Budapest, 2021. augusztus 14.Egy autótulajdonos benzin üzemanyagot tankol egy személyautóba Csepelen egy üzemanyagtöltõ állomáson.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Már osztrák árakon tankolhatnak a magyar autósok: kegyetlen, ami a benzinkutakon folyik

2024. január 17. 13:02

Péntektől ismét emelkednek az üzemanyagárak itthon. A Pénzcentrum most megnézte, hogy a jövedéki adó emelésének második lépcsőfoka után hogy áll a benzin és a gázolaj literára a környező országokhoz, illetve Európához képest. Mint kiderült, a régióban kevés helyen drágább tankolni, mint Magyarországon, gyakorlatilag osztrák árakkal találkozhatunk a kutakon. Aki a határ mentén lakik az sokat spórolhat, ha Szlovéniába, Romániába jár át üzemanyagért.

Nem elég, hogy hétfőtől újabb 21 forintot tettek az üzemanyagárakra a jövedéki adó emelése miatt, de péntektől megint áremelés jön: a benzin 3, a gázolaj pedig 4 forinttal lesz drágább. Így előbbi literára 581 forint lesz, a gázolajért pedig 614 forintot kell majd fizetni literenként. A Pénzcentrum most megnézte, hogy állnak a magyar üzemanyagárak Európához és a környező országokhoz képest.

A benzin tekintetében csak Ausztriában és Szlovákiában drágább a tankolál a régióban: az osztákoknál kerekítve 582 forint az átlagár, Szlovákiában pedig átszámolva kb. 590 forintba kerül egy liter benzin. Ellenben a Cargopedia adatai szerint nagyon jól járhat, aki az ország keleti feléből Romániába jár át tankolni, ott ugyanis átszámolva 507,8 forint az átlagár, azaz bő 73 forinttal kevesebb, mint itthon.

Ez 40 liter tankolása esetén 2930 forint megtakarítást jelent az autósoknak.

A legolcsóbban a vizsgált országok közül Bulgáriában tankolhatnak az autósok, ott 503 forintért adnak egy liter benzint, de például Szlovéniában is több mint 50 forinttal olcsóbb benzint tankolni, mint Magyarországon, ahogyan Csehországban, Horvátországban, Szerbiában és Lengyelországban is.

A legtöbbet a dán autósok fizetnek a benzinért, ott több mint 730 forintba kerül egy liter, de Norvégiában, Hollandiában és Svájcban is 700 forint felettiek a literárak.

A dízel esetében is elmondható, hogy nagyjából az osztrák árszinten vagyunk: ott nagyjából 6 forinttal drágább egy liter átlagosan, mint itthon péntektől lesz. A környező országok közül még Szerbiában drágább a gázolaj, ott átváltva majdnem 629 forint egy liter. A többi környező országban jóval olcsóbb ez az üzemanyag is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Viszont a dízelesek az ország déli, délnyugati részén járhatnak igen jól, ugyanis ez az üzemanyag nem Romániában, hanem Szlovéniában a legolcsóbb a környéken, átszámolva 537,5 forintba kerül egy liter, azaz 76,5 forintot lehet spórolni egy literen átlagosan, ami egy 40 literes tankolásnál 3060 forintot jelent.

A vizsgált országok közül a legolcsóbban dízelt Máltán lehet tankolni, ott 459,6 forintba kerül egy liter, Bulgáriában 509,6 forintot fizethetnek érte az autósok, a harmadik legolcsóbb pedig a már említett Szlovénia.

A legtöbbért a svájci autósok tankolhatnak, ott több mint 785 forintba kerül egy liternyi gázolaj, és a norvégoknál is 700 forint feletti literárral kell számolni. Ugyanakkor például Németországban is csak nagyjából 32 forinttal drágább átlagosan egy liter gázolaj, mint Magyarországon lesz péntektől, Svédországban pedig majdhogynem ugyanannyiért lehet tankolni.

Címlapkép: Faludi Imre, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm