Hatszorosára emelkedő díjak - kevésből is lehet pénzt csinálni!

Pénzcentrum
2006. augusztus 22. 12:00

Csökkenő állomány, növekvő díjbevétel, kirobbanó eredmények. Röviden így jelemezhetnénk a hazai biztosítótársaságok tavalyi évét. Igaz, egy biztosítás átlagos éves díja hatszorosára növekedett az elmúlt évek alatt. Nézzünk egy kicsit kulisszák mögé!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hazai piacon 27, magyarországi székhellyel rendelkező biztosító részvénytársaság és 35 biztosítási egyesület működik. Azonban a külföldi székhelyű társaságok fióktelepei és a határon átnyúlva szolgáltató biztosítók piaci jelenléte már érzékelhető a hazai piacon. A szerződésállomány 2005-ben összességében 0,9%-kal csökkent, a biztosítás szerződések száma 13 millió 462 ezer darab volt.

Az életbiztosítási szerződések száma - a lejáratok miatt - 4,4%-kal csökkent. A többi személybiztosítás körében a balesetbiztosítások száma 15,5%-kal, a betegségbiztosítások száma 11,3%-kal, az utasbiztosítások száma 2,8%-kal csökkent.

A nem életbiztosítási szerződések száma az előző évi szinten alakult, összességében 0,2%-kal emelkedett. A nonlife ágon belül a legnagyobb mértékben a hitelbiztosítások száma emelkedett, ezek száma közel egyharmaddal, 28,7%-kal nőtt. A szállítmánybiztosítási szerződések száma jelentősen, 72,4%-kal csökkent. A lakossági vagyonbiztosítások száma közel 4%-kal emelkedett, viszont a vállalkozói vagyonbiztosítási szerződések száma 23,3%-kal visszaesett.

Az általános felelősségbiztosítások száma közel 11%-kal csökkent, de a gépjármű-biztosítások száma 5,8%-kal emelkedett, ezen utóbbin belül a gépjármű-felelősségbiztosítások száma 5,9%-kal, a casco biztosítások száma 5,4%-kal nőtt. A mezőgazdasági biztosítások száma az integrált biztosítások terjedésének köszönhetően közel 20%-kal esett vissza, ezen belül viszont az állatbiztosítások száma 1,3%-kal, a növénybiztosításoké 1,5%-kal emelkedett.

2005-ben a biztosítók díjbevétele 686.516 millió forint volt, ami 14,6%-kal magasabb az előző évinél. A növekedés üteme a 2005. évi inflációt (3,6%) nagyon jelentősen, 11 százalékponttal, a GDP növekedési ütemét (6,6%) 8 százalékponttal, a lakosság rendelkezésére álló összes jövedelem növekedési ütemét (6,2%) 8,4 százalékponttal haladta meg.

A piacvezető Allianz Hungária Biztosító Zrt. pozíciója mintegy 0,8 százalékponttal csökkent az előző évhez képest, piaci részesedése 2005-ben 25,1% volt. A második helyen az előző évekhez hasonlóan a Generali-Providencia Zrt. áll, részesedése 15,5%, ami 1,6 százalékpontos csökkenést mutat az előző évhez képest. A harmadik helyen továbbra is a kizárólag személybiztosításokkal foglalkozó ING Biztosító Zrt. áll, piaci részesedése 12,4%, ami közel 1,2 százalékpontos növekedést jelent az előző évi részesedéshez képest. A negyedik és ötödik helyen "helycsere" történt, a korábbi ötödik helyezett OTP Garancia Biztosító Zrt. került a negyedik helyre 11,0%-os piaci részesedéssel, ami 1,7 százalékpontos piaci részesedés növekedést jelent az előző évihez képest.

Az ötödik helyre került AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. piaci részesedése 10,5% , 0,7 százalékponttal kevesebb a biztosító előző évi részesedéséhez képest. Az öt társaság együttes részesedése a tavalyi 74,6%-ról 74,5%-ra mérséklődött, azaz a piaci koncentráció 2005-ben nem változott. A biztosítók vagyona 2005-ben is nagyon jelentős mértékben, közel 20%- kal gyarapodott, a vagyon nagysága több mint 230 milliárd Ft-tal nőtt az előző évihez képest, a biztosítók intézményi befektetőként a tőkepiacon képviselt súlya töretlenül tovább növekedett.

Piaci részesedés megoszlása társaságonként

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Élet vagy nem-élet?

2005-ben az életbiztosítások díjbevétele az előző évihez képest jelentősen, 24,0%-kal emelkedett. Az élet üzletág aránya az összes díjbevételen belül a 2004. évi 40,7%-ról 2005-ben 44,0%-ra nőtt, azaz az előző évi kedvező tendencia tovább folytatódott.

A biztonságos üzletmenet garanciáját megtestesítő, egyúttal jelentős befektethető tőkét is képviselő életbiztosítási díjtartalék 2005-ben 12,6%-kal emelkedett, s a tartalék nagysága az év végén meghaladta 738 milliárd forintot.

A díjbevételen belül jelentősen emelkedett az egyszeri díjas termékek részaránya (18,5%-ról 26,7%-ra), a növekedés döntő része a befektetéshez kötött életbiztosításoknál következett be, ezek díjbevétele több mint 133%-kal emelkedett. Jelentős volt a folyamatos díjfizetésű unit-linked típusú biztosításoknál is a bevételek növekedése (közel 18%). Ennek eredményeként a befektetésekhez kötött életbiztosítások részaránya az életbiztosítási díjbevételből a 2004. évi 35,9%-ról 44,3%-ra nőtt, azaz a növekedés "motorját" ezek a termékek jelentették.

A hagyományos életbiztosítások döntő hányadát kitevő ún. vegyes életbiztosítások esetében mind a szerződésszám, mind a díjbevétel jelentősen viszszaesett, aminek egyik oka az, hogy nagy számú szerződés járt le és került kifizetésre, az új kötések nem tudták ezek hatását ellensúlyozni. A nem túl jelentős súlyú elérési biztosítások lényegében stagnáltak és növekedés egyedül a kockázati életbiztosítások esetében volt kimutatható.

A nem életbiztosítások díjbevétele a 2004. évi 355 321 millió Ft-ról 384 400 millió Ft-ra emelkedett. A növekedés mértéke 8,2%-os volt, ami több, mint kétszerese az éves inflációnak (3,6%). A vagyon és felelősségbiztosítások együttes bruttó díjbevételéből egy harmadot, 33,5%-ot tett ki a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra eső rész.
A
nem életbiztosítási díjbevételen belül 58,1% a gépjármű üzletágból, 11,9% a vállalkozói vagyonbiztosításokból, 16,1% lakossági épület- és vagyonbiztosításokból, 4,1% általános felelősségbiztosításból, 2,0% mezőgazdasági biztosításokból, 0,8% szállítmánybiztosításból származott.

A bruttó kárráfordítások (kárkifizetések és kártartalékok) az előző évi 6,9%- os növekedéshez képest 4,0%-kal emelkedtek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?