágból, 11,9% a vállalkozói vagyonbiztosításokból, 16,1% lakossági épület- és vagyonbiztosításokból, 4,1% általános felelősségbiztosításból, 2,0% mezőgazdasági biztosításokból, 0,8% szállítmánybiztosításból származott.

A bruttó kárráfordítások (kárkifizetések és kártartalékok) az előző évi 6,9%- os növekedéshez képest 4,0%-kal emelkedtek.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
MEDIA1  |  2024. április 25. 11:54
A Médiatanács szerint megsértette a médiatörvényt a Trendmania című műsor.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem