Gyárszörnyet épít a BYD Magyarországon: itt vannak a részletek, ez az üzem óriási lesz

Gyárszörnyet épít a BYD Magyarországon: itt vannak a részletek, ez az üzem óriási lesz

2024. június 16. 17:29

Annak ellenére, hogy az autóipar nehézségekkel küzd és több hazai akkumulátorgyár is elbocsátásra kényszerült, a BYD szegedi gyárberuházása tovább halad, a terület méretét pedig a június elején kért újabb engedélyekkel majdnem megduplázzák - számolt be a Szegeder.

Az autóipari szektor kihívásai ellenére a BYD szegedi gyárprojektje nem mutat lassulást. Június elején újabb építési engedélyeket igényeltek, amelyek révén a létesítmény mérete jelentősen növekedhet. Szeged városfejlesztésért felelős alpolgármestere, Nagy Sándor korábban egy interjúban említette, hogy a kínai vállalat fokozatosan szerzi meg az engedélyeket a gyár építéséhez. A terület átadása három részletben történik, a második szakasz határideje szeptember végére, míg a záró rész az év végére van ütemezve.

A BYD az ipari parkot korábban a Picktől vásárolta meg, ahol eredetileg egy húsipari üzem épült volna. Azonban ezeket a terveket elvetették, és márciusig több alapozási engedélyt is kérelmeztek az adott területre. A már meglévő 90 hektár teljesen beépült, így további terjeszkedésre volt szükség. Az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR) szerint június 5-én benyújtották az új építkezési terveket, amelyek egy 10 hektáros összeszerelőüzem föld- és alapozási munkálatait irányozzák elő.

Ez lenne Szegeden a legnagyobb alapterületű építmény, ami felülmúlná még a nagybani piac és a Széchenyi tér méretét is. A tervezett létesítmény mellett további üzemegységek is épülnek majd, köztük egy festőüzem és egy lökhárítógyártó-üzem.

A gyár helyszíne az M43-as autópálya közelében lesz, csökkentve ezzel a távolságot a béketelepi Liliom Lakóparkhoz. Annak érdekében, hogy minimalizálják az ott élők zavarát, egy közgyűlési döntés alapján erdősávot telepítenek az építkezésekből eredő fakivágások pótlásaként.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jelenleg hivatalos bejelentés még nem érkezett Kínából a projekt kapcsán. A gyár első üteme már elérte az alapozás szakaszát és várhatóan már jövőre lekerülnek róla az első elektromos autók. Logisztikai források szerint naponta akár ezer új jármű gyártása is lehetséges lehet majd itt, ami kihívást jelenthet a jelenlegi vasúti áruszállítási kapacitásoknak is.

Áll a báll a kínai autók körül

Néhány napja Európai Bizottság megállapította, hogy az akkumulátoros elektromos járművek értéklánca Kínában tisztességtelen támogatásokból részesül, ami veszélyt jelent az uniós BEV-gyártókra. Ennek azonban Kína nagyon nem örül, a kínai kereskedelmi minisztérium, valamint a külügyminisztérium kifogásolta és élesen bírálta az Európai Uniónak a kínai elektromos autógyártókra vonatkozó büntetővám-tervezetét, egyben ellenintézkedéseket ígért. Nem véletlen, hogy az EU-s intézkedés ellen még az európai autógyártók is felszólaltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 23. kedd
Lenke
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 22. 19:14
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem