25 °C Budapest

Hidd el, az a jó ha nem fizet a biztosító!

Pénzcentrum
2006. május 5. 11:00

Súlyos anyagi kár érheti azt az autóst, aki olyan vezető hibájából szenved balesetet amely nem rendelkezik felelősség-biztosítással, majd a megjavított autóját ellopják. Hiába van érvényes casco és felelősségbiztosítása egyaránt , egy sajátos jogszabály miatt könnyen póruljárhat, ha egy ilyen nem mindennapi helyzetbe keveredik.

Sokan gondolják úgy, ha van érvényes gépjármű-felelősségbiztosításuk és cascójuk is , akkor már túl nagy meglepetés nem érheti őket. Nem így van, sőt a kettős biztosítás dacára, a jogszabályok furcsaságai miatt milliós összeggel is megrövidülhet a balesetet szenvedett vétlen autós.

A Magyar Hírlap mai számában bemutatott eset meglepő és egyben tanulságos lehet mindannyiunk számára. Egy kötelező biztosítás nélküli autó törte össze egy "becsületes" 2,6 millió értékű járművet, amelyben 715 ezres kár keletkezett. A javítás költségét azonban nem az ilyenkor szokásos módon fizették ki, azaz nem a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kontójára, hanem az "áldozat" cascójának a terhére. A jogszabály szerint ilyenkor ugyanis így kell eljárni, kímélendő a közös kasszát. A kötelező biztosításról szóló kormányrendelet kimondja, hogy a Mabisz kártalanítási számlájáról csak akkor lehet a költségeket rendezni, ha egyéb biztosításból - ide sorolják a cascót - erre nincs mód. Ezzel nem is lett volna gond, ha fél év múlva nem lopják el a megjavított kocsit. A tulajdonos biztosítója a lopáskárra fizetendő összegből nemcsak a tízszázalékos, 260 ezer forintos önrészt vonta le, hanem a korábbi javítás 715 ezres összegét is. Így a peches ügyfél fél év alatt egymillió forintot vesztett, s korántsem biztos, hogy ebből akár egyetlen fillért is viszontlát.

A fentihez hasonló eset igen ritkán, de szakértők szerint a biztosító jogszerűen járt el, amikor levonta a lopáskárra fizetendő összegből a javítás költségét. A jogszabály a biztosítókat védi az ellen, hogy ha valaki egy biztosítási éven belül többször is összetöri az autóját, ne kelljen az autó értékének akár a többszörösét is kifizetniük. Ilyen esetben a vétkes, biztosítással nem rendelkező autós ellen behajtási eljárás indul, s ha ez sikerrel jár, a pénzből az ügyfélnek járó részt azonnal visszafizetik. Bár a behajtás sikerességének esélye enyhén szólva is messze van a 100 százaléktól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez a kárrendezési gyakorlat eurokonform, a Mabisz jogi osztálya szerint. Szerintük a rendszer előnye, hogy így jóval kevesebb kifizetés történik a kártalanítási számla terhére. Ez valahol az autósok érdeke is: noha a kártalanítási számlát a biztosítók töltik fel, annak költségét azonban - a biztosítási díjba építve - továbbterhelik az autósokra.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 28. 05:00
A HOLDBLOG olvasói mostanában több kérdést is feltettek nekünk az inflációs helyzettel, a magyar gaz...
MEDIA1  |  2022. június 27. 18:52
Egy online reklámkampány hatékonyságának kétharmada a kreatív anyag(ok)on múlik – vallja a Teads Stu...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?