11 °C Budapest

Olcsó biztosításnak híg a leve - a "nagyok" szövetsége

Pénzcentrum
2005. november 4. 13:25

Az elmúlt hetekben már megkezdődött a jövő évi kötelező biztosítások körüli felhajtás. Aztán szombaton végre megjelentek a várva várt díjak, amelyeken, ha az érdeklődő "átrágta" magát meglepődve tapasztalhatta, hogy az egyes társaságok díjai között akár több tízezer forint különbség is lehet éves szinten. De miért is ?

 
Az elmúlt hetekben már megkezdődött a jövő évi kötelező biztosítások körüli felhajtás. Aztán szombaton végre megjelentek a várva várt díjak, amelyeken, ha az érdeklődő „átrágta” magát meglepődve tapasztalhatta, hogy az egyes társaságok díjai között akár több tízezer forint különbség is lehet éves szinten. De miért is ?
 
A kötelező biztosításokat törvény szabályozza tehát a díjak közötti eltérés egyrészt az adott társaság üzletpolitikájából másrészt a biztosítás mögött meghúzódó szolgáltatások közötti különbségből ered. A lakosság nagy része úgy gondolkodik, hogy ha már úgy is fizetni kell a kötelezőt akkor már legalább legyen olcsó és ha netalántán balesetet okoz, akkor meg nem az ő gondja ha nem fizet a biztosító. Márpedig egy esetleges baleset esetén egyáltalán nem mindegy, hogy a saját kötelezője neki milyen szolgáltatást nyújt, ami a „kedvezményes” biztosítások esetében nagyjából megegyezik a nullával. Tehát ha szerződést kötünk akkor ne csak a díjat figyeljük hanem azt is ami mögötte van. Éppen ezért, a szolgáltatások minőségének megőrzése és lehetőleg emelése érdekében szövetkezett egymással az Allianz Hungária, a Generali-Providencia és a Uniqa biztosító.
 
A MAK és az Allianz kapcsolata
Ám a hazai autós érdekek képviselője, a Magyar Autóklub (MAK) sem akart kimaradni és az Allianz Hungáriával karöltve, újabb szolgáltatásokkal gazdagította a már évek óta fennálló együttműködésüket. Ezek révén komoly összegeket takaríthat meg a magyar autós, és biztonsága is növekszik. Külön vonzerő, hogy ötezer forint megspórolásával további belföldi és külföldi autóklub-kedvezményekhez lehet jutni. Ezenkívül az autós a MAK 48 műszaki bázisán és mintegy 12 turisztikai központjában is megkötheti a biztosítását.
2004. októberében a Magyar Autóklub és az Allianz Hungária sajátos piaci helyzetben kezdték újra stratégiai együttműködésüket. Akkoriban a hazai piacon jól látható volt az autósoknak nyújtott szolgáltatások színvonalának veszélyeztetése, ami ellen közösen kívántak fellépni. Ez megtörtént, s az idei év bizonyította, hogy az autósok kitartottak a valódi szolgáltatásokat nyújtó piaci szereplők mellett.
Az aktív kárrendezés és még valami plusz
Az Allianz Hungária 2005-ben újdonságként vezette be az aktív kárrendezést Ami azt jelenti, hogy ha az Allianz Hungáriánál gépjármű-felelősségbiztosítással és cascóval is rendelkező ügyfél egy személyi sérüléssel nem járó, tisztázott jogalapú baleset vétlen károsultja, akkor ügyfél kérésére a károkozó biztosítójától átvállalják gépjárműkárának megjavíttatását. Ügyfelet ilyenkor megilleti a számára készpénzmentes kárrendezés, amihez több mint 800 szerződött javítópartner közül választhatja ki a neki legmegfelelőbbet, és pénztárcáján kívül a bónuszfokozata is érintetlen marad.
Mivel azonban a magyar piac realitásai közé tartozik, hogy csak minden negyedik autós rendelkezik cascóval is, 2006-tól már a csak felelősségbiztosítottak is szert tehetnek erre a pénzben, időben komoly megtakarítást jelentő védelemre.
Az Allianz Aktív Plusz kiegészítő biztosítás a csak gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező ügyfelek részére kínál külföldi jogvédelemmel is kiegészített aktív kárrendezési szolgáltatást. Kevesebb mint napi 9 forint, azaz évi 3000 forint díjért, ami ma már egy tankolásnál is töredék összegnek számít. Többszörösen is megtérül viszont, ha tudjuk, hogy egy Allianz-ügyfél bármikor vétlen károsult lehet egy olyan balesetben, ahol a károkozó felelősségbiztosítója nem nyújt készpénzmentes kárrendezést. A több mint 800 javítói szerződése jóvoltából az Allianz viszont közvetlenül a szerviznek fizet, így az ügyfélnek nincs szüksége saját zsebéből – banki lekötésből, kölcsönből – előteremteni az összeget. 2005-ben egy átlagos baleseti javítás költsége bőven meghaladta a 300 000 forintot, mindenki kiszámíthatja tehát, hogy milyen kamatveszteséget kerül el az Allianz Aktív Plusz biztosítottja.
A Magyar Autóklub révén most további szolgáltatásokhoz is jutnak az Allianz-ügyfelek széles csoportjai. A legrégebbi bónuszos és egyúttal cascóval is rendelkező ügyfelek egy csoportja (a B10 extrába tartozók) például a Klub assistance-szolgáltatását (helyszíni segítségnyújtás és szükség szerint a gépkocsi márkaszervizbe szállítása) vehetik igénybe műszaki hiba esetén évente egyszer ingyenesen, egy másik csoportjuk (a B10-be tartozók) pedig 2005 novembere-decembere során – a biztonságos téli autózást megalapozó – téli átvizsgálásra viheti autóját a klub műszaki állomásaira – ugyancsak térítésmentesen.
Érdemes tudni, hogy az Allianz a legrégebbi balesetmentesen vezető ügyfeleit a gépjármű-felelősségbiztosítás alapdíjából számított akár 54,3 százalékos kedvezménnyel is honorálja. Emellett figyelmesség, hogy a rendőrség szakmai szervezetével, az Országos Baleset-megelőzési Bizottsággal közösen a balesetmentes vezetést elismerő kártyával köszöni meg a károkozástól mentes évtizedes közlekedést. A kártyát úgy tervezték meg, hogy azt az érintettek forgalmi engedélyükben hordhatják.
Gépjárműszállítás egyébként valamennyi Allianz Hungária gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező ügyfélnek jár ingyenesen. Az autó balesetből vagy műszaki okból származó „mozgásképtelensége” estén a biztosítótársaság az autószállítást információkkal és természetesen anyagilag is segíti 15 000 forint értékben. Ehhez a segélynyújtáshoz tartozik még a – például a felvert kavicsok okozta – szélvédősérülések, illetve fényszórórepedések üvegjavításának igény szerinti szervezése és térítése 5 000 forint összegig.
 
További kedvezmények
Az Allianz-kötelező további kedvezményeket és kedvezményes szolgáltatásokat kínál az autósoknak, köztük külön is a Magyar Autóklub tagjainak. Utóbbiak már 2005-ben is engedményt kaptak klubtagságukért, és ez fokozottan lesz így a következő évben is. 2006-tól pedig különösen jól járnak azok, akik bár eddig nem voltak klubtagok, most mégis az Autóklubnál kötnek új Allianz gépjármű-felelősségbiztosítást.
A Magyar Autóklubnál megkötött új Allianz-kötelezővel ugyanis egy évre szóló ingyenes úgynevezett Diszkont autóklubtagságot, vele járó Diszkont tagsági kártyát kapnak, és egyben jogosulttá válnak a klubtagok számára nyújtott engedményre is a kötelező felelősségbiztosítás díjából. A Diszkont kártya birtokosok számára is elérhetővé válnak a kizárólag klubtagok számára rendelkezésre álló termékek (például a külföldi utazáshoz ajánlott Exclusive Assistance Europe) és kedvezményes szolgáltatások.
A Diszkont kártya egyéb különleges előnyöket is kínál a külföldi autós utazások esetén. A kártyabirtokos ugyanis egyúttal részt vesz a Show Your Card! programban, amelynek keretében világszerte több mint 70 000 helyen várják kedvezményes szolgáltatások, a tömegközlekedési eszközöktől a kulturális intézményeken át a szállókig és éttermekig.

Mindemellett a Diszkont kártya az Autóklub szolgáltatásai közül az országúti segélyszolgálatra, a városi segélyszolgálatra, gépjárműszállításra, közlekedésbiztonsági vizsgálatra (időszakos hatósági vizsgához), gépjárművezető-képzésre („B”, illetve „M” kategória), autókölcsönzésre, Autoclub Travel utazásokra érvényes tarifákból kedvezményeket is nyújt.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm