Ha szerencséd van fizetnek, ha nincs akkor...

Pénzcentrum
2006. február 13. 09:40

Nagy a különbség a kötelező gépjármű-biztosítók kárrendezési ideje között - állítják a megkérdezett márkaszervizek. Néha adminisztrációs hiba, máskor a kártérítési jogalap el nem ismerése, vagy egyszerűen elérhetetlenség a csúszás oka - írja a Világgazdaság

Nagy a különbség a kötelező gépjármű-biztosítók kárrendezési ideje között – állítják a megkérdezett márkaszervizek. Néha adminisztrációs hiba, máskor a kártérítési jogalap el nem ismerése, vagy egyszerűen elérhetetlenség a csúszás oka – írja a Világgazdaság
Végtelennek tűnik a panaszáradat, amikor az autószervizek a biztosítók kárrendezési fegyelméről nyilatkoznak. Azt mondják, mindig is bajos volt a biztosítókat fizetésre bírni, ez pedig csak romlott a verseny erősödésével és a biztosítóegyesületek újabb piachódításaival. Az országosan is ismert, legnagyobb márkaszervizek fővárosi javítóüzemeinél azt sérelmezték a biztosítókkal szemben, hogy nehezen ismerik el a kárt. Ez a gyakorlatban a kárfelvétel és a fizetési kötelezettség kiadása között eltelt idő hosszúságát jelenti, ezalatt a szerviz a javítást sem kezdheti meg. Egy karambolos autó szervizbe kerülése és kigördülése között átlagosan két hét-egy hónap, de rossz esetben akár három hónap is eltelhet. A kárügyintézéssel kapcsolatos késések elsősorban a kárfelvétel és az elfogadás közötti idő hosszúságából, a nehézkes telefonos elérhetőségből és adminisztratív problémákból adódnak - mint például bizonyos dokumentumok és adatok hiánya, rosszul kitöltött nyomtatványok vagy számlák.
A legtöbb panasz a fővárosban a MÁV Általános Biztosító Egyesületre (MÁVBE) és az OTP Garancia Biztosítóra érkezett, de sokan nem voltak megelégedve a hosszadalmas kárügyintézés miatt a TIR és a Köbe biztosítóegyesület, valamint a Posta Biztosítóval.
A legjobb kapcsolatuk a vezető biztosítókkal van a szervizeknek. Közülük a nagyobbak – a Generali és az Allianz ügyfeleinél – a kisebb károk saját kezű felvételét is megtehetik az ügyintézés meggyorsítása érdekében. Korrekt kárrendezésről beszélnek a szervizek még a legfeljebb hónapon belül megoldott eseteknél is.

A hosszadalmas kárrendezés a kevésbé tőkeerős szervizek életét keseríti meg erőteljesen. A márkakereskedéssel együttműködő nagyobb műhelyek képesek akár ötvenmillió forint kinnlevőséggel is folytatni az üzletet, erre azonban a kis szervizek nem képesek. A lassan fizető biztosítók ügyfeleit elküldik, vagy valamilyen gyors megoldásra kérik őket. Ilyen lehet a készpénzes kiegyenlítésen felül a casco biztosításra felvett javíttatás, ez esetben a cascóra kifizetett összeget később a balesetben vétkes fél kötelező biztosítója fizeti meg. Az eljárás alatt gyorsabban visszakapja az ügyfél az autóját, ám rengeteg adminisztratív terhet vesz a nyakába. Újabban a piacvezető biztosítók aktív kárrendezési termékeivel is el lehet már kerülni a hosszú kárrendezési procedúrákat. E szolgáltatásnál a biztosító maga jár el a vétkes fél kötelező biztosítójánál és hajtja be a biztosítási összeget. Időközben pedig megelőlegezi az ügyfél autójának javíttatását.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem