15 °C Budapest

Hidd el, az a jó ha nem fizet a biztosító!

Pénzcentrum
2006. május 5. 11:00

Súlyos anyagi kár érheti azt az autóst, aki olyan vezető hibájából szenved balesetet amely nem rendelkezik felelősség-biztosítással, majd a megjavított autóját ellopják. Hiába van érvényes casco és felelősségbiztosítása egyaránt , egy sajátos jogszabály miatt könnyen póruljárhat, ha egy ilyen nem mindennapi helyzetbe keveredik.

Sokan gondolják úgy, ha van érvényes gépjármű-felelősségbiztosításuk és cascójuk is , akkor már túl nagy meglepetés nem érheti őket. Nem így van, sőt a kettős biztosítás dacára, a jogszabályok furcsaságai miatt milliós összeggel is megrövidülhet a balesetet szenvedett vétlen autós.

A Magyar Hírlap mai számában bemutatott eset meglepő és egyben tanulságos lehet mindannyiunk számára. Egy kötelező biztosítás nélküli autó törte össze egy "becsületes" 2,6 millió értékű járművet, amelyben 715 ezres kár keletkezett. A javítás költségét azonban nem az ilyenkor szokásos módon fizették ki, azaz nem a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kontójára, hanem az "áldozat" cascójának a terhére. A jogszabály szerint ilyenkor ugyanis így kell eljárni, kímélendő a közös kasszát. A kötelező biztosításról szóló kormányrendelet kimondja, hogy a Mabisz kártalanítási számlájáról csak akkor lehet a költségeket rendezni, ha egyéb biztosításból - ide sorolják a cascót - erre nincs mód. Ezzel nem is lett volna gond, ha fél év múlva nem lopják el a megjavított kocsit. A tulajdonos biztosítója a lopáskárra fizetendő összegből nemcsak a tízszázalékos, 260 ezer forintos önrészt vonta le, hanem a korábbi javítás 715 ezres összegét is. Így a peches ügyfél fél év alatt egymillió forintot vesztett, s korántsem biztos, hogy ebből akár egyetlen fillért is viszontlát.

A fentihez hasonló eset igen ritkán, de szakértők szerint a biztosító jogszerűen járt el, amikor levonta a lopáskárra fizetendő összegből a javítás költségét. A jogszabály a biztosítókat védi az ellen, hogy ha valaki egy biztosítási éven belül többször is összetöri az autóját, ne kelljen az autó értékének akár a többszörösét is kifizetniük. Ilyen esetben a vétkes, biztosítással nem rendelkező autós ellen behajtási eljárás indul, s ha ez sikerrel jár, a pénzből az ügyfélnek járó részt azonnal visszafizetik. Bár a behajtás sikerességének esélye enyhén szólva is messze van a 100 százaléktól.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ez a kárrendezési gyakorlat eurokonform, a Mabisz jogi osztálya szerint. Szerintük a rendszer előnye, hogy így jóval kevesebb kifizetés történik a kártalanítási számla terhére. Ez valahol az autósok érdeke is: noha a kártalanítási számlát a biztosítók töltik fel, annak költségét azonban - a biztosítási díjba építve - továbbterhelik az autósokra.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?