12 °C Budapest
Lots of new cars for sale in a parking

Egyre több magyarnak csak álom az új autó: mára szinte teljesen eltűnt a lakosság a szalonokból

2023. február 14. 11:13

Egyre kevesebb magánszemély lízingel autót Magyarországon - hangzott el a Magyar Lízingszövetség sajtóeseményén. Nyikos Katalin, a szervezet főtitkára ismertette, adataik szerint 2022-re több mint 20 százalékkal csökkent a lakosság aránya ebben a szegmensben 2019-hez képest. A hazai lízingpiacon a drágulás miatt csökkent a szerződések száma, viszont a kihelyezett összegek nőttek. Emellett 2023-ban egyre nagyobb szerepe lehet az euróalapú finaszírozásnak, viszont ez jelentősen szűkíti az ügyfélkört.

Folytatódott a magyar lízingpiac növekedése a tavalyi utolsó negyedévben, a finanszírozott összeg 859 milliárd forintot tett ki 2022 utolsó három hónapjában, 18 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ellenben a szerződött darabszám 14 százalékkal csökkent - ismertették a Magyar Lízingszövetség negyedik negyedéves piaci jelentését bemutató sajtóeseményen. A pénzügyi lízingmegoldások közül 42 százalék volt zárt végű szerződés, 38 százalék pedig nyílt végű.

2022-ben jelentősen befolyásolta az adatok alakulását egy nagyobb ingatlanlízing tranzakció, amely nélkül a finanszírozott összeg csak 12 százalékkal nőtt volna, magyarul csak ez az egy ügylet mintegy 6 százaléka volt a teljes kihelyezésnek.

Kőszegi lászló, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a Leaseurope adatait értékelve arról beszélt, hogy az európai piachoz képest a magyar lízingeszköz penetráció még mindig alacsony, mindösszesen 10-15 százalékot tesz ki. Ennek hátterében a szalember szerint a többi országhoz képest kedvezőtlenebb szbályozás áll. Beszélt arról is, hogy az európai lízingpiac minden kategóriában képes volt növekedni, az ingatlanlízing 15,4 százalékkal bővült. Magyarországon a pénzügyi cégeket számtalan adóteher sújtja, amelyek kompenzálására kevés a lehetőség - magyarázta a szakember, miért teljesít gyengébben a hazai lízingpiac az európai átlagnál.

Autót vennél? Nézz körül a Pénzcentrum hitelkalkulátorában!

Magyarországon minden eszközkategóriában nőtt vagy stagnált a finanszírozott összeg - számolt be Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnökségi tagja. A bővülés éllovasai a mezőgazdasági eszközök, a nagyhaszonjárművek és a refinanszírozott flották voltak.

A retail autók terén viszont drámai visszaesés tapasztalható a szerződésszámokban, tavaly 42 százalékkal volt kevesebb 2019 hasonló időszakához képest.

Ennek hátterében a járművek árának robbanásszerű növekedése mellett a szállítási problémák miatt állandósult autóhiány állt. A retail piacon a lakossági vásárlásokat szinte teljesen átvette a KKV szektor, amely 2022-re 61,5 százalékos részarányt tudhat magáénak, 2019-ben még csak 13,6 százalék volt a részesedésük. Emellett a nagyvállati szektor piaci részesedése is növekedett.

Mint Nyikos Katalin kifejtette, az ellátási láncok problémái a flotta szegmenst is érintették: az ügyfelek kompromisszumkészsége és a flottakezelők rugalmassága miatt viszont mégis válságállónak bizonyult a szektor, a refinanszírozás négyszeresére nőtt. Bár a Lízingszövetség jelentésének összeállításában sok flottakezelő cég nem vesz részt, de piaci becslések szerint 2022-ben elérhette a 100 ezer darabot a flottás gépjárművek száma.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Thomka Ferenc, a szövetség elnökségi tagja ennek kapcsán arról beszélt, egyre erősebbé váltak a refinanszírozással, tartós bérlettel foglalkozó cégek a piacon, és a rövidtávon bérlő cégek a COVID után elkezdték feltölteni a flottájukat. Az idei nyár turizmus tekintetében jónak ígérkezik, úgyhogy a flottarefinanszírozás is növekedhez, hiszen a turisták jóval több bérautót keresnek. Bár a kihelyezett összeg növekedett, de a szerződések száma bezuhant az autólízing-piacon, év közepére fognak megérkezni a tavaly megrendelt autók. Idén a kamatkörnyezet miatt egyre több készlet van az országban, mindenki menekülne a készleteitől, ami miatt elképzelhető a tranzakciós árcsökkenés - magyarázta.

2022-ben az államilag támogatott finanszírozási öszzeg 203,2 milliárd forint volt, 13 863 szerződéses darabszámmal. Így pedig a támogatott konstrukciók a teljes lízingpiac 24 százalékát tették ki. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása év végén kifutott, összességében több mint 8300 szerződés született - sorolta a szakember.

A 2023-as várakozások kapcsán Kőszegi László kifejtette, hogy a magas kamatkörnyezet miatt továbbra is kiemelten fontosak maradnak a támogatott konstrukciók. Emellett növekvő szerepe lehet Magyarországon az euróalapú finanszírozásnak, viszont az árfolyam volatilitása miatt ez korlátozódik azokra az ügyfeleknek, akik rendelkeznek elégséges euróbevétellel. A főtitkár hozzátette, a zöld programok elindítására is van remény 2023-ban,  hiszen nagy nyomást jelent a kibocsátási célok elérése.

A piac bővülését jelentősen hátráltatja az ideiglenesen bevezetett bankadó, "extraprofitadó", kamatstop, moratórium is, amelyek kivezetésére remélhetőleg sor kerül 2023 végéig

- magyarázta. A szövetség erre az évre számos célt tűzött ki, amelyek a piac fejlődését segíthetik majd elő, ezek között van a digitalizáció ösztönzésea zöld lízing feltételeinek megteremtése, és a tartós bérlet szerepének növelése például magánszemélyek esetében.

Nyikos Katalin a kamatok kapcsán arról beszélt, hogy az állampapírok piacán lefelé tartanak a hozamszintek, aminek meg kell jelennie idővel a lízingkamatokban is. 2023 második félévében lendülhet át a trend abba az irányba, hogy a forrásköltségek kezelhetővé váljanak. A forinterősödés kapcsán elmondta, hogy kérdés, tartós lesz-e, és a szállítási láncok sem álltak még helyre, de látszanak már megoldások.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm