21 °C Budapest
Budapest, 2021. augusztus 14.Egy autótulajdonos benzin üzemanyagot tankol egy személyautóba Csepelen egy üzemanyagtöltõ állomáson.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Már osztrák árakon tankolhatnak a magyar autósok: kegyetlen, ami a benzinkutakon folyik

2024. január 17. 13:02

Péntektől ismét emelkednek az üzemanyagárak itthon. A Pénzcentrum most megnézte, hogy a jövedéki adó emelésének második lépcsőfoka után hogy áll a benzin és a gázolaj literára a környező országokhoz, illetve Európához képest. Mint kiderült, a régióban kevés helyen drágább tankolni, mint Magyarországon, gyakorlatilag osztrák árakkal találkozhatunk a kutakon. Aki a határ mentén lakik az sokat spórolhat, ha Szlovéniába, Romániába jár át üzemanyagért.

Nem elég, hogy hétfőtől újabb 21 forintot tettek az üzemanyagárakra a jövedéki adó emelése miatt, de péntektől megint áremelés jön: a benzin 3, a gázolaj pedig 4 forinttal lesz drágább. Így előbbi literára 581 forint lesz, a gázolajért pedig 614 forintot kell majd fizetni literenként. A Pénzcentrum most megnézte, hogy állnak a magyar üzemanyagárak Európához és a környező országokhoz képest.

A benzin tekintetében csak Ausztriában és Szlovákiában drágább a tankolál a régióban: az osztákoknál kerekítve 582 forint az átlagár, Szlovákiában pedig átszámolva kb. 590 forintba kerül egy liter benzin. Ellenben a Cargopedia adatai szerint nagyon jól járhat, aki az ország keleti feléből Romániába jár át tankolni, ott ugyanis átszámolva 507,8 forint az átlagár, azaz bő 73 forinttal kevesebb, mint itthon.

Ez 40 liter tankolása esetén 2930 forint megtakarítást jelent az autósoknak.

A legolcsóbban a vizsgált országok közül Bulgáriában tankolhatnak az autósok, ott 503 forintért adnak egy liter benzint, de például Szlovéniában is több mint 50 forinttal olcsóbb benzint tankolni, mint Magyarországon, ahogyan Csehországban, Horvátországban, Szerbiában és Lengyelországban is.

A legtöbbet a dán autósok fizetnek a benzinért, ott több mint 730 forintba kerül egy liter, de Norvégiában, Hollandiában és Svájcban is 700 forint felettiek a literárak.

A dízel esetében is elmondható, hogy nagyjából az osztrák árszinten vagyunk: ott nagyjából 6 forinttal drágább egy liter átlagosan, mint itthon péntektől lesz. A környező országok közül még Szerbiában drágább a gázolaj, ott átváltva majdnem 629 forint egy liter. A többi környező országban jóval olcsóbb ez az üzemanyag is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Viszont a dízelesek az ország déli, délnyugati részén járhatnak igen jól, ugyanis ez az üzemanyag nem Romániában, hanem Szlovéniában a legolcsóbb a környéken, átszámolva 537,5 forintba kerül egy liter, azaz 76,5 forintot lehet spórolni egy literen átlagosan, ami egy 40 literes tankolásnál 3060 forintot jelent.

A vizsgált országok közül a legolcsóbban dízelt Máltán lehet tankolni, ott 459,6 forintba kerül egy liter, Bulgáriában 509,6 forintot fizethetnek érte az autósok, a harmadik legolcsóbb pedig a már említett Szlovénia.

A legtöbbért a svájci autósok tankolhatnak, ott több mint 785 forintba kerül egy liternyi gázolaj, és a norvégoknál is 700 forint feletti literárral kell számolni. Ugyanakkor például Németországban is csak nagyjából 32 forinttal drágább átlagosan egy liter gázolaj, mint Magyarországon lesz péntektől, Svédországban pedig majdhogynem ugyanannyiért lehet tankolni.

Címlapkép: Faludi Imre, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm