26 °C Budapest

Olcsó biztosításnak híg a leve - a "nagyok" szövetsége

Pénzcentrum
2005. november 4. 13:25

Az elmúlt hetekben már megkezdődött a jövő évi kötelező biztosítások körüli felhajtás. Aztán szombaton végre megjelentek a várva várt díjak, amelyeken, ha az érdeklődő "átrágta" magát meglepődve tapasztalhatta, hogy az egyes társaságok díjai között akár több tízezer forint különbség is lehet éves szinten. De miért is ?

 
Az elmúlt hetekben már megkezdődött a jövő évi kötelező biztosítások körüli felhajtás. Aztán szombaton végre megjelentek a várva várt díjak, amelyeken, ha az érdeklődő „átrágta” magát meglepődve tapasztalhatta, hogy az egyes társaságok díjai között akár több tízezer forint különbség is lehet éves szinten. De miért is ?
 
A kötelező biztosításokat törvény szabályozza tehát a díjak közötti eltérés egyrészt az adott társaság üzletpolitikájából másrészt a biztosítás mögött meghúzódó szolgáltatások közötti különbségből ered. A lakosság nagy része úgy gondolkodik, hogy ha már úgy is fizetni kell a kötelezőt akkor már legalább legyen olcsó és ha netalántán balesetet okoz, akkor meg nem az ő gondja ha nem fizet a biztosító. Márpedig egy esetleges baleset esetén egyáltalán nem mindegy, hogy a saját kötelezője neki milyen szolgáltatást nyújt, ami a „kedvezményes” biztosítások esetében nagyjából megegyezik a nullával. Tehát ha szerződést kötünk akkor ne csak a díjat figyeljük hanem azt is ami mögötte van. Éppen ezért, a szolgáltatások minőségének megőrzése és lehetőleg emelése érdekében szövetkezett egymással az Allianz Hungária, a Generali-Providencia és a Uniqa biztosító.
 
A MAK és az Allianz kapcsolata
Ám a hazai autós érdekek képviselője, a Magyar Autóklub (MAK) sem akart kimaradni és az Allianz Hungáriával karöltve, újabb szolgáltatásokkal gazdagította a már évek óta fennálló együttműködésüket. Ezek révén komoly összegeket takaríthat meg a magyar autós, és biztonsága is növekszik. Külön vonzerő, hogy ötezer forint megspórolásával további belföldi és külföldi autóklub-kedvezményekhez lehet jutni. Ezenkívül az autós a MAK 48 műszaki bázisán és mintegy 12 turisztikai központjában is megkötheti a biztosítását.
2004. októberében a Magyar Autóklub és az Allianz Hungária sajátos piaci helyzetben kezdték újra stratégiai együttműködésüket. Akkoriban a hazai piacon jól látható volt az autósoknak nyújtott szolgáltatások színvonalának veszélyeztetése, ami ellen közösen kívántak fellépni. Ez megtörtént, s az idei év bizonyította, hogy az autósok kitartottak a valódi szolgáltatásokat nyújtó piaci szereplők mellett.
Az aktív kárrendezés és még valami plusz
Az Allianz Hungária 2005-ben újdonságként vezette be az aktív kárrendezést Ami azt jelenti, hogy ha az Allianz Hungáriánál gépjármű-felelősségbiztosítással és cascóval is rendelkező ügyfél egy személyi sérüléssel nem járó, tisztázott jogalapú baleset vétlen károsultja, akkor ügyfél kérésére a károkozó biztosítójától átvállalják gépjárműkárának megjavíttatását. Ügyfelet ilyenkor megilleti a számára készpénzmentes kárrendezés, amihez több mint 800 szerződött javítópartner közül választhatja ki a neki legmegfelelőbbet, és pénztárcáján kívül a bónuszfokozata is érintetlen marad.
Mivel azonban a magyar piac realitásai közé tartozik, hogy csak minden negyedik autós rendelkezik cascóval is, 2006-tól már a csak felelősségbiztosítottak is szert tehetnek erre a pénzben, időben komoly megtakarítást jelentő védelemre.
Az Allianz Aktív Plusz kiegészítő biztosítás a csak gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező ügyfelek részére kínál külföldi jogvédelemmel is kiegészített aktív kárrendezési szolgáltatást. Kevesebb mint napi 9 forint, azaz évi 3000 forint díjért, ami ma már egy tankolásnál is töredék összegnek számít. Többszörösen is megtérül viszont, ha tudjuk, hogy egy Allianz-ügyfél bármikor vétlen károsult lehet egy olyan balesetben, ahol a károkozó felelősségbiztosítója nem nyújt készpénzmentes kárrendezést. A több mint 800 javítói szerződése jóvoltából az Allianz viszont közvetlenül a szerviznek fizet, így az ügyfélnek nincs szüksége saját zsebéből – banki lekötésből, kölcsönből – előteremteni az összeget. 2005-ben egy átlagos baleseti javítás költsége bőven meghaladta a 300 000 forintot, mindenki kiszámíthatja tehát, hogy milyen kamatveszteséget kerül el az Allianz Aktív Plusz biztosítottja.
A Magyar Autóklub révén most további szolgáltatásokhoz is jutnak az Allianz-ügyfelek széles csoportjai. A legrégebbi bónuszos és egyúttal cascóval is rendelkező ügyfelek egy csoportja (a B10 extrába tartozók) például a Klub assistance-szolgáltatását (helyszíni segítségnyújtás és szükség szerint a gépkocsi márkaszervizbe szállítása) vehetik igénybe műszaki hiba esetén évente egyszer ingyenesen, egy másik csoportjuk (a B10-be tartozók) pedig 2005 novembere-decembere során – a biztonságos téli autózást megalapozó – téli átvizsgálásra viheti autóját a klub műszaki állomásaira – ugyancsak térítésmentesen.
Érdemes tudni, hogy az Allianz a legrégebbi balesetmentesen vezető ügyfeleit a gépjármű-felelősségbiztosítás alapdíjából számított akár 54,3 százalékos kedvezménnyel is honorálja. Emellett figyelmesség, hogy a rendőrség szakmai szervezetével, az Országos Baleset-megelőzési Bizottsággal közösen a balesetmentes vezetést elismerő kártyával köszöni meg a károkozástól mentes évtizedes közlekedést. A kártyát úgy tervezték meg, hogy azt az érintettek forgalmi engedélyükben hordhatják.
Gépjárműszállítás egyébként valamennyi Allianz Hungária gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező ügyfélnek jár ingyenesen. Az autó balesetből vagy műszaki okból származó „mozgásképtelensége” estén a biztosítótársaság az autószállítást információkkal és természetesen anyagilag is segíti 15 000 forint értékben. Ehhez a segélynyújtáshoz tartozik még a – például a felvert kavicsok okozta – szélvédősérülések, illetve fényszórórepedések üvegjavításának igény szerinti szervezése és térítése 5 000 forint összegig.
 
További kedvezmények
Az Allianz-kötelező további kedvezményeket és kedvezményes szolgáltatásokat kínál az autósoknak, köztük külön is a Magyar Autóklub tagjainak. Utóbbiak már 2005-ben is engedményt kaptak klubtagságukért, és ez fokozottan lesz így a következő évben is. 2006-tól pedig különösen jól járnak azok, akik bár eddig nem voltak klubtagok, most mégis az Autóklubnál kötnek új Allianz gépjármű-felelősségbiztosítást.
A Magyar Autóklubnál megkötött új Allianz-kötelezővel ugyanis egy évre szóló ingyenes úgynevezett Diszkont autóklubtagságot, vele járó Diszkont tagsági kártyát kapnak, és egyben jogosulttá válnak a klubtagok számára nyújtott engedményre is a kötelező felelősségbiztosítás díjából. A Diszkont kártya birtokosok számára is elérhetővé válnak a kizárólag klubtagok számára rendelkezésre álló termékek (például a külföldi utazáshoz ajánlott Exclusive Assistance Europe) és kedvezményes szolgáltatások.
A Diszkont kártya egyéb különleges előnyöket is kínál a külföldi autós utazások esetén. A kártyabirtokos ugyanis egyúttal részt vesz a Show Your Card! programban, amelynek keretében világszerte több mint 70 000 helyen várják kedvezményes szolgáltatások, a tömegközlekedési eszközöktől a kulturális intézményeken át a szállókig és éttermekig.

Mindemellett a Diszkont kártya az Autóklub szolgáltatásai közül az országúti segélyszolgálatra, a városi segélyszolgálatra, gépjárműszállításra, közlekedésbiztonsági vizsgálatra (időszakos hatósági vizsgához), gépjárművezető-képzésre („B”, illetve „M” kategória), autókölcsönzésre, Autoclub Travel utazásokra érvényes tarifákból kedvezményeket is nyújt.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM