17 °C Budapest
Roof of police car at night, lights flashing

Indul a kegyetlen razzia a magyar utakon a jövő héten: az ilyen autókat vadásszák majd a rendőrök

MTI
2023. augusztus 5. 10:41

Közlekedési akciót tart a rendőrség a jövő héten, ezért hétfőtől ellenőrzésre számíthatnak az autósok az egész országban - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata szombaton a police.hu oldalon. A közlemény szerint Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának (ROADPOL) éves ellenőrzési terve alapján tart a Magyar Rendőrség országos akciót augusztus 7. és 13. között. 

A rendőrök ebben az időszakban célzottan a megengedett sebességet túllépő járművezetőket szűrik ki - tették hozzá.

Már drónokat is bevet a rendőrség

Dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Jámbor István r. ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Szakirányító Osztály vezetője a rendőrségi drónok használatának közlekedésbiztonság területén betöltött szerepéről beszélt a 2023. augusztus 4-én tartott budapesti sajtótájékoztatón. A rendőrség országszerte 62 drónt használ igen széles körben: a közlekedésrendészettől kezdve a határrendészeten át a bűnmegelőzés és a bűnfelderítés területén egyaránt. 

A közlekedésrendészet területén segítségükkel elsősorban a közlekedési jogsértéseket dokumentáljuk olyan helyeken, ahol más technikai eszköz egyáltalán nem, vagy csak nehézségek árán alkalmazható. Ilyen például, ahol a gépjárművel leállítás nem lehetséges, de az eredményesség, hatékonyság szempontjából a drón használata jelentőséggel bír. Közlekedésrendészeti akciók során a drónok legtöbbször szabálytalan előzést rögzítenek, valamint szabálytalan áthaladást tilos jelzésen és vasúti átjáróban, de gyakran készülnek felvételek olyan járművekről is, amelyek vezetői az elsőbbségi vagy a kanyarodási szabályokat nem tartják be. A műszer távolról mozgóképeket készít, ennek segítségével a járőrök szinte azonnal, az elkövetés helyszínének közelében intézkedhetnek a szabályszegőkkel szemben.

2023. első félévében a rendőrség közel 2400 esetben használt drónt, legtöbbször, mintegy 1100 alkalommal közlekedésrendészeti szabályszegőkkel szembeni intézkedés során. Drónjaink ebben az időszakban 1136 óra repülési időt teljesítettek országszerte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem